La începutul acestei săptămâni, Uniunea Arhitecților din România – filiala euroregională Sud-Vest Oltenia și Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Olt au organizat o expoziție de arhitectură intitulată „O zi de istorie a arhitecturii românești în orașul Slatina”. Printre cei prezenți la acest vernisaj s-au aflat și Pavel Popescu – președintele filialei Sud-Vest Oltenia a Uniunii Arhitecților din România, Laurențiu Guțică – directorul Muzeului Județean Olt, Dorin Teodorescu – directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național, Gabriela Anton – președintele filialei Uniunii Arhitecților din Județul Olt, precum și reprezentanți ai Muzeului Județean și ai Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Olt. Cei prezenți au putut vedea cele 180 de panouri de arhitectură care reprezintă monumente istorice din țară sau care fac referire la arhitecți români, precum: „Arhitecți români creatori de patrimoniu”, „Arhitectul Ion Mincu – omagiu”, „Arhitectul Romeo Belea – opera Omnia” sau „Culele din Oltenia – S.O.S. pentru salvarea lor”.
„Cei interesați de arhitectură vor avea rara ocazie de a vedea lucrări în domeniu dintre cele mai importante, lucrări transpuse în realitate și care, astăzi, pot fi admirate în toată splendoarea lor”, a spus Laurențiu Guțică, directorul Muzeului Județean Olt. În discursul său, Pavel Popescu, președintele filialei Sud-Vest Oltenia, a amintit faptul că această expoziție face parte din suita deosebit de mare de aproape 900 de panouri care s-a numit „Bienala Națională de Arhitectură 2012” și reprezintă piesele principale referitoare la istorie. „Această expoziție a avut loc și la Craiova și pentru faptul că a avut un succes destul de mare, m-am gândit că este păcat ca oamenii de aici să fie vitregiți, atât arhitecții, dar și elevii care vor urma Facultatea de Arhitectură. Am luat hotărârea să organizăm acest turneu timp de șapte zile în orașe diferite, printre care și Slatina”, a precizat Pavel Popescu.
În cadrul acestei întâlniri, Pavel Popescu și Dorin Teodorescu au tras un semnal de alarmă asupra faptului că monumentele istorice sunt lăsate în ruină de către cei care le au în posesie. O altă problemă cu privire la monumentele arhitecturale o constituie faptul că multe dintre acestea nu dețin acte de proprietate, ceea ce face ca fondurile pentru restaurare să întârzie, iar clădirile să se distrugă din ce în ce mai mult.
Trebuie amintit și faptul că după periplul prin orașele Olteniei, expoziția va poposi la Bruxelles, iar apoi, din nou, la Slatina, timp de o lună de zile.
Ionuț Dumitrescu