AcasăActualitatePovestea continuă cu ZESTREA ROMÂNILOR

Povestea continuă cu ZESTREA ROMÂNILOR

Consecventă fiind idealurilor sale de conservare a tradițiilor culturale autentice, Asociația Culturală „PROART SLATINA – 2010” a pus la punct un nou proiect de suflet, intitulat sugestiv „ZESTREA ROMÂNILOR”. Acesta se va desfășura în Municipiul Slatina, în perioada 1 septembrie 2013-31 decembrie 2013.

Artizanul acestui nou proiect este actorul Cristi Călătoru, care va răspunde solidar de realizarea acestuia, cu un alt actor reprezentativ al Oltlui, Nicu Popa.

Un gest de mărturisire publică

Iată ce ne spune actorul Cristi Călătoru despre acest generos proiect cultural.

proart slatina«Prezentul proiect este continuarea Proiectului „TEATRU PENTRU TINERET”, proiect prin care a fost realizat și pus în scenă spectacolul de teatru: „IBOVNICE CU OCHI DE MARAMUREȘ” de Mihai Traista – spectacol integrat și în prezentul proiect. Prin implementarea lui se dorește creșterea interesului întregului public asupra fenomenului cultural tradițional și angrenarea, în special a tinerilor în continuarea meșteșugurilor tradiționale, prin prezentări susținute in liceele din Municipiul Slatina de către specialiști în domeniu (șase creatori populari).

Proiectul se desfășoară în arealul cultural material și imaterial încercând să pună în valoare existența unui important potențial de creație meșteșugărească existent în localitățile din sudul Olteniei.

Proiectul prezintă meșteșugurile, portul popular, în principal și arta tradițională, în general, ca resurse antropice ale sudului Olteniei de stimulare și relansare a meșteșugurilor populare tradiționale la nivel local si regional. Meșteșugurile și arta populară tradițională din sudul Olteniei, prezintă o serie de aspecte particulare care definesc specificul valorilor materiale și spirituale create de oamenii acestor locuri.

În lumea meșteșugarilor de altădată, vom găsi tot timpul o poveste, o poveste a noastră, a românilor. Povestea începută atunci demult și dacă obiectele au putut să vorbească în locul oamenilor, noi suntem datori să asigurăm continuitatea, să ducem mai departe tradiția. Doar prin meșteșuguri putem continua spiritul tradiției, iar prin tradiție se poate duce mai departe sufletul neamului românesc. Faptul că marea majoritate a meșteșugarilor sunt oameni în vârstă, iar în unele localități a mai rămas doar câte unul, reprezintă un semnal de alarmă și ne determină să facem demersurile ca pasiunile lor să poată fi transmise tinerilor care să ducă pe mai departe tradițiile specifice fiecărei localități.

Am considerat că toate acestea reprezintă o importanță vitală pentru păstrarea pe mai departe a tradițiilor culturale autentice și ne-a determinat să facem demersurile necesare pentru realizarea acestui proiect prin care se dorește implicarea tuturor factorilor, cu atribuții în domeniu, în realizarea acestui obiectiv, am considera noi, de importanță națională.

Piesa de teatru „IBOVNICE CU OCHI DE MARAMUREȘ”, de Mihai Traista, promovează, prin elementele de decor, limbaj (grai) și costume populare, patrimoniul cultural material și imaterial din zona Maramureșului, precum și tradițiile populare specifice zonei.

De asemenea, prin prezentarea piesei de teatru Năpasta de I.L. Caragiale s-a urmărit promovarea artelor vizuale, participarea la viața culturală. Totodată piesa marelui dramaturg se regăsește în programa școlară pentru învățământul liceal, întărind interesul elevilor pentru actul cultural teatral.

Acest proiect este un gest de mărturisire publică, o mână întinsa dinspre prezent, înspre trecut și viitor. Dorința noastră este de a-i aduce mai aproape, de a-i înfățișa în arta, frumusețea și măreția lor pe fiecare pentru că, ne place sau nu, pașii ne vor purta întotdeauna către un orizont dincolo de care nu vom ști să ne identificam. Iar ca să ne identificăm, avem nevoie de tradiție… Ca să știm de unde venim și cine suntem, să putem înțelege de ce și încotro ne ducem, pentru că de la ei începe TIMPUL …»

Dumitru SÂRGHIE

Notă: Proiect realizat cu sprijinul Primăriei Slatina și al Consiliului Municipiului Slatina 

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments