Sâmbătă, 29 august a.c., a avut loc ședința Biroului Politic Național al Partidului Național Liberal, ce s-a desfășurat la Gura Humorului. Ca principală temă a acestei întâlniri a fost adoptarea Rezoluției privind votul prin corespondență. Totodată, au fost stabilite prioritățile legislative ale PNL pentru sesiunea parlamentară care începe la 1 septembrie 2015.
LEGEA VOTULUI PRIN CORESPONDENȚĂ
Adoptarea Legii Votului prin Corespondență reprezintă atât o datorie a întregii clase politice față de milioanele de compatrioți care locuiesc și lucrează în străinătate, cât și un drept de care acești români sunt, în continuare, privați. Din aceste considerente, PNL solicită tuturor partidelor parlamentare să își exprime public poziția față de necesitatea adoptării, în regim de urgență, a acestei legi.
PNL face un apel ultimativ către toate partidele parlamentare să dea dovadă de responsabilitate față de românii din diaspora și să se voteze, în această sesiune parlamentară, Legea Votului prin corespondență. Actul normativ trebuie să fie adoptat de Parlament, până la 1 noiembrie a.c., astfel încât, România să-l poată aplica cu succes la alegerile parlamentare din 2016.
Conform celor declarate de copreședintele PNL – Alina Gorghiu, PNL își afirmă deschiderea față de orice contribuții pentru îmbunătățirea proiectului de lege depus în Parlament, pe care le consideră binevenite. PNL atrage atenția, însă, asupra faptului că este singurul proiect redactat printr-o reală consultare cu asociațiile românilor din străinătate și, de aceea, chiar dacă este perfectibil, conține prevederi care sunt agreate de cei care vor beneficia de facilitățile legii.
„Partidul Național Liberal a depus, în Parlament, la începutul lunii martie, proiectul de lege cu privire la votul prin corespondență, pregătit împreună cu organizațiile din diaspora și din țară, dar și cu experți din partea Autorității Electorale Permanente. Partidul Social Democrat și Victor Ponta s-au opus, permanent, în Parlament, adoptării cu celeritate a proiectului de lege privind votul prin corespondență, blocând dezbaterile. Au trecut mai bine de nouă luni de la alegerile prezidențiale din 2014, când dreptul la vot al cetățenilor români din diaspora a fost blocat, în mod intenționat, de candidatul Victor Ponta, iar abuzurile Guvernului Ponta față de românii din diaspora, pe care i-a umilit, au ajuns subiect de știri în toată lumea”, se precizează în Rezoluția adoptată de Biroul Politic Național al PNL, în data de 29 august 2015.
PRIORITĂȚI LEGISLATIVE
Așa cum spuneam, liberalii și-au stabilit prioritățile legislative pentru noua sesiune parlamentară, care începe la 1 septembrie. Acestea vizează: modificarea statutului polițistului; cadastrul sistemului de irigații; îmbunătățiri funciare; înființarea de centre de colectare în agricultură; rediscutarea unui nou proiect al Legii Sănătății; Legea Învățământului Profesional, legi privind sprijinul olimpicilor din învățământ și sport pentru a-și continua performanțele în țară; legi privind simplificarea regimului fiscal al întreprinderilor mici și mijlocii; sistem de redevențe petroliere sau împărțire a profiturilor între Guvern și companii pe baza unor criterii obiective și flexibile; codul incompatibilităților și atingerea unui plafon de 3% din buget pentru lucrări de infrastructură.
Alina Gorghiu a solicitat liberalilor să respingă, în Parlament, ordonanța privind mărirea salariilor demnitarilor, motivând faptul că toată salarizarea trebuie să crească în mod unitar.
Un alt punct pe ordinea de zi a liberalilor a fost problema absorbției fondurilor publice naționale și europene, PNL propunând înființarea unei instanțe specializate în acest domeniu, compusă din magistrați, din experți care să fie specializați în achiziții publice și care să soluționeze, într-un interval de timp limitat, procesele care țin de proiecte derulate cu bani din fonduri publice și europene.
Ionuț DUMITRESCU