Alexandru Taifas, primarul comunei Vâlcele, este un om cu o experiență administrativă de invidiat. Domnia-sa reprezintă ceea ce, în mod generic, se numește un „fiu al satului” și asta grație faptului că întreaga sa viață, dintr-o postură sau alta, și-a dedicat-o dezvoltării comunei sale.
Astăzi, vom vorbi cu primarul Alexandru Taifas despre proiectele pe care domnia-sa le-a preconizat a fi realizate în comuna Vâlcele, în anul care abia a început – 2015.
D-le primar, ce obiective administrative v-ați propus pentru anul în curs?
Mai întâi, trebuie să vă informez că, în cei aproape trei ani, de când am preluat Primăria Vâlcele, pe lângă toate lucrurile bune făcute în folosul comunității, un fapt mă bucură cel mai mult: acela de a fi despovărat comuna Vâlcele de aproape toate datoriile pe care le-am moștenit de la vechea administrație – circa 14 miliarde de lei vechi! Mai avem de plată doar 1,2 miliarde de lei vechi, ceea ce pentru administrația comunei, dar și pentru comunitate în ansamblu, înseamnă o mare ușurare, o gură de oxigen.
Acest lucru a fost posibil datorită unor oameni cu adevărat interesați de soarta comunităților rurale și anume datorită președintelui CJ Olt, d-l Paul Stănescu și a vicepreședintelui, d-l Marius Oprescu.
Pentru 2015, avem în vedere următoarele obiective, de mare interes pentru comunitatea vâlceleană: introducerea apei în cătunul de centru – Olteni, modernizarea Târgului săptămânal, podețele, parcul fotovoltaic. Acțiunea prioritară este introducerea apei în cătunul Olteni.
Nu sunt lipsite de interes nici podețele pe care le vom construi de-a lungul DJ 653, modernizarea Târgului săptămânal, la standarde europene, precum și construirea parcului fotovoltaic.
Acest par fotovoltaic va aduce beneficii, atât administrației publice locale, cât și cetățenilor comunei. După realizarea acestei investiții, iluminatul public, al instituțiilor publice (primărie, școli, grădinițe, cămin cultural, dispensar, biserici, cimitire) va fi gratuit. Se va reduce, de asemenea, cu 20%, valoarea facturilor de energie electrică la fiecare cetățean al comunei. Acest parc fotovoltaic se va realiza cu fonduri europene, de la Banca Mondială.
Pentru Târgul săptămânal, avem 10 miliarde de lei vechi, asigurate din fonduri proprii și 4 miliarde prin Gal Ghimpețeni, acolo unde suntem arondați. Această investiție se va derula pe parcursul anilor 2015-2016.
Vom construi și o grădiniță cu program normal, lângă școala de centru din comună, cu fonduri de la Ministerul Educației – circa 18 miliarde de lei vechi.
Pe linie culturală, ce aveți de gând să faceți anul acesta?
Pe lângă celelalte activități culturale obișnuite, avem de gând ca, în luna martie, să comemorăm jertfa pilotului aviator Cornel Mînzățeanu care, în anul 1955, a căzut cu un MIG-15 pe raza comunei noastre. Se împlinesc astfel 60 de ani de la acest eveniment.
Cornel Mînzățeanu făcea parte din Regimentul de Aviație Vânătoare-Bombardament, Avioane cu Reacție, de la Craiova și executa atunci un exercițiu de luptă, în cadrul poligonului de la Recea. A fost locotenent aviator și comandantul uneia dintre cele trei escadrile ale Regimentului de la Craiova.
Marea lui măiestrie este aceea că a condus în așa fel aparatul încât nenorocirea să nu se abată pe sat, ca să distrugă gospodăriile oamenilor și să omoare animalele și oamenii. Pilotul, sacrificându-se, a făcut în așa fel ca avionul să cadă la marginea satului, unde nu erau oameni, case și animale.
Tot în aceeași perioadă vom avea lansări de carte, însoțite de spectacole de poezie și muzică folk.
A consemnat Dumitru Sârghie