Una dintre virtuțile social-democrației ar trebui să fie SOLIDARITATEA. Din păcate, de la Revoluție încoace, acest partid de stânga, descins din PCR și care se numește astăzi PSD, și-a manifestat solidaritatea față de oameni doar în campaniile electorale. În rest, social-democrația de pe plaiurile noastre mioritice s-a derulat într-o notă consacrată a clientelismului politic și a haitelor ideologice veșnic flămânde și revanșarde care n-au avut nici milă, nici îndurare și nici vreo tresărire fraternă față de cei aflați la necaz, chiar dacă aceștia din urmă și-au dăruit, în mare parte, existența, cu bună credință și loialitate, pedeserismului luminos…
Să amintim aici o gamă de primari rurali ai județului nostru care, atunci când au pierdut alegerile (deși le-au câștigat mai tot timpul din 1989 încoace), au fost înlăturați din „sistem” ca niște măsele stricate: Gheorghe Beciu, Emilian Andrei, Paul Văle, Constantin Nedelea, Teodor Barbu, Tudorel Nițulescu, Gheorghe Cojocaru, Ion Din, Victor Constantin, Matei Brăgaru și alții. Toți au rămas – într-un fel sau altul – pe drumuri… Într-o furie specifică „umanismului original” al PSD, aceștia au fost scoși și de pe listele de consilieri ai partidului, pe care și le câștigaseră cinstit, înlocuiți fiind – în unele cazuri – chiar cu inamici ai social-democrației, vopsiți peste noapte în culoarea roșie și mincinoasă a acestei formațiuni, care nu se va reforma în vecii vecilor… Din fericire pentru social-democrația pe care unii și-o doresc cu adevărat, sfidând parcă realitatea, PSD dispune încă de oameni valoroși, care fac cinste acestui județ greu încercat, primari care – prin calitățile lor morale și profesionale – depind mai puțin de partid și de ideologia strâmbă a acestuia, dovedind opiniei publice că acela care a fost gospodar, înainte de a fi primar, este gospodar și după ce comunitatea l-a așezat în fruntea intereselor ei.
Începem astăzi această rubrică cu patru dintre primarii noștri din sudul județului, care fac cinste nu neapărat social-democrației (care – după cum v-am spus – nu există) ci – mai ales – județului Olt, rămas tot la coada civilizației: Marius Popescu (Gostavățu), Alexandru Chirea (Rusănești), Virgil Gulie (Tia Mare), Mircea Velica (Izbiceni). Oameni dedicați comunelor pe care le slujesc cu dragoste și devotament, în ciuda greutăților financiare cu care se confruntă țara, în acest moment. Primari exemplari, cum mai sunt și alții pe aceste meleaguri, primari despre care vom scrie în continuare…
Marius Popescu (Gostavățu) – un om între oameni!
Și-a exersat calitățile administrative timp de două decenii din poziția de agent agricol al frumoasei așezări sudice – Gostavățu. Se află la al treilea mandat în fruntea obștii. Oamenii îl respectă și îl prețuiesc, mai întâi, pentru calitățile sale morale și apoi pentru cele de prim-gospodar al unei comunități însetate de adevăr și dreptate. Ca orice primar din Olt și din țară, Marius Popescu a fost supus tuturor presiunilor politice care s-au manifestat din plin în acest județ al politicienilor veroși și traseiști, însă a făcut întotdeauna față tuturor acestor presiuni. Demnitatea de care a dat dovadă, cuvântul pe care și l-a respectat întotdeauna față de consăteni, dar și față de conducătorii săi ierarhici, îl plasează pe primarul Gostavățului în fruntea listei primarilor care fac cinste acestui județ. Trei însușiri îi stau drept călăuză în toate inițiativele sale administrative: cinstea, onoarea și inteligența!
Alexandru Chirea (Rusănești) sau Omul care sfințește locul
Este un primar discret, căruia nu-i place să apară prin ziare. Harnic până la epuizare, inteligent și bun prieten al celor năpăstuiți de soartă, Sandu Chirea este prototipul primarului interbelic. El și-a demonstrat mai întâi calitățile administrative și gospodărești, în propria-i ogradă, fiind apoi un exemplu în comunitatea lui rurală, oamenii încredințându-i rolul de păstor al comunei Rusănești. Comună cu oameni harnici și frumoși la gând și la faptă.
Este în fruntea comunei Rusănești din anul 2000. În toată această perioadă, comuna a crescut, pas cu pas, din punct de vedere administrativ, ocupația de bază a oamenilor din Rusănești fiind legumicultura… Model prin muncă și onestitate, despre Alexandru Chirea nu s-a auzit niciodată vreo vorbă urâtă, denigratoare și asta, grație faptului că d-l primar stă bine și la capitolul însușirilor morale fundamentale: onestitate și credință în Dumnezeu!
Să-l felicităm, deci, pe d-l primar pentru vrednicia sa devenită deja proverbială și să-i recomandăm ceea ce, de fapt, domnia-sa și-a însușit de mult: să stea, în continuare, cât mai departe de politică și să facă doar administrație!
Virgil Gulie (Tia Mare) sau puterea exemplului
Este tehnician veterinar de meserie. A fost timp de patru legislaturi (1996-2002) viceprimarul comunei Tia Mare. L-a secondat, în cinste și credință, pe fostul primar Petre Răducea, și bine a făcut. Fiindcă, Petre Răducea a fost pentru el, un exemplu și un model de primar, care a lăsat frumoase amintiri în conștiința localnicilor, după ce s-a retras de la primărie la îndeletnicirea lui de bază: tehnician veterinar!
Întotdeauna am avut o stimă aparte pentru oamenii care au lucrat și lucrează în acest domeniu al medicinei veterinare. Au cultul prieteniei, sunt mai educați, mai civilizați, mai sinceri și mai onești, parcă… Probabil că aceste însușiri s-au dezvoltat la oamenii din acest domeniu, avându-se în vedere faptul că medicina veterinară din România a ocupat de-a lungul vremilor poziții fruntașe în Europa.
Așa și d-l Virgil Gulie: civilizat, educat, sincer și onest, el a plecat la drumul pe care i l-a trasat Petre Răducea. Se confruntă, ca toți ceilalți primari, cu lipsa fondurilor, însă – cu pricepere și loialitate față de cei care i-au încredințat, prin vot, mandatul, Virgil Gulie a și reușit, în scurt timp, să demonstreze că și-a însușit puterea exemplului dat de înaintașul său.
La rândul domniei-sale, și-a luat aproape un tânăr viceprimar, un profesor din localitate (Danubian Gâsculescu) căruia-i descifrează tainele administrație și, mai ales, îl modelează moral, pentru a rezista presiunilor politice și vitregiilor timpurilor.
Avem convingerea că Virgil Gulie va scrie o pagină frumoasă în istoria acestei străvechi localități. Doamne-ajută!
Mircea Velica – Primarul care a urbanizat Izbiceniul!
Izbiceniul, dragi cititori, este – fără doar și poate – una dintre cele mai dezvoltate localități rurale ale județului nostru. Iar Mircea Velica, un primar care marchează timpul, grație isprăvilor sale administrative, un primar care – deși se află la sfârșitul carierei sale (așa cum singur ne-a mărturisit) poate fi un model de avangardă al clasei de mijloc din județul Olt. Casă de Cultură, școli moderne, grădinițe dotate în stil european, muzeu în construcție, străzile și mobilierul stradal de ultimă oră, post de radio, revistă de cultură și civilizație locală, activități culturale cu rezonanță națională, toate cele care te înconjoară îți dau confortul vizual al unei așezări urbanizate , demne de secolul în care trăim. Adăugăm la toate acestea, nivelul ridicat de profesionalism al dascălilor din lăcașele de învățătură de aici, hărnicia legumicultorilor prin excelență din satul natal al regretatului poet Ion Stratan, toate la un loc te provoacă să exclami fericit, precum Lucian Blaga: „Veșnicia s-a născut la sat!”
Toate aceste înfăptuiri și toate aceste deschideri de noi orizonturi au fost posibile, pentru că primarul Mircea Velica a pus în centrul atenției, mai presus decât politica de partid și de stat, OMUL. Felicitări!
LINIA ÎNTÂI
Salutare. Am citit si alte informatii despre acest subiect insa n-am gasit nicaieri asa concentrata informatia si prezentata obiectiv, cel putin asta e parerea mea. Poate ca nu toti sunt de acord cu mine, insa eu va felicit si va incurajez sa continuati tot asa. Multa bafta!
Nea Sirghie,vezi ca mai ai un prost la Crimpoia.