AcasăNoi lucrări de modernizare pentru Municipiul Slatina
Array

Noi lucrări de modernizare pentru Municipiul Slatina

În cadrul unei conferințe de presă, Emil Moț – primarul municipiului Slatina – a adus în fața opiniei publice stadiul unor proiecte importante pentru comunitate.

Primul proiect se referă la Modernizare infrastructură rutieră existentă în municipiul Slatina (Pitești, Oituz, B-dul Sfântul Constantin Brâncoveanu) județul Olt. A fost încheiat contractul de execuție lucrări, în data de 30 august 2019. Valoarea totală a contractului este de 35.650.464,38 lei fără TVA. Durata contractului este de 18 luni, din care 3 luni de proiectare și 15 luni pentru execuția lucrării.

Pe tronsonul amintit, se va realiza modernizarea părții carosabile, printr-un sistem rutier nou, care să asigure o capacitate portantă și o suprafață de rulare corespunzătoare, respectiv realizarea unor trotuare noi, care să asigure circulația în siguranță și confort al pietonilor. Lungimea străzilor ce vor fi modernizate este: B-dul Sfântul Constantin Brâncoveanu – 550 ml; strada Oituz – 1.655 ml; strada Pitești – 2.245 ml, cu un total de 4.450 ml.

Prin acest proiect, se propune realizarea unor trotuare, de o parte și de cealaltă a carosabilului, cu lățimi variabile. Suprafața totală a trotuarelor este de 21.841 mp. În zonele unde se vor amenaja treceri de pietoni, bordurile vor fi amplasate astfel încât vor exista pante pentru facilitarea urcării și coborârii, inclusiv bicicliști și cărucioare.

Un alt punct al proiectului îl reprezintă reabilitare zid de sprijin existent, cu o înălțime variabilă, cuprinsă între 1,0 și 3.0m, zid care contribuie la menținerea stabilității drumului în această zonă, cu o lungime de 394 ml. Se va realiza și un zid de sprijin nou, cu o lungime de 160 ml, fundat în piloți forați; două pasarele pietonale pe strada Oituz și strada Pitești, care vor fi dotate cu lifturi pe ambele capete.

Tot aici, va intra și sistemul de iluminat. Pentru asigurarea unei luminozități optime pe timpul nopții, pentru participanții la trafic, dar și pentru pietoni, de-a lungul traseelor celor trei străzi din investiție, se vor monta 185 de corpuri de iluminat cu led, lămpi de luminat cu descărcări în vapori de sodiu.

De asemenea, se va proceda la realizarea marcajului orizontal și plantarea de indicatoare rutiere, în concordanță cu legislația în vigoare, iar trecerile de pietoni vor fi semnalizate prin marcaje.

Lucrări de semaforizare au fost prevăzute pentru intersecția dintre străzile Oituz și Ionașcu, constând în montarea stâlpilor de susținere simpli și cu consolă noi, precum și montarea semafoarelor de vehicule și de pietoni noi.

Reabilitarea străzii Basarabilor

Pentru lucrările ce vizează strada Basarabilor, se așteaptă avizul de la Agenția de Mediu, în vederea obținerii Autorizației de Construire.

Se vor executa lucrări de la intersecția cu strada banului, până la jumătatea lacului de acumulare – zona stației de epurare. Valoarea totală a proiectului este de aproape 3 milioane de lei.

Lucrările pentru această investiție vor consta în: sistem carosabil, în trei straturi de asfalt; reparații la sistemul rutier existent care este degradat; consolidare acostament; rigola dreptunghiulară betonată cu plăcuțe carosabile și rigola trapezoidală – betonată monolit.

Supralărgire strada Drăgănești

Pentru investiția aceasta, valoarea totală este de aproape 9 milioane lei, vizând zona de la sensul giratoriu către Milcov, până la ieșirea din municipiu, direcția comuna Brebeni. Durata de implementare a proiectului este de 9 luni, din care o lună pentru proiectare.

Până acum, s-a transmis ordinul de începere pentru proiectare, perioadă în care se vor depune și documentația către furnizorii de utilități, pentru obținerea avizelor necesare Autorizației de Construire.

Destinația obiectivului este de lățire a părții carosabile, până la 14 m, astfel încât să rezulte o stradă de patru benzi, respectiv de două benzi pe sens.

Lucrările prevăzute la acest proiect sunt: spargere mixtură asfaltică – parte carosabilă existentă; săpătură mecanică, atât pentru porțiunea de supralărgire, cât și pentru porțiunea de drum existent; realizare fundație, atât pentru porțiunea existentă, cât și pentru zona de supralărgire, care constă în așternerea unii strat de balast de 60 cm grosime și un strat de balast stabilizat de 20 cm grosime; așternere straturi sistem rutier. Se propune continuarea trotuarului existent pe partea dreaptă a străzii din direcția de mers Slatina – Brebeni, până la accesul pentru tiruri la TMK. Trotuarul va fi încadrat cu borduri de beton prefabricat, borduri prefabricate, borduri mari, respectiv borduri mici.

Pentru colectarea apelor pluviale din zonă, se vor realiza, de o parte și de cealaltă a străzii, rigole betonate, acoperite cu placate carosabile din beton.

Construire drum de legătură între zonele industriale

Valoarea totală a proiectului este de peste 55 milioane lei fără TVA, având o durată de realizare de 24 de luni.

De-a lungul drumului proiectat, se vor prevedea 6 parcări, fiecare în suprafață de 10.000 mp, iar două dintre acestea vor avea spații de servicii. Se vor realiza 80 de locuri de parcare pentru TIR-uri și 270 de locuri de parcare pentru autoturisme și autoutilitare.

Deoarece supratraversarea liniei de cale ferată se va face la o înălțime de 5,5 m, vor fi necesare umpluturi cu pământ, în cantitate totală de 10.000 mc. Aceste umpluturi se vor așeza și compacta conform normativelor în vigoare.

În zona km 3+200, drumul proiectat se intersectează cu linia de cale ferată secundară București – Pitești – Craiova, această linie de CF va fi supratraversată, printr-un pasaj suprateran.

emil mot harta net liSe vor executa trei sensuri giratorii. Suprafața fiecăruia va fi de 800 mp, iar centrul acestora va fi amenajat cu spațiu verde. Primul sens giratoriu va fi amplasat la DN 65 (E574). Sensurile giratorii au câte o bandă de cale inelară și câte o bandă la intrare / ieșire. Insulele separatoare de trafic vor fi denivelate și se vor realiza din îmbrăcăminte colorate cu pigment verde. S-au prevăzut, de asemenea, supralărgiri pentru camioane.

Al doilea sens giratoriu se află poziționat la intersecția cu DJ 653 la km 2+100 al drumului județean. Totodată, va fi realizat și al treilea sens giratoriu, amplasat la intersecția cu DJ 546.

Se va realiza o semnalizare rutieră corespunzătoare, prin prevederea de marcaje și indicatoare rutiere. se vor prevedea marcaje rutiere cu microfibră, pe o lungime de 27,3 km, marcaje care cuprins carosabilul și sensurile giratorii. De asemenea, se vor prevedea 162 de indicatoare rutiere.

Iluminatul public va fi asigurat prin amplasarea, de-a lungul drumului și în zona girațiilor, a 80 de stâlpi de iluminat cu panouri fotovoltaice.

Parapetul de protecție va fi amplasat în zonele unde rambleul depășește 1,5 m înălțime. Acesta este necesar pentru protecția autoturismelor și va fi de tip semigreu. De asemenea, vor fi delimitate, cu parapet și zonele cu parcări. Tot din motive de siguranță, parapetul va fi prevăzut cu plăcuțe reflectorizante (catadioptri).  Lungimea totală a parapetului de protecție va fi de 1300 ml.

Ionuț Dumitrescu

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments