Primăria Municipiului Slatina a reușit să obțină o nouă finanțare europeană pentru anveloparea a încă 23 de blocuri. În acest sens, la sfârșitul săptămânii trecute, reprezentanți ai Primăriei Slatina au semnat contractul de finanțare pentru cea de-a treia cerere de finanțare. Valoarea nerambursabilă este de 1,65 de milioane de euro, bani ce vor contribui la executarea lucrărilor de izolare termică a pereților exteriori, înlocuire a ferestrelor, a ușilor exterioare existente, închiderea balcoanelor cu tâmplărie termoizolantă, termo-hidroizolarea terasei și izolarea tehnică a planșeului subsolului.
„Este un eveniment deosebit pentru municipalitatea Slatina pentru că, iată, împreună cu slătinenii, reușim, astăzi, să semnăm încă o cerere de finanțare privind reabilitarea termică pe fonduri europene. Este a treia cerere de finanțare, sunt 23 de blocuri, 588 de apartamente. Eu sper ca, chiar începând din această iarnă să fim destul de eficienți și locatarii acestor blocuri să beneficieze de avantajele pe care le pune la dispoziție implementarea acestui proiect”, a declarat Minel Prina, primarul Slatinei.
În total, municipalitatea slătineană a depus, pe acest domeniu, nouă cereri de finanțare, care cuprind 97 de blocuri. După finalizarea implementării tuturor proiectelor, 65% din blocurile municipiului vor fi anvelopate termic.
„Cred că este cea mai mare cerere de finanțare pe care am depus-o. A fost o luptă, la un moment dat, contra cronometru. O luptă cu noi, în care noi, cei din primărie, ne-am dat mâna cu cetățenii. Am înțeles fiecare că este important și în avantajul tuturor să reabilităm cât mai multe blocuri. În momentul de față, prin fonduri de la bugetul de stat, prin fonduri de la consiliul local, avem aproape 50% din blocuri reabilitate. Cu aceste cereri de finanțare depuse, pentru 97 de blocuri, depășim 65%”, a spus Minel Prina.
Lucrările la șapte dintre blocuri vor putea începe în această vară, după finalizarea licitației publice. Blocurile incluse în această etapă sunt: strada Artileriei, nr. 4, bloc 2; strada Arcului, nr. 10, bloc 12, scara A; Bulevardul Nicolae Titulescu, bloc 6, scara A; Bulevardul Nicolae Titulescu, bloc 17, scara A; Bulevardul Nicolae Titulescu, bloc 21B, scara A; Bulevardul Nicolae Titulescu, bloc 23, scara A și Bulevardul Nicolae Titulescu, bloc 27, scara A.
„Sper ca în această săptămână să desemnăm câștigătorii. Într-adevăr, primele șapte blocuri sunt în licitație. Pregătim documentația pentru următoarele șapte, iar acum și pe următoarele 23 de blocuri. Sper ca cei din comisie să ajungă la un consens și să desemneze un câștigător. Atunci când vor avea raportul și vom ști câștigătorul, constructorul desemnat trebuie să știe un singur lucru: că lucrările, pe lângă faptul că vor fi supravegheate de un diriginte de șantier specializat, vor fi supravegheate și de către un reprezentant al scării de bloc. Nu va fi semnat procesul-verbal de recepție și nu se va plăti niciun leu constructorului până când reprezentantul scării respective va semna”, a conchis primarul Slatinei.
Și blocurile construite după 1989 ar putea fi izolate termin
În perioada următoare, Primăria Slatina lucrează la un nou proiect de finanțare europeană, care se referă la izolarea termică a blocurilor construite după anul 1989. Motivul includerii acestora în programul de anvelopare este acela că, la construire, s-a folosit o tehnologie învechită. Acest lucru poate fi posibil după ce senatorul Darius Vâlcov a propus o inițiativă de modificare a Ordonanței de guvern privind reabilitatea termică a imobilelor de locuit, ce va permite finanțarea, cu fonduri structurale, a anvelopării blocurilor construite după anul 1989
„Faptul că foarte multe blocuri, deși au autorizație de construire emisă înainte de anul 1989, sunt construite după acest an. Printr-o inițiativă a senatorului Darius Vâlcov, fostul primar al Slatinei, va fi modificată ordonanța care prevede reabilitarea termică. Sperăm ca această modificare să și treacă, pentru că sunt foarte multe blocuri în Slatina, poate 20%, care sunt construite după anul 1989, dar cu tehnologie de dinaintea acestui an. Eu sper ca, pentru următorul exercițiu financiar, să fie înlăturat și acest neajuns și să putem să mai aducem și alte blocuri, chiar dacă sunt construite după ’89, pentru că eu consider că cei care stau în aceste blocuri sunt defavorizați”, a explicat Minel Prina.
Ionuț DUMITRESCU