D-le președinte, pe vremea comunismului luminos, când ne era foame și frig, Ceaușescu și Cenaclul „Flacăra” ne scoteau la un miting pentru pace. Astăzi, când ne este foame și frig, PNL și Flutur ne scoate la un miting anti-extremism… Nu vi se pare că mitingul lui Flutur (acest lider de aparatcik, care a scris cu oi pe dealuri) seamănă leit, în ipocrizie și fariseism, cu cel organizat de cândva, de Ceaușescu?
Un adevărat pericol pentru democrație, în România de astăzi, este tocmai monstruoasa coaliție PSD-PNL, care, practic, se comportă ca o adevărată nomenclatură de tip comunist.
Cunosc viziunea dvs. democratică, proeuropeană și proatlantică, însă până unde poate merge România cu obediența și cu supușenia față de cancelariile euroatlantice? Și mă refer, bineînțeles, la obediența și micimea actualilor guvernanți!
Aici vreau să vă contrazic, oarecum… Această teză este răspândită de falșii naționaliști. România nu trebuie să aibă niciun comportament de supușenie față cancelariile euroatlantice… România face parte, la nivelul Uniunii Europene și la nivelul NATO, din două organizații în care toate deciziile se iau prin votul unanim al membrilor. La nivelul Uniunii Europene, România este reprezentată în toate structurile instituționale. Suntem a șasea țară, ca număr de parlamentari, în Parlamentul European. Avem comisar european și suntem reprezentați de către președinte la Consiliul Europei.
Deci, suntem parte la toate deciziile. Depinde de calitatea reprezentanților noștri, măsura în care avem sau nu avem capacitatea de a influența deciziile la nivelul organizațiilor, în care suntem parte, astfel încât să genereze avantaje pentru noi. Eu vă readuc aminte că, în perioada în care eram prim-ministru și în perioada în care am avut posibilitatea să negociez lucruri pentru România, am obținut locuri foarte serioase. Spre deosebire de PSD, care n-a fost în stare să nominalizeze un comisar european… Comisarul european desemnat de noi a fost acceptat imediat și, mai ales, a primit un portofoliu important, portofoliul de transporturi. În mandatul meu, primul procuror-șef al Parchetului European a fost desemnat un cetățean român, Laura Codruța Kovesi, deși am fost într-o competiție extrem de dură, cu candidați din cele mai puternice țări ale Uniunii Europene, respectiv Germania și Franța.
Apoi, am câștigat locația Centrului de Cyber al Uniunii Europene, în care s-a luat decizia ca acest centru, practic o instituție a Uniunii Europene, să își aibă sediul în România. Și aici am câștigat o competiție dură cu Bruxelles, sprijinit fiind de țările mari ale Uniunii Europene. Am câștigat funcția de director general al Agenției de Muncă a Uniunii Europene. Atunci când există o implicare serioasă și o susținere profesionistă și bineintenționată a intereselor României, se pot lua decizii, la nivel European, prin care România să câștige. Nimeni din cancelariile occidentale nu ne cere să fim supuși sau proști… Sunt unii oameni politici români care se comportă ca niște curățători de scame și lustruitori de ghete, pentru că așa sunt obișnuiți în politichia românească și își imaginează că dacă se pun bine cu cancelarul Germaniei sau cu președintele Franței o să obțină avantaje de natură personală.
În ceea ce mă privește pe mine, întotdeauna, în toate acțiunile pe care le-am avut la nivel internațional, indiferent de poziția pe care am avut-o, am reprezentat interesele României și m-am bătut ca România să fie în primul rând.
Vocabula „Național” din sigla Partidului Național Liberal actual mai are vreo semnificație, d-le președinte?
Eu zic că două vocabule din sigla PNL și-au pierdut definitiv semnificația: „Național” și „Liberal”. Nu mai au nicio semnificație. Ei ar trebui să se numească Partidul… și atât. PNL nu mai este nici „Național”, nici „Liberal”.
Forța Dreptei are o alianță cu USR. Prezintă, pentru dvs., această formațiune politică vreo garanție, având în vedere că se spune că USR este un partid de sorginte securistică și antinațională? Mai spun și de susținerea practicilor LGBT și a altor năzbâtii împotriva Bisericii și Familiei tradiționale etc…
Acest lucru este total fals. Partidele sistemului sunt altele: PSD, PNL! Pentru că și PNL a devenit un partid al sistemului, deși a fost un partid al cetățenilor. Uitați-vă la cei care conduc USR și veți vedea că aproape toți sunt căsătoriți, au copii și familii normale. Faptul că ești tolerant față de o anumită orientare sexuală sau religioasă, rasă, ideologie etc., nu înseamnă neapărat că ești așa. Mai ales că acum a plecat Cioloș și alți câțiva, care erau obișnuiți cu „Spiralele”.
Iată, la Olt, nu avem PMP, se pare…
Se va clarifica, în curând, chestiunea… A apărut o situație în care, practic, vechea conducere nu mai acționează, dar am vorbit cu Eugen Tomac și va rezolva această chestiune.
D-le președinte, personal, eu am trei „patrii de suflet”, județele Vaslui, Olt și Vâlcea. Cum stă Forța Dreptei în aceste județe?
La Vaslui, avem o organizație bună. Încă nu am desemnat candidatul de primar la Bârlad, locul d-voastră de baștină, dar avem o echipă bună în orașul lui Cuza! Cu siguranță, vom avea un candidat competitiv, cu atât mai mult cu cât am înțeles că actualul primar a trecut la PSD. Dacă el își imaginează că pleacă cu voturile bârlădenilor se înșală. Bârladul a avut, întotdeauna, o orientare mai de dreapta. Sunt oameni, în general, educați, tradiționaliști, obișnuiți cu munca. O zonă, în care putem să menținem o orientare politică de centru-dreapta.
Vâlcea este prima organizație care și-a consfințit conferința județeană de alegeri. A fost o conferință județeană reușită. Acolo d-l președinte Traian Dobrinescu, camaradul d-voastră într-ale scrisului și publicisticii, în general, alături de cei din echipă, Romeo Rădulescu – candidatul nostru la Primăria Râmnicu Vâlcea și Alin Pavelescu – candidat la Primăria Drăgășani, a format o echipă bună. La ora actuală, avem deja desemnați candidați de primar în 30 de localități, urmând să desemnăm candidații de primar și în restul localităților în care avem organizații constituite.
La Olt, față de echipa inițială, am mai avut vreo două-trei pierderi pe drum. Dar așa se întâmplă. Când au dat de greu și de muncă au lăsat-o mai moale. Avem o echipă bună, formată din oameni serioși, oameni bine pregătiți, oameni obișnuiți cu munca, o echipă de oameni care îi respectă pe ceilalți și care sunt un plus pentru comunitate.
Credeți că PSD și PNL vor fi nevoiți să fie împreună și în viitorul apropiat?
Nu-i obligă nimeni. Se simt bine împreună, pentru că sunt aproape la fel. Nu e nicio diferență… Le atrag atenția simpatizanților liberali, oamenilor de dreapta sau cu orientări de centru sau centru-dreapta să nu mai facă greșeala să dea votul PNL. Pentru că dacă votează PNL, votează, de fapt, pentru PSD și pentru menținerea PSD la putere.
PNL vrea să continue această alianță toxică și nocivă cu PSD, care a lăsat „orfani” pe toți cetățenii români, cetățeni care își doresc altceva, pentru România, decât PSD. Ori noi tocmai pentru acest lucru am făcut Dreapta Unită (Forța Dreptei, USR și PMP), pentru a asigura o reprezentare corectă, de caracter, onestă și cu oameni bine pregătiți, care gândesc liberal, a oamenilor de dreapta din România, a celor care iubesc democrația și economia de piață.
Sunteți destul de cunoscut în județul Olt… Ați „călcat”, în campaniile electorale, zeci de comune ale acestui județ… Ce sorți de izbândă credeți că va avea noua formulă politică a Dvs., într-un teritoriu eminamente pesedist?
Nu toți cei care m-au văzut în campaniile electorale din Olt mă cunosc cu adevărat… Dacă m-ar cunoaște cu adevărat, ar înțelege că, de fapt, eu nu sunt așa cum vrea să mă prezinte Antena 3, România TV, PSD sau AUR. Pe seama mea, au circulat foarte multe calomnii și minciuni care, din păcate, i-au indus în eroare pe mulți oameni, care n-au căutat să mă cunoască așa cum sunt. Sorți de izbândă? Da, destructurarea aceste odioase Alianțe: PSD-PNL!
Dumitru Sîrghie