D-le primar, ce proiecte aveți pe noile programe apărute, PNRR și Anghel Saligny?
Pe programul Anghel Saligny, avem un proiect, privind asfaltarea drumurilor, care este și aprobat. Este vorba de 6,5 km de modernizare drumuri și șanțurile aferente. Cu acești 6,5 km finalizăm cu asfaltarea. Fiindcă mai avem încă străzi neasfaltate, în zona Stârcu și zona Lăutarilor. Suntem un pic pe loc, privind încărcarea documentelor la Ministerul Dezvoltării, pentru că avem nevoie de procesele-verbale de recepție parțială la lucrarea de canalizare.
Pe străzile unde vrem să asfaltăm, pe două străzi, este introdusă rețeaua de canalizare, iar pe strada Rasolani constructorul încă nu s-a apucat de lucru. Avem promisiuni că se vor apuca.
Pe PNRR, avem patru proiecte depuse. Pentru trei dintre ele am semnat contractele de finanțare și îl vom semna, cât de curând și pe al patrulea. Este vorba de stații de încărcare automobile electrice, un proiect în curs de desfășurare. Vrem să extindem rețeaua de camere video. Avem o rețea, în momentul de față, de 20 de camere funcționale, dar vrem să creștem siguranța cetățenilor, prin montarea unor camere performante care focalizează și introduce în server automat numărul de mașină. S-a dovedit, de-a lungul timpului, că sistemul de supraveghere video este foarte util. Împreună cu domnii polițiști de la Postul de Poliție și cu cei de la Poliția Rutieră, am rezolvat multe cazuri, prin acest sistem de supraveghere.
Ce de-al treilea proiect, prin PNRR, este reabilitarea termică moderată a sediului primăriei. Montăm panouri fotovoltaice, schimbăm acoperișul și tot ce este prevăzut în proiect.
Ultimul proiect, despre care v-am spus că e aprobat, dar încă nu am semnat contractul de finanțare, prevede dotarea Școlii „Dumitru Popovici” cu tot ceea ce este necesar, echipamente, mobilier etc.
De la vechea administrație, de la vechiul primar, avem un proiect, prin PNDL 2. Este vorba despre reabilitarea școlii vechi. Lucrarea a fost subevaluată, iar la începutul anului am reușit să primim un update la sume, s-a făcut o evaluare corectă. În acest moment lucrăm la documentație. Școala va fi modernizată de la cap la coadă, cu structură nouă, acoperiș nou, panouri fotovoltaice, absolut tot. Vrem să decongestionăm școala principală. Noi vrem să le creăm copiilor condiții moderne. Sperăm că numărul de copii va crește sau măcar să rămână la acest nivel, deși, în toată țara, natalitatea este în scădere.
În acești aproape trei ani de zile, am reușit să extindem destul de mult rețeaua de gaze. Avem undeva la 5 km de rețea nouă… Acești lucru este o reușită. La începutul anului am introdus 1 km de rețea în zona Rasolani, iar acum ne mai extindem cu 650 de metri, tot pe strada Rasolani, ca să acoperim toată zona.
Pe fonduri locale, avem un proiect pe AFIR, cu sprijinul GAL, fiind vorba de un loc de joacă la grădinița nouă. Mai avem un loc de joacă pe care l-am construit tot din fonduri locale la Grădinița din Șerbăneștii de Sus. Urmează ca, în curând, să semnăm contractul. Și vom avea și la grădinița nouă un loc de joacă modern.
Lucrăm, de asemenea, la studiu de fezabilitate pentru construirea unei piețe agroalimentare și a unui târg săptămânal. Urmează să ne ocupăm de toate avizele și hârtiile necesare. Este un proiect destul de costisitor, tot cu fonduri proprii, dar și cu sprijinul Consiliului Județean Olt. Va fi un proiect necesar și foarte important pentru comunitatea noastră.
Sunt la curent cu doleanțele cetățenilor, dar avem un buget limitat din care facem cât putem. Da, avem un excedent bugetar, dar avem confinanțări la majoritatea proiectelor enumerate mai sus.
Care este problema cea mai stringentă la dvs. în comună?
Ne confruntăm cu o problemă destul de importantă. Este vorba despre refacerea drumurilor, după lucrările de canalizare. Oamenii nu mai au pe unde circula cu mașinile. Este un disconfort continuu, oamenii sunt foarte supărați. Nu s-au refăcut drumurile, acolo unde s-a introdus rețeaua de canalizare. Oamenii își doresc ca lucrurile să intre în normal. Să se facă aceste refaceri parțiale, apoi, după recepționarea lucrărilor, să se aducă drumurile la starea inițială. Așa e prevăzut în contract.
Știu că cetățenii sunt foarte nemulțumiți, căci eu fac tot ceea ce îmi stă în putere privind acest aspect. Am făcut nenumărate sesizări către constructor, către beneficiar, în speță Compania de Apă, la care se răspunde cu greutate.
Înțeleg că e lipsă de forță de muncă în toate domeniile, dar cetățeanul vrea fapte, nu vrea să audă scuze. Nici scuzele mele, nici scuzele constructorului, nici scuzele beneficiarului. El vrea să-și vadă strada din nou refăcută și să se întoarcă la confortul anterior.
Înțeleg perfect supărarea oamenilor, dar și pe mine mă afectează lucrurile acestea. E o lucrare complexă, care ne-a umplut de nervi și stres. Poate deranjez cu atâtea insistențe, dar de aceea sunt aici: să apăr interesele oamenilor!
Țin să precizez, pentru înțelesul tuturor: lucrarea de canalizare nu este a primăriei! Este o lucrare a Companiei de Apă Olt. Eu, ca primărie, nu pot să intervin cu buldo al primăriei sau cu balast cumpărat de către primărie, pentru că nu putem facem acest lucru, nefiind lucrarea noastră.
Se mai păstrează tradițiile la dvs. în comuna?
Pot să spun că da! Cu bucurie vă spun că săptămâna trecută am fost la Târgu Jiu, la Festivalul „Pe fir de baladă”, cu ansamblul nostru, „Plai de dor”! Am fost o experiență plăcută să fiu alături de copiii noștri minunați, să-i cunosc îndeaproape.
Am luat locul I la formația de călușari, locul II la formația de dans de fete și locul III la mixt. Am reprezentat, cu cinste, Oltul la Târgu Jiu.
Le-am achiziționat costume și avem grijă să nu le lipsească nimic. În fiecare marți, copiii au repetiții sub oblăduirea d-lui coregraf Marian Stănescu și a doamnei Maria Badea, director al Căminului Cultural Șerbănești. Chiar avem nevoie de acești copilași, ca să ducă mai departe tradițiile noastre populare.
Pot să vă spun că pe data de 20 iulie continuăm tradiția în Șerbănești și vom organiza o nouă ediție a „Sărbătorii secerișului”. Ca și anul trecut, cu foarte mulți artiști, cu foc de artificii, cu distracție și voie bună.
Vom acorda premii pentru copilașii noștri de la școală, care au învățat bine și au fost premianți. Vom acorda premii și pentru copiii noștri de la dansuri. Pentru dăruirea și pentru tot efortul lor, vor primi un premiu financiar. Așteptăm toți locuitorii comunei la sărbătoarea tradițională a comunei noastre.
Ce mesaj aveți către locuitorii comunei?
Oamenii trebuie să fie convinși de faptul că le cunosc toate doleanțele și că sunt alături de ei. Fac tot ce este posibil să rezolvăm aspectele mai neplăcute din localitate. La final de mandat, eu zic că promisiunile pe care le-am făcut vor fi duse la îndeplinire!
A consemnat Dragoș Sîrghie