D-le primar, România se găsește în febra alegerilor prezidențiale. Ca liberal neclintit, cum v-ați pregătit d-voastră pentru acest eveniment major și cum îl vedeți?
Mulțumesc pentru calificativul de liberal neclintit. Din punctul meu de vedere, la o anumită vârstă, trebuie să ai o anumită conduită, trebuie să ai o statornicie în ceea ce faci, pentru a fi perceput nu ca voiajor politic, ci ca un om stabil, ca să zic așa. Deși politica nu a constituit pentru mine prioritatea numărul unu. Nu e prima oară când o spun, și cu d-voastră am mai avut discuții pe tema asta. Pentru mine, pe primul loc a fost administrația. Dar, vrând, nevrând, atâta timp cât fac parte din rândurile unui partid, căci am fost ales pe listele PNL, nu pot să mă dezic de noțiunea de politică. Știți foarte bine că, la nivel național și la nivelul județului Olt, partidele nu au dispărut încă de pe scena politică, nici PNL, nici PDL, și ne-am hotărât să lucrăm împreună.
În aceste condiții, la nivelul județului, conducerea noului Partid Liberal este asigurată de doi copreședinți, patru prim-vicepreședinți și alte funcții care mai sunt în partid. Nu știu dacă s-o consider o onoare sau o povară, dar, la nivelul PNL, s-a hotărât ca, dintre cei patru prim-vicepreședinți, să fac și eu parte. Este un lucru pe care mi l-am asumat și, în aceste condiții, va trebui să fac tot ceea ce trebuie.
Revenind la întrebarea d-voastră, referitor la cum ne pregătim pentru prezidențiale, vineri, 29 august a.c., a avut lor o acțiune la nivelul județului Olt, în Slatina, unde conducerea centrală a partidului, în frunte cu d-l Klaus Iohannis, cu d-l Blaga și alte personalități ale partidului, s-a deplasat pentru a sta de vorbă cu o parte din aleșii locali, la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde am participat și eu, alături de o delegație a comunei Osica de Sus. Asta, să zicem, că a fost prima parte a pregătirii pentru alegerile din toamnă, urmând ca acțiunile ulterioare să le facem în funcție de ce se va stabili la nivelul BPJ.
D-le primar, ce vă inspiră d-voastră acest neamț, Klaus Iohannis?
O să fiu scurt și concret: încredere, determinare, omul care știe ce vrea! A spus da, da rămâne și nu trebuie să explice etimologia cuvântului „da”. A spus nu, nu rămâne și niciodată nu se întoarce. Îl apreciez foarte mult pe Klaus Iohamnis, pentru că, în sfârșit, cred că este persoana care a venit să demonstreze că și românii pot fi nemți. Deși suntem un popor foarte vrednic, foarte priceput, uneori ne pierdem în amănunte, uitând esențialul.
Ce ne facem cu atacurile pe care adversarii politici ai d-lui Klaus Iohannis, ai democrației și ai liberalismului, le îndreaptă spre această candidatură absolut inedită în peisajul politic românesc postdecembrist?
Deja participând de 10 ani în activitatea aceasta politică, m-am obișnuit cu chestia asta. Dacă adversarii politici s-au pretat să mă atace pe mine, un umil primar de la țară, în campanie, cu tot felul de ziare făcute, cu tot felul de împroșcări, gândiți-vă care este miza la nivel de președinte. Cred că, pentru politica noastră devine o obișnuință, deși este nefirească, din punctul meu de vedere. Eu aș vedea o dezbatere politică, pe programe, pe probleme și pe idei. Mi se pare nesemnificativ să ataci o persoană fizică pe probleme de familie sau pe alte probleme, în afara programelor de guvernare. Aici cred că ar trebui să ne intereseze pe noi și aici ar trebui ca programele și programele de guvernare ale fiecărui candidat, indiferent cum se numește el, ar trebui luate, judecate și aprofundate, ca să vedem dacă ceea ce propune fiecare dintre ei poate fi și susținut. Așa, să vinzi pasărea de pe gard e mai dificil sau poate e mai ușor.
Faptul că onor Klaus Iohannis nu răspunde cu aceeași armă, nu cumva îi afectează prestanța? Gradul lui de civilitate nu-i dăunează?
Mi-ați luat cuvântul din gură. O să spun din punctul meu de vedere. Atitudinea lui mi se pare normală și firească pentru nivelul de cultură pe care-l are. Nu trebuie obligatoriu să te cobori la nivelul celor care se pretează la asemenea atacuri. Dimpotrivă, cred că dacă îi ignori nu faci nimic altceva decât să-i inciți și să-și demonstreze imposibilitatea de a reuși să scoată la iveală că ceea ce afirmă este realitate. La noi, este o chestie nefirească: vine cineva și te acuză de ceva, fără să demonstreze că este adevărat. În schimb tu, cel acuzat, trebuie să demonstrezi că ești nevinovat. Este culmea absurdului. Cel care aruncă piatra, vorba, nu este întrebat dacă are bază legală pentru acele afirmații. În schimb tu, cel care ești acuzat pe nedrept sau pe drept, nu știu, trebuie să demonstrezi că, de fapt, nu e adevărat. Este o chestiune pe care nu o înțeleg.
Este specific partidelor de stânga acest nărav de a arunca cu noroi fără dovezi?
Nu aș spune că este specific partidelor de stânga. Este specific politicii murdare pe care se face în România după Revoluție. Și unii și alții au aruncat cuiva anume. Din punctul meu de vedere, fiecare încearcă să facă mai mult decât ar putea să facă, și nu muncind sau arătând pe proiecte.
Dragnea vine cu bomba Ordonanței de Urgență prin care primarii au termen de grație 45 de zile pentru a-și alege culoarea politică. Cum vede un liberal ca d-voastră acest atentat la democrație pe care vrea să-l promoveze PSD?
Nu cred că o asemenea lege sau Ordonanță ce va fi ea, va afecta cu ceva convingerile politice ale unor primari. Eu nu cred în asta. Aș fi de acord cu această lege, dacă ar avea caracter permanent, pentru că, după câte știm, primarii intră în categoria demnitarilor. Dacă un parlamentar, deputat sau senator are această latitudine legală de a se plimba de la un partid la altul, nu văd de ce n-ar avea-o și primarul. Este ales ca și deputatul sau invers, deputatul este ales ca primarul. Dar dacă acest lucru se face doar cu caracter temporar, nu este cel mai corect lucru. Să se dea cu caracter permanent. Așa cum deputatul, senatorul se poate muta de la un partid la altul, așa să facă și primarul. Dacă stăm să ne gândim, cel mai direct ales este primarul, după care, la sugestia primarului sau la activitatea primarului, încep să fie aleși și ceilalți demnitari.
Ați vorbit de alianța PNL-PDL. Credeți că este o formulă viabilă pentru viitor?
În lumea politică din România ultimilor patru-cinci ani, s-au încercat toate alianțele politice. De fiecare dată, s-a pus problema să începem cu Alianța DA. A fost prima construcție solidă, care a reușit să dea, fără drept de tăgadă, o conducere de dreapta, cu tot ce a însemnat ea. Nu a fost să fie, nu pentru faptul că nu au putut lucra, ci pentru faptul că au intervenit orgoliul dintre două persoane. S-a stricat, a venit o nouă alianță. S-au încercat toate variantele, PD cu PSD, cu PNL, cu PSD, discutăm de partidele reprezentative, nu de celelalte două-trei partide care s-au agățat tot timpul de câte un partid ca să intre în Parlament. Ați văzut că, de fiecare dată, s-a mers până la un punct, după care iar s-a oprit. Acum, este pentru prima dată când se încearcă fuziunea celor două partide. În lumea politică, unu și cu unu, niciodată nu vor face doi. Toată lumea știe că nu înseamnă că toți membrii din PNL vechi vor intra în noua formațiune politică, ca și cei din PDL. Dar, cu siguranță, vor intra mult mai mulți decât cei ce vor rămâne pe dinafară.
În primul rând, ar trebui să discutăm de convingerile politice, de ceea ce se dorește din punct de vedere economic. Logic, ar trebui să funcționeze și să îndrepte România nu spre asistență socială, ci spre muncă, spre crearea de locuri de muncă, pentru că majoritatea oamenilor nu cred că se simt bine pentru că primesc nu știu ce dar. Cetățenii, indiferent de vârstă, își doresc cel mai mult să muncească, ceea ce câștigă să fie din muncă, nu prin nu știu ce dar social, dat acolo câteva sute de lei și să-l vadă lumea pe stradă.
Vă e dor de Crin Antonescu?
Nu! Nu mi-e dor de Crin Antonescu!
Dumitru SÂRGHIE
?????????????
Domnule primar, de la anul veti fi in aceiasi barca cu BASESCU si UDREA.Cu BASESCU,pe care il urasc 90% dintre romani. Cu BASESCU,care vrea sa fie prim-ministru si presedinte al PARTIDULUI POPULAR ROMAN,partid in care va fi “aspirat” si PNL.Ce parere avati?