Prima zi a acestei săptămâni avea să debuteze cu un eveniment important pentru Municipiul Slatina, privit din punctul de vedere al primarului nostru, Minel Prina, dar și al liderului județean, Paul Stănescu. Anume, faptul că ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță, a semnat, alături de Minel Prina, contractul de finanțare pentru construirea unei centrale fotovoltaice în municipiul nostru. Vor fi amplasate 5040 de panouri fotovoltaice pe strada Tudor Vladimirescu, valoarea acestui proiect ridicându-se la suma de 45.741.079 lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 35.705.471 lei.
Despre importanța acestui proiect pentru comunitatea slătineană ne-au vorbit Paul Stănescu (președintele CJ Olt), Constantin Niță (ministru delegat pentru Energie) și cel mai important actor al acestei noi investiții – primarul nostru de toate zilele și nopțile – ing. Minel Prina.
Paul Stănescu, președintele Consiliului Județean Olt:
Este un proiect foarte important…
„Ne bucurăm cu toții că, astăzi, d-l ministru al Energiei este în județul nostru, la un moment foarte important pentru noi. Vreau să-i mulțumesc d-lui ministru că este astăzi aici și pentru faptul că, de fiecare dată când am apelat la dumnealui, a fost foarte prompt… D-le ministru, vă spunem bine ați venit!
Vreau să-i felicit pentru acest proiect pe d-l primar Prina, pe domnii viceprimari, Consiliul Local al Municipiului Slatina. Este un proiect foarte important care înțeleg că va aduce mari beneficii bugetului Slatinei. Țin să apreciez foarte mult ceea ce ați făcut aici la Slatina”.
Minel Prina, primarul Municipiului Slatina:
Vreau să mulțumesc echipei din Primăria Slatina…
„Vreau să-i spun bun venit d-lui ministru și sper ca într-un an de zile să fim din nou împreună la Slatina, pentru a inaugura acest parc fotovoltaic.
În 2010, am depus o cerere de finanțare. Mulți s-au uitat la noi și ne-au privit puțin ironic. Noi n-am luat în calcul aceste zâmbete sarcastice, am mers mai departe și iată că astăzi semnăm un contract a cărui valoare depășește 45 de milioane de lei, un contract care își dorește ca noi, Primăria Slatina, să facem economie la bugetul local. Bani care să meargă în modernizarea unităților de învățământ, în reabilitarea blocurilor și în ceea ce este nevoie pentru acest oraș. Această sumă de bani, pe care noi o plăteam anual pentru iluminatul public și care se ridica la peste 25 de miliarde de lei vechi,de acum încolo poate să meargă spre altă destinație. Pe lângă faptul că facem economie la bugetul local și că direcționăm sumele de bani către alte obiective, avem și avantajul că protejăm mediul. Peste 1000 de tone de bioxid de carbon nu se vor mai produce odată cu intrarea în folosință a aceste centrale fotovoltaice. Bineînțeles, un alt avantaj, deloc de neglijat, este că acest parc fotovoltaic va crea și locuri de muncă, atât de necesare slătinenilor. Pentru că, știți și dvs., ne gândim tot timpul la acest lucru.
Vreau să mulțumesc echipei din Primăria Slatina, pentru că s-a aplecat asupra acestor proiecte. Ne dorim ca și în perioada următoare de accesare a fondurilor europene să avem astfel de reușite. Ba chiar să le și depășim… Și, bineînțeles, cu ajutorul echipei de la București, cu ajutorul Guvernului, cu ajutorul d-lui ministru vom avea, cu siguranță, astfel de momente, astfel de contracte importante, atât pentru comunitatea locală, dar și pentru România.
Vreau să-i mulțumesc d-lui ministru Niță pentru sprijinul pe care l-a acordat acestui proiect. Până să vină d-l ministru Niță, am avut fel de fel de probleme… În momentul de față, iată, cu sprijinul dumnealui, am reușit să ne întâlnim astăzi aici și să semnăm un proiect de peste 45 de milioane de lei, cu o finanțare de peste 35 de milioane de lei din parte Comunității Europene. Primăria Slatina va veni și ea cu 6,7 milioane de lei și, bineînțeles, Guvernul cu TVA în valoare de 3,2 milioane de lei.”
Constantin Niță, ministru delegat pentru Energie:
Felicitările sunt ale tuturor celor care și-au adus un aport substanțial…
În ciuda tuturor criticilor pe care le primesc, în ultima perioadă, că nu sprijin energia verde, iată că infirm lucrul acesta, prin faptul că astăzi semnăm un contract tocmai pe energie verde. Și am mai semnat câteva tot pe energie verde… Asta însemnă că sprijinul meu și al colegilor mei este substanțial, în ceea ce privește dezvoltarea acestui sector.
Sigur că asigurarea independenței energetice a unor orașe și, mai ales cu energie verde, este un lucru foarte bun, pentru că de aici se disponibilizează alte sume care pot fi folosite în alte proiecte de investiții.
Deopotrivă, felicitările sunt ale celor care au lucrat la acest proiect, colegilor mei de la organismul intermediar, care s-au ocupat serios de acest proiect, Primăriei Municipiului Slatina și tuturor celor care și-au adus un aport substanțial la realizarea acestui proiect.
O investiție de peste 10 milioane de euro este o investiție importantă. Din care 8,5 milioane de euro din fondurile europene. Iată că atunci când este bunăvoință și lumea este pusă la muncă pot să iasă și lucruri foarte bune. Acest lucru s-a întâmplat și aici la dumneavoastră, la Slatina.
Vreau să precizez că sprijinul Guvernului pentru energia regenerabilă rămâne ferm, cu observația că trebuie creat un echilibru între ceea ce intră în sistem și sistemul din sistem. În așa fel încât să nu producem perturbații în sistemul energetic național. Neavând unități de echilibrare a sistemului, de multe ori energia regenerabilă creează probleme. Și noi dorim ca aceste probleme să nu mai existe, în perspectivă fiind nevoie de investiții masive în acest sens.”
LINIA ÎNTÂI
Cati cititori cu opinii are publicatia?
ZERO!