AcasăOra SatuluiNicolae Soare – un primar al speranței, dar și al certitudinilor

Nicolae Soare – un primar al speranței, dar și al certitudinilor

Am ajuns în comuna Dăneasa vinerea trecută, cu o zi înainte de Ziua Copilului, zi pe care autoritățile locale tocmai o celebrau anticipat. Trupa Dodolino de la Slatina a fost alături de copiii grădinițelor din comună și, dacă aceștia (pruncuții gălăgioși și frumoși) erau doar îmbobociți, la vederea artiștilor slătineni au înflorit subit.

Ansamblul „Mugurelul” din Dăneasa și-a făcut, de asemenea, meseria, susținând un spectacol pe cinste, dedicat Zilei copiilor de pretutindeni. Tot atunci, la Căminul Cultural a fost inaugurată sala de BiblioNet, acțiune care marchează – fără îndoială – intrarea comunei Dăneasa în rândul comunelor civilizate ale județului nostru.

La numai un an de la instalarea în fruntea administrației acestei așezări, în care parcă încremenise totul, primarul Nicolae Soare a ținut, cu tot dinadinsul, să ne demonstreze că… soarele a răsărit  și în comuna lui.

primar daneasaÎn favoarea interesului general

Întotdeauna există câte un Dumnezeu al fiecărei comune care, atunci când disperarea atinge culmi nebănuite, face ceva, operează o mutație, redând speranța pe chipul oamenilor acestei așezări. Așa s-a întâmplat și cu comuna Dăneasa, ținută ani și ani de zile la coada civilizației, de către fosta stăpânire… Ultimele alegeri locale l-au așezat pe tânărul economist Nicolae Soare în fotoliul de primar al comunei, un primar care a pornit la drum cu o altfel de deviză decât cea a foștilor primari de aici: „Dacă un primar nu are capacitatea și voința de a-și sacrifica interesele personale, în favoarea interesului general, atunci el nu are ce căuta în fruntea obștii!”

Așa gândește Nicolae Soare și, sub impulsul acestei lozinci, el a și demarat lucrările pentru a reface demnitatea comunei sale natale.

„În limita fondurilor, am reînceput betonarea drumului Dăneasa-Berindei, DC 121. am pus la punct un proiect pe Programul 3.2.1., un proiect de asfaltare a străzilor comunei, de betonare a rigolelor aferente, de renovare a Căminului Cultural Berindei. Sunt toate în același pachet și am convingerea că le voi realiza.

Am forat un puț în izlazul comunal și va urma și cel de-al doilea, pentru că – până acum – nu era nicio sursă de apă pentru animale, acest fapt constituind o problemă majoră a celor care cresc animale la noi în comună.

Am împrejmuit Școala Zănoaga cu un gard așa cum se cuvine, am betonat aleile și am făcut toalete în rând cu lumea civilizată. Școala Dăneasa a fost renovată în întregime, în perioada de când am preluat administrația comunei, am renovat grădinița și holul școlii de la Pestra, am introdus apă la școlile din Dăneasa și Pestra.

Am speranța că vom reuși să renovăm și școala de la Berindei și să terminăm renovarea școlii de la Pestra. La parterul Școlii Dăneasa, am pus termopane.

Vreau să terminăm de betonat drumul de la Berindei și să punem piatră în Zănoaga, pe toate străzile”, ne transmite, cu entuziasm și cu speranță, primarul Nicolae Soare.

daneasa 2

Iată, dragi cititori, investiții, realizări și proiecte de viitor, care repun pe linia normalității o localitate atât de mult neglijată de la Revoluție încoace. O fi mult, o fi puțin ceea ce a realizat Nicolae Soare, în doar un an de zile? Noi nu putem să ne pronunțăm. Cetățenii care l-au ales au dreptul să-l judece, însă opinia publică din comuna Dăneasa este una a speranței și, totodată, a certitudinilor, având în vedere câte lucruri bune s-au putut face într-un singur an, și nu s-au putut face în 23 de ani de la Revoluție.

Felicitări d-lui primar Nicolae Soare, pentru faptul că a readus încrederea pe chipul oamenilor din cele cinci sate care alcătuiesc comuna Dăneasa: Dăneasa, Berindei, Pestra, Cioflanu și Zănoaga!

Un popor se poate salva și prin cultură

Echipa redacțională a Liniei Întâi a participat și la inaugurarea serviciului BiblioNet din Dăneasa, după cum se știe, serviciu de ultimă oră în bibliotecile publice din România, implementat cu sprijinul Melindei și Bill Gates.

liliana ghitaLiliana Ghiță Boian, directorul Bibliotecii din Drăgănești-Olt:

„Implementarea acestui program la biblioteca noastră înseamnă accesul tuturor categoriilor sociale, începând de la copiii de grădiniță și până la pensionari la beneficiile tehnologiei moderne. În țara noastră și, implicit, în comuna Dăneasa, sunt foarte mulți oameni care nu mai sunt cuplați la evoluția informației. Și, în condițiile în care totul s-a tehnologizat, este normal ca și această populație să beneficieze, să aibă acces, să se folosească de ceea ce oferă Internetul.

Acum bibliotecarul va fi implicat și în alte activități decât să facă acest simplu serviciu de a împrumuta cărți.”

elena oporanElena Oporan, bibliotecară Dăneasa:

„Sunt bibliotecară în comuna Dăneasa de 18 ani… Avem un noroc foarte mare, acum de când s-a schimbat conducerea primăriei. Vedeți bine, ne-am mutat într-un local nou! O bibliotecă nouă, dotată cu mobilier nou, cu birouri noi, cu calculatoare… De asemenea, spațiul de care beneficiem acum este foarte mare față de ceea ce era înainte. Prin Fundația IREX, am fost dotați cu cele patru calculatoare care foarte necesare pentru comuna noastră și pentru elevii noștri. Majoritatea cetățenilor vin la bibliotecă. Sunt foarte îndrăgostiți de bibliotecă…

Vreau să mulțumesc pe această cale d-lui primar, pentru că ne-a sprijinit. Datorită dânsului avem acest local, datorită dânsului avem tot ceea ce este aici și noi ne străduim să-l păstrăm și să-l valorificăm așa cum trebuie.”

daneasa 3

mariana popaMariana Popa, profesor la Școala Gimnazială Dăneasa și consilier educativ:

„Satisfacția este foarte mare, pentru că BiblioNet-ul, pe lângă faptul că este un spațiu amenajat și dotat, reprezintă un pas spre civilizație, prin accesul publicului din comunitățile rurale la Internet gratuit și nu numai. Totodată, acest serviciu are un impact educativ foarte mare.

Dacă vrei să-ți bați joc de o nație, îmbolnăvește-o mintal și fizic. Biblioteca reprezintă sănătate spirituală, iar grădina reprezintă sănătate fizică. Un popor se poate salva și prin cultură.”

alinaAlina: (elevă)alexandra

„Avem și noi o bibliotecă modernă, care se apropie destul de mult de bibliotecile moderne din țară și din București…”

Alexandra: (elevă)

„Biblioteca modernă de acum, și cu acest nou  serviciu înființat nu se compară cu ceea ce era înainte…”

___________________________________________________________________________Dumitru Sârghie

5 COMENTARII

  1. BA FRAIERICI E USOR SA TAI PANGLICI E MAI GREU SA CREEZI SPATII UNDE SA LE SCURTEZI….

  2. DACA MACAR NITA L-A CITIT ,ZIARUL ARE UN CITITOR.IN CAZUL IN CARE NITA ESTE ZERO,INSEAMNA CA ZERO CITITORI AU CITIT LINIA INTAI.ZERO BARAT E NITA…

    • Ciripus,afla ca eu sunt Nita Pitpalac.Nu cred sa fi auzit de el,s-a plimbat si pe la Paris si prin Europa.Este intruchiparea romanului de astazi,semidoct sau chiar analfabet,plimbaret si el nevoie mare,iar voi cei ramasi pe-acasa sunteti rudele lui ,Matzaloaiele( proastele),ramase acasa sa faceti presa si ce presa,parol! Cauta sa citesti Cosco -Nita Pitpalac si famelia prin Evropa- Ed.Universul 1946 editia treia.Voie buna cat cuprinde si poate si ceva invatatura pentru tine,nu ti-ar strica!

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -