După cum se știe, PDL se află în plină campanie pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidențiale din 2014. În acest sens, Siminica Mirea a organizat o întâlnire a activului PDL Olt cu cei doi combatanți, fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, și actualul primar al Aradului, Gheorghe Falcă. Această întâlnire a avut drept scop prezentarea moțiunilor acestor doi fruntași ai PDL, întâlnire care s-a soldat și cu o conferință de presă.
Cătălin Predoiu și Gheorghe Falcă au prezentat ziariștilor – în sinteză – liniile esențiale ale programelor lor, prin care fiecare speră să fie desemnat candidat la funcția supremă în stat.
Prezentăm, mai jos, fragmente din moțiunile aspiranților la fotoliul de la Cotroceni.
Un destin asumat, un destin structurat pe termen lung
„E vorba de un proiect care pleacă de la faptul că astăzi România este un stat al deficitelor și a dezechilibrelor, plecând de la dezechilibrul dintre stat și individ, dezechilibrul dintre puteri, deficite economice, deficit demografic, deficit între potențialul nostru și ceea ce este astăzi România.
Am constatat faptul că, până când nu reușim să structurăm o economie puternică, una care să aducă bunăstare cetățenilor, toate celelalte reforme sunt, practic sortite improvizației și incertitudinilor. Facem reforme, le oprim, începem altele, iarăși ne oprim, nu sunt resurse financiare… Toate acestea se întâmplă pentru că noi nu am reușit, în 23 de ani să ne construim o economie puternică, o economie care să nu fie doar macrostabilizată, ci care să asigure – și la nivel micro – bunăstare pentru salariați, pentru cei ce întreprind o afacere, pentru cei care practică o profesie.
De aceea, proiectul meu se centrează, în primul rând, pe un model economic, unul care să fie gândit, structurat și susținut politic pe parcursul mai multor guvernări, nu doar pe parcursul a patru ani de zile și apoi abandonat.
Fără această bunăstare asigurată, nu putem să modernizăm România. Cetățenii noștri nu beneficiază, din păcate, încă, de roadele integrării în Uniunea Europeană. Nici la nivel instituțional, nici la nivel economic nu putem spune că am atins standardele din Uniunea Europeană.
Al doilea pilon al proiectului ține de o bună funcționare a instituțiilor statului și pe baza lor de structurare a unei societăți libere în care cetățenii să-și vadă drepturile și libertățile respectate. Și am gândit această funcționare pe cinci echilibre esențiale: echilibrul între puteri, echilibrul dintre stat și individ, echilibre economice, echilibrul dintre Centru și comunitățile locale, echilibrul în relațiile noastre externe.
Vreau să vă spun că noi ar trebui să facem un efort general de a schimba felul de a face politică și de a renaște încrederea oamenilor că putem să ne construim o țară, pentru noi, așa cum ne-o dorim și nu să așteptăm soluții din exterior sau soluții conjuncturale. „Un destin asumat, un destin structurat pe termen lung”, asta este ceea ce am propus prin acest proiect.”
GHEORGHE FALCĂ:
Societate vie – România 2020
„Proiectul meu se numește „Societate vie – România 2020” și este un proiect care arată un alt parteneriat între cetățean și stat. Dacă până acum politicienii vorbeau despre stat, ministere, guverne, agenții, în acest proiect vorbesc despre patru repere: Cetățeanul, Familia, Patria – ca o însumare de comunități, Europa – ca uniune de națiuni.
În momentul în care te gândești la cetățeni, poți să te adresezi direct la ceea ce înseamnă cetățeanul din agricultură, care pentru mine este un om de dreapta. Este omul care trăiește din valoarea exploatării propriei proprietăți, trăiește în valoarea tradițională. Este omul care simte cel mai mult ce înseamnă proprietatea. Este un om care a devenit propriul lui angajator, este un om care își dorește să aibă un stat cât mai mic, unde să plătească taxe cât mai mici și să primească servicii publice de calitate.
De aceea, trebuie să împărțim viața politică în Stânga și Dreapta. Să vedem ceea ce se întâmplă astăzi cu cetățenii. Au crescut impozitele pe proprietate, în zona agricolă, de anul viitor, vom avea impozite pe apicultură. Aceasta este oferta Stângii pentru zona agricolă. Noi trebuie să gândim un proiect de țară pentru cetățenii din agricultură. La fel, oamenii aceia care sunt liberi, care și-au luat propria viață în mâini, care sunt proprii lor angajatori, acei zugravi, acei tâmplari, la care apelăm, sunt oameni liberi și doresc să vadă că avem un stat care ne costă cât mai puțin.
În momentul în care ne uităm în bugetul pe 2014, ce vedem pentru acești cetățeni? Statul ne costă mai mult și banii de dezvoltare nu sunt decât bani europeni. Și atunci cum să creăm locuri de muncă, cum să dăm drumul la dezvoltare dacă stânga a creat un buget doar pentru funcționarea statului și pentru propria-i clientelă?
Vă spune toate aceste lucruri un om care, când voi finaliza acest mandat de primar, voi avea 16 ani petrecuți în aceeași clădire. Un mandat la Consiliul Județean și trei mandate la primărie. Un om care a reușit să ducă onor-comunitatea la un șomaj de 1,6%, cu creștere economică, în 2010, când România nu avea creștere economică.”
Dragoș SÎRGHIE