AcasăLa ordinea săptămâniiO INIȚIATIVĂ OPORTUNĂ ÎN PARLAMENTUL EUROPEAN

O INIȚIATIVĂ OPORTUNĂ ÎN PARLAMENTUL EUROPEAN

Săptămâna trecută, la Strasbourg, eurodeputata Carmen Avram, membră în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, a lansat un avertisment, în plenul adunării, în privința pericolului securității alimentare, în penuria de îngrășăminte necesare agricultorilor. În condițiile actualei crize energetice, care nu se știe cât va dura, Uniunea Europeană nu a luat încă măsuri pentru a sprijini producătorii de îngrășăminte, așa cum a ezitat, și să intervină ferm pe piața energetică, pentru a combate anomaliile existente. Astfel, s-a ajuns în actuala situație, în care „Europa trebuie să învețe cum să facă economie la căldură, la curent electric și la apă”, a afirmat, cu sarcasm, eurodeputata. Fabricile de îngrășăminte, dependente de gazul metan, sunt în colaps, majoritatea statelor încetându-și producția sau reducând-o drastic, iar Ucraina, principal furnizor, se știe care este situația ei, și, implicit, a celorlalte țări, din cauza războiului, astfel încât, anul 2023 se prevede a fi sumbru.

În încheierea alocuțiunii, eurodeputata Carmen Avram a afirmat cu dârzenie:

„În lipsa îngrășămintelor, producția agricolă europeană ar scădea cu până la 45%. Aproape la jumătate. Afectate vor fi atât fermele vegetale, dar și cele zootehnice, care nu vor mai avea mâncare pentru animale. Dacă nu se găsesc soluții urgente și eficiente, dezastrul din sector nu va mai putea fi evitat. Primele semne se văd deja. În țara mea, au început să se vândă sau să se sacrifice, animale din ferme. În Europa, fermierii riscă falimente pe bandă rulantă, iar consumatorul va avea, în față, rafturi goale. Acel consumator pe care Comisia a promis să-l protejeze, acel european pe care Comisia a promis că nu-l va lăsa în urmă.

Solicit Comisiei Europene să rezolve rapid această criză, prin câteva acțiuni simultane, cum ar fi: găsirea unor piețe noi, de unde să poată fi cumpărate îngrășăminte necesare, fără taxe de import, și identificarea urgentă a unui sprijin financiar suficient, care să le permită producătorilor europeni să țină deschise fabricile de fertilizanți.

Iar, pe termen mediu, să grăbească legislația privind noile tehnici de ameliorare a plantelor. La securitatea alimentară nu se face economie. Dacă azi nu intervii, mâine Europa nu mănâncă.” (https://youtu.be/r45yeaf_r4A)

ȘTEFANIA MARINEANU

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments