AcasăInterviuNu țara e bolnavă, ci cei care ne conduc

Nu țara e bolnavă, ci cei care ne conduc

Deputat PP-DD, fost UNPR, directorul Unității de Primiri Urgențe Iași, Tudor Ciuhodaru pare la prima vedere un personaj controversat.

Doar atunci când îl întâlnești în cabinetul său minuscul de la UPU Iași, realizezi că medicul ieșean este atât de natural și de sociabil, încât interviul devine o poveste.

O poveste a unui om care are un vis. Realizarea unui Spital de Urgențe modern la Iași.

Populația Iașului a scăzut cu 60.000 de oameni

Reporter: Unde vă place mai mult, la UPU Iași sau în Parlamentul României?

Tudor Ciuhodaru: Voi vorbi ca despre un om care trebuie să facă ceea ce trebuie să facă , ca un om care este implicat direct în viața cetății. Eu cred că pentru a fi medic trebuie să tratezi nu numai pacienții, ci și societatea chiar dacă ești nevoit să o faci și în Parlamentul României. Dar recunosc , că viața mea este în Spitalul de Urgență Iași , în familia pacienților din Iași , în familia celor care mă ajută zi de zi. Dar pentru că apar probleme zilnice cu care oamenii se confruntă , trebuConsiliul National al Partidului Conservator, in Bucurestiie să-i ajuți cu susțineri legislative.

Rep.: Ce căutați în politică?

T.C.: În Parlamentul României m-au trimis oamenii, pentru a încerca să le rezolv unele probleme cu care se confruntă. Principalul meu punct electoral a fost rezolvarea lipsei unui spital de urgență corespunzător și a pacienților plimbați între spitale. În acest sens , prin activitatea mea parlamentară, am reușit să obțin un act normativ prin care Iașul va avea un nou spital de urgență care va rezolva problema medicală ieșeană. Pe lângă toate acestea  sunt lucruri care țin de viața noastră de zi cu zi, de consumul de etnobotanice care ne-au intoxicat copiii, pentru că administrația locală din Iași a permis comercializarea lor pe lângă școli, pe lângă universități sau cămine studențești. Sunt și probleme legate de sănătatea publică, de scăderea natalității și nu este de neglijat faptul că, în doi ani de mandat al actualului edil, populația Iașului a scăzut cu 60.000 de oameni, cu mult mai mult decât a scăzut populația din alte orașe din țară. Până la urma urmei aici vorbim de politici de sănătate, de poluare.

Rep.: În 2016, veți candida la primăria Iași sau la Consiliul Județean?

T.C.:  Voi candida la primăria Iași. Ieșenii vor schimbarea , vor ceva mai bun, vor transparență, vor rezolvarea problemelor zilnice. În general, ieșenii doresc ca problemele lor să fie rezolvate rapid, așa cum se rezolvă urgențele la UPU Iași.

Șpaga ar trebui pedepsită cu pușcăria

Rep.: Ce l-ați sfătui pe Gheorghe Nechita dacă i-ați fi consilier?

T.C.: Ha, ha, ha. Cred că ieșenii nu mai au nevoie de sfaturi. Echipa pe care am creat-o pentru Iași va lupta ca acest oraș să devină din nou o capitală.

Rep.: Ați primit vreodată șpagă, ca medic?

T.C.: Ha, ha, ha. Lucrez într-un sistem de urgență, în care viața oamenilor depinde de secunde. Nu se poate pune problema ca, atunci când ai un pacient lovit de o mașină, să stai cu mâna întinsă. Oricum, consider că orice condiționare a actului medical ar trebui să fie pedepsită cu pușcăria. Atunci când vorbim despre viața oamenilor, aceste lucruri nici nu ar trebui aduse în discuție. Mai mult decât atât, am reușit să dezvolt acest sistem de urgență în care sunt tratați peste 34.000 de oameni în fiecare an, asigurând și completând resursele insuficiente prin alte fonduri. Am atras bani la UPU Iași și am reușit să atragem și cei 2% pentru achiziționarea de aparatură și utilități. Mă mândresc cu faptul că în acest spital nu s-a plătit niciodată nimic, de la foaia de observație până  la medicamente. Nu o să uit atunci când am tratat un polițist împușcat care, văzând aparatura cumpărată din cei 2%,        și-a exprimat bucuria că acei bani s-au investit în ceva benefic.

Rep.: Care sunt bolile României? Le puteți diagnostica?

T.C.: România nu este o țară bolnavă. România este cea mai frumoasă țară, o țară cu inimaginabile resurse, atât umane cât și cele care țin de dezvoltare. Bolnavi sunt cei care ne conduc de peste 23 de ani în funcții, puși acolo de liderii de partid, care stau copăcel în fața șefului. Aceștia au știut doar să contribuie la campaniile electorale. Avem nevoie în aparatul administrativ de oameni competenți și profesioniști, cu o anumită conduită morală.

Rep.: Unde vă vedeți peste 10 ani?

T.C.: Peste 10 ani mă văd într-un oraș curat, într-un oraș cu străzi normale, cu un iluminat stradal impecabil, într-un oraș verde, ecologic. Mă văd într-un oraș în care veniturile oamenilor să fie mai mari datorită dezvoltării pe fonduri europene. Îmi doresc ca Iașul să devină un oraș european.

Rep.: De ce l-ar vota ieșenii pe Tudor Ciuhodaru în 2016?

T.C.: Pentru că face ceea ce spune. Pentru că am demonstrat, în cei peste 22 de ani de la UPU Iași, că pot ajuta orașul să se dezvolte. Dar și pentru faptul că sunt neobosit și vin întotdeauna cu soluții sănătoase la problemele Iașului.

Ciprian Traian Sturzu

- Advertisment -

Most Popular