Doamna președinte, fuziunea dintre PDL și PNL pare că stă pe loc. De ce se armonizează atât de anevoios pozițiile celor două formațiuni?
Chestiunea aceasta cum că ar fi probleme cu privire la armonizarea pozițiilor dintre PDL și PNL este o teză dragă adversarilor noștri din PSD, aflați încă la Putere, pentru puțin timp. Chiar dacă în noul PNL mai sunt anumite probleme și puncte de vedere diferite (așa cum îi stă bine unui partid în care democrația se manifestă liber), această construcție politică este destul de unită și de puternică, pentru a fi capabilă să trimită PSD în istorie. De altfel, ea și-a arătat virtuțile în campania de la prezidențiale. Până la alegerile din 2016, noul PNL, în întregul său, va fi o formațiune puternică, destul de capabilă ca să câștige toate alegerile.
Pentru o perioadă destul de îndelungată, PSD și Victor Ponta vor medita la cât rău au putut face românilor în doar trei ani de zile. Dar până atunci, noul PNL trebuie să pună presiune pe acest guvern incapabil să-și respecte măcar o parte dintre promisiunile pe care le-a făcut românilor, în campania electorală.
Dumneavoastră vorbiți de presiuni asupra Guvernului, iar d-l Ponta cerșește pace și prietenie, dorind discuții tovărășești cu copreședinții PNL, cu referire la revizuirea Constituției, a sistemului electoral, a legilor siguranței naționale etc. Nu-i întindeți o mână de ajutor d-lui Ponta?
Guvernul Ponta s-a dovedit a fi un guvern de o incompetență greu de catalogat. A fost și continuă să fie un dezastru pentru români, lucru subliniat chiar de către membri de vază ai PSD. Un guvern după chipul și asemănarea lui Ponta, care – prin măsurile abuzive luate împotriva românilor – a distrus mii de companii și de familii, prin taxe și impozite aberante și, mai ales, prin acciza la combustibil.
A prăbușit economia și și-a bătut joc de această țară. Spășit, Victor Ponta ne cere consensul și pacea politică, deși – până mai ieri – nu-și mai încăpea în piele de atâta aroganță.
Un lucru e clar: Victor Ponta nu a pierdut doar alegerile prezidențiale, el și-a pierdut definitiv credibilitatea. Păi, cine-l mai crede pe Victor Ponta? Nici măcar soția sa și socrul Sârbu nu-l mai cred… Românii nici atâta. E ca în povestea cu lupul la oi: Victor Ponta a mințit de atâtea ori, încât nu-i mai sare nimeni în ajutor!
Am înțeles, d-na președinte. Întrebarea e, însă, când și ce punem în locul acestui guvern?
Așa cum am mai răspuns la această întrebare, pot spune că schimbarea guvernului se va face ori prin alegeri anticipate, Guvernul propus de PNL încercând să obțină votul majorității în Parlament, ori prin alegerile la termen, când PSD își va da obștescul sfârșit.
Oricum ar fi, premierul desemnat al președintelui Iohannis, d-l Cătălin Predoiu, alături de un grup de specialiști ai noului PNL, se ocupă de programul de guvernare. Vom face un guvern capabil să oglindească exact ceea ce au dorit românii pe 16 noiembrie. Un guvern deschis către oameni, care să nu-l izoleze pe președintele Iohannis, ci să-l sprijine. Așa cum a spus și d-l Predoiu: „Am avut un președinte-jucător, acum e cazul să avem un guvern-jucător!”
Ați putea să prefigurați câteva puncte din acest program de guvernare, pe care îl păstorește d-l Cătălin Predoiu?
Nu aș dori să intru în amănuntele acestui program laborios, deși știu că nu mai există pericolul ca Ponta să ne plagieze. Nu mai are forță nici să plagieze… E vorba, însă, de lansarea unui proiect de program, care poate fi supus îmbunătățirii, de către societatea civilă, mediul de afaceri și cel bancar. Relația și interacțiunea acestui program politic cu mediul de afaceri, cu Parlamentul, cu societatea civilă și cu instituțiile europene este o necesitate stringentă.
Este un proiect cu o viziune pe termen lung, care vizează investițiile străine în România, valorile și modul de viață ale democrației occidentale, punerea interesului național înaintea intereselor de partid (acesta reprezentând un criteriu fundamental în fuziunea dintre PDL și PNL) și multe, multe alte măsuri care vizează redresarea economiei naționale. Noul guvern PNL are o miză mare pentru România, în comparație cu mizele de clan și gașcă pe care le-au avut și le are Guvernul Ponta și clientela sa politică.
De altfel, premierul Victor Ponta este ilegitim, atât politic cât și moral. Este imoral pentru că a proliferat minciuna publică și a atacat justiția. Este imoral prin aroganța pe care o exercită asupra partenerilor săi politici și asupra poporului, este imoral pentru plagiatul comis, fără rușine.
Din punct de vedere politic, el a fost propulsat de popor în alegerile generale, dar a dezamăgit rapid și s-a delegitimat prin răul pe care l-a comis asupra României și asupra democrației, în cei trei ani de guvernare marca Hrebenciuc!
Ionuț DUMITRESCU
Stimata Doamna,in primul rand,in Romania este ilegitima forma de guvernamant;republica,deoarece s-a instaurat prin fals si santaj…In alt doilea rand,clasa politica trebuie reformata pana la temelie.Diletantii,coruptii,condamnatii si urmaritii penali nu au ce cauta in institutiile statului roman..Asadar,daca vrem cu adevarat ca sa traim intr-o tara demna si prospera,intelept ar fi sa revenim la monarhia constitutionala.Doamne ajuta!
Eh, na, monarhie constituțională ! Tu știi ce spui, Legionarule ? Pușchea pă limbă, am mai avut d”astea, d”ăia, d”alea, a trecut acea vreme și a venit aceasta . Este vremea cea bună, vremea în care se cerne și se alege grâul de neghină, toți sunt oameni, unii pentru oameni, alții, pentru ei înșiși . Ce nu e bine ? În toată adunarea asta se mai găsesc și cei buni, cu timpul se vor alege unii de alții . După ce mii de ani am fost conduși de toții demenții încoronați cu mare fast, tu, vrei să-i aduci din nou, ce n-ai învățat din ce a fost, istorie ? La vremuri noi, experiențe noi, vom învăța și noi, într-un târziu, să stăm demni, în fața europei, a celor care ne cred(…) ; Așadar, Stimabile Domn, România, ca stat, este bine reprezentată de poporul său, dar încă nu are o experieță prea mare în aș alege oamenii, învață, este pe drumul cel bun, n-ai tu ochi să vezi acestea…