AcasăOra SatuluiNu știu dacă Vâlcov și-a negociat trecutul, atunci când a venit la...

Nu știu dacă Vâlcov și-a negociat trecutul, atunci când a venit la PSD!

D-le primar, sunteți un om de stânga prin excelență. Ați crezut vreun moment, din 1989 încoace, că PSD este chiar un partid de stânga? Dacă da, unde sunt uzinele, fabricile, unde sunt întreprinderile strategice, unde este asistența medicală, unde sunt sindicatele?

Sunt un om de stânga și nu aș putea să fiu altfel. Eu am o vorbă: pe lângă cei șapte ani de acasă, să te mai uiți și ce poartă omul acela de la părinți. Am fost cinci frați acasă, tata era muncitor petrolist, mama – membră cooperatoare. Am îndrăgit stânga, nu am plecat de la PSD niciodată, nu am fost la niciun alt partid, indiferent de interesele mele sau ale partidului. Vă spun sincer că PSD este partid de stânga, dar condus de oameni de dreapta, fapt pe care ei îl recunosc. Măsurile luate de Guvernul Ponta sunt măsuri ale USL, pentru că am avut acel parteneriat cu PNL. La noi, nu durează mult asemenea lucruri. Probabil că orgoliile personale, nu interesul țării, au făcut să se destrame acest parteneriat.

constanrtin dinut corbuComuniștii au schimbat regimul burghezo-moșieresc, așa cum am învățat la școală, s-au apucat să radă, de pe fața pământului, conacele, îl loc să le lase să le folosim noi. Am venit noi, democrații, și ne-am apucat să fărâmăm totul. Nu mințea Nicu Ceaușescu, într-un interviu, prin anii 1990, când a zis că n-o să văruiți voi cam ce s-a făcut pe timpul lui tata. Văd că am fost în stare să distrugem ce a făcut poporul acesta pe timpul lui Ceaușescu și mari rezultate nu mai sunt.

Mă mai uit și eu pe la televizor și îi apreciez pe unii comentatori politici care spun că ce este industria noastră acum? Am vrut capital străin, avem capital străin acum. Eu sunt surprins de altceva: cum spun unii că onor capitalul străin nu este corupt! Puteți să-mi spuneți mie? De la Revoluție încoace, am apucat pe scaunul acesta și nu m-au mai dat jos oamenii. Cred că au analizat omul și nu neapărat politica pe care am făcut-o. La nivel local, am făcut politica omului, dar și politica partidului, n-am ieșit din front. Sunt surprins de ceea ce se petrece, ce se întâmplă cu capitaliștii străini, cu companiile multinaționale. Acolo nu sunt corupți? Eu nu cred treaba asta. Dar este o modalitate, poate greșesc, de a-l termina pe autohton. Capitalistul autohton poate nu ar fi corupt, dacă nu ar fi politicianul. Politicianul îl face pe capitalist să fie așa, pentru că îi înlesnește o licitație sau îi cere ceva, cum văd și eu la televizor, 10-20%, și apoi ori n-ai calitate, ori nu faci lucrarea.

Eu altceva nu fac, de 25 de ani, decât administrație publică. Înainte de Revoluție, când am fost președinte de CAP, fiind inginer zootehnist de meserie, nu mi-am făcut decât meseria. Nu ca o laudă, dar mi-am câștigat respectul. Eu aveam primăriță la comună și eu eram președinte de CAP. Pe ea n-o saluta lumea. Când trecea Bică (asta era porecla mea), președintele de CAP, îl saluta toată lumea… Am avut un reproș de la partid (fostul PCR), care-mi spunea că eu țin prea mult cu oamenii, pentru că ori am furat cot la cot cu ei, ori i-am lăsat să fure. Răspunsul meu a fost: i-am lăsat să trăiască! Cum să nu-i las să trăiască, când am trăit anii ’80 și când 130 de kg de grâu era rația pe an la o persoană. Venea cu barda activistul de partid sau primarul să-i iau vreunuia lotul din folosință, ceea ce nu am făcut niciodată. Când a fost să trag brazdă, după un scandal, acuzat de instigare în masă, după două adunări generale, m-au scos de acolo, dar eu am ținut cu oamenii. Generația s-a schimbat.

Atunci, cu primar femeie la Corbu și eu președinte la CAP, bărbat tânăr. Pe atunci aveam 27 de ani și femeile se sculau de pe băncuțele de la poartă să mă salute. Acum se spune că dacă nu ai reclamații, nu ai dușmani. N-am știut până la Revoluție ce înseamnă reclamația. După Revoluție, s-au întețit. Ori se crede că am interpretat eu legea greșit, ori se crede că ești nemulțumit. Am considerat că poate am greșit în activitatea mea de până acum, dar nu am făcut niciodată abuzuri. Poate că puterea te îmbată.

Eu nu fac altceva decât ce am învățat, am învățat citind, informându-mă și considerând că trebuie să fac cât mai puține greșeli, să mulțumesc și oamenii, să dorm liniștit, să știu că a doua zi, oamenii îmi răspund la salut.

D-le primar, credeți că este necesar, în aceste momente grele pentru țară, să se cristalizeze un partid cu adevărat de stânga, pe care și d-voastră l-ați sluji și mai cu dragoste?

După ce am văzut eu la televizor, unii nu prea ar vrea. Să ne țină tot amestecați, USL, vezi Doamne!, și-a atins scopurile. Nu și-a atins scopurile. Uite ce scop și-au atins, îl condamnară pe Dragnea, dar pe acela care a ieșit pe televizor și a spus să nu vă duceți la vot, că dacă nu vă duceți rămân tot eu, de ce nu l-au condamnat?

Eu zic că este neapărat necesară o delimitare între stânga și dreapta. Să spună stânga ce vrea să facă: condiții, salarii mai mari, asistență medicală…

S-au schimbat multe. Poate că ați venit pe la mine, prin 2009-2010, și m-ați găsit aproape plângând, pentru că am sunat la București și m-am plâns că nu am alimentare cu apă. Întrebările lor au fost: ce culoare ești? Viceprimarul ce culoare e? La județ ce culoare e? Răspunsul meu a fost, la fiecare întrebare: roșu! Atunci, mi-au spus, să caut și eu unul portocaliu. Deci, cam așa s-a pus problema.

Dvs., ca ziarist, spuneți că și PSD a făcut la fel. Așa e… dar gata, să nu se mai facă așa ceva!

Se pune problema căderii Guvernului Ponta. Are PNL să pună pe altcineva în loc?

Nu! Nici în procente nu stă rău PSD. PNL, dacă vine cu ai lui Băsescu, după ce presa a strigat ce afaceri s-au făcut, unde s-au mâncat banii, dar nu asculta nimeni… După 10 ani, aproape că dăm dreptate presei. De, Doamne, acum justiția este independentă. Dar, de ce până acum zece ani, m-ai lăsat să fur 90 de milioane și nu m-ai strâns de gât după primul milion? Pe vremea lui Năstase sau lui Constantinescu, nu se vorbea despre asemenea sume de bani. A fost băgat un ministru la pușcărie pentru niște caltaboși, pe altul, l-au găsit acum cu niște capre și așa mai departe.

Dau dreptate presei și opoziției că s-a umblat la investiții. Adică de dragul măsurilor sociale care sunt reparatorii. Am văzut că s-au făcut reparații la aviatori, la veteranii de război, nouă, cu salariile. Mie mi-au luat 25%, eu care aveam 17 milioane, luam 12,6 milioane în mână. Asta a fost pe vremea lui Băsescu. Așa s-a considerat, dar văd că banii aduși la Fondul Proprietatea nu au ajuns și la cetățeanul meu de la Corbu, ca să primească despăgubire de 6% sau pe cât aveau ei hârtiile făcute de mine.

Până acum, măsurile luate de Ponta sunt bune, parcă sunt luate la ambiție, ca să ne dovedească că sunt capabili să guverneze. Sper să-i apuce 2016 la putere.

Să fim cinstiți, Iohannis nu are cu cine. Când ai pe-ai lui Băsescu lângă PNL-ul tău, să nu te aștepți la mare lucru.

Nu prea s-au creat locuri de muncă…

Este o mare problemă cu locurile de muncă, nu numai la țară, dar și la oraș. Locurile de muncă le face privatul. Văd că, acum, prin noul Cod Fiscal, pe care l-a inițiat și susținut Vâlcov, că au fost  discuții cu toți partenerii, și nu prea are opoziția mult de lucru. Îmi amintesc o promisiune electorală: un milion de locuri de muncă și nu s-a realizat. Problema este că nu poate face statul locuri de muncă, tot privatul. Ori privatul este bombardat acum… Băncile acestea sunt cămătari moderni. Așa văd eu băncile.

Dacă ați fi față în față cu conducerea județului, ce i-ați transmite?

Acum le-aș spune că urmează campania electorală din 2016, să fie atenți la oamenii pe care se vor baza. Să nu dezerteze, când a șchiopătat puțin partidul, să aibă oameni, pentru că oamenii sfințesc locul. Să aibă grijă de baza de jos.

Să aloce bani la investiții. Eu zic că bani sunt, văd că sunt niște realizări mult mai bune, Isărescu spune că va fi un deficit de aproape zero. Dacă vrei să pui umărul și să faci ceva , se pot face lucruri bine.

Este o controversă, la nivelul primarilor rurali PSD din județul Olt, unii spun că dacă  nu i-ați fi luat pe Vâlcov și pe gașca lui de la PDL, PSD-ul dvs. ar fi fost curat acum. Cum vedeți acest lucru?

Nu știu dacă Vâlcov și-a negociat trecutul, atunci când a trecut la PSD. Nu știu dacă a gândit că scapă de mâna largă a justiției, dacă trece la PSD și nu va mai fi anchetat. În sufletul meu cred altceva. Dacă nu era ministru, poate că nu era acum arestat. Nu cred că dacă nu era Vâlcov, noi eram fruntea. Eu nu văd așa ceva. Eu văd oamenii și încă mai sunt oameni de valoare la Olt.

Dumitru SÂRGHIE

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments