La începutul acestei săptămâni, ALRO SA Slatina a găzduit începerea stagiului de practică a învățământului profesional dual, fiind primul angajator din județul Olt care investește în calificarea profesională a viitorilor angajați.
La evenimentul de deschidere, au participat dr. ing. Marian Cilianu – director operațional Aluminiu Primar, ing. Nicu Durău – director Resurse Umane și ing. Nicolae Danciu –manager Personal – Organizare, alături de reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean și ai Colegiului Tehnic „Metalurgic” Slatina: prof. Adelin Bărbulete – inspector general; prof. Vera Rachina – inspector școlar pentru învățământul profesional; prof. Lucia Purcăreanu – inspector de specialitate în cadrul Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic Craiova; prof. Anișoara Dima – director Colegiul Tehnic „Metalurgic” Slatina și prof. Daniela Țârcomnicu – director adjunct al Colegiului Tehnic „Metalurgic” Slatina.
„Învățământul dual este un pic mai nou în România și este un răspuns la lipsa de personal calificat pe care operatorii economici o resimt, în ultimul timp. Prin acest sistem de învățământ, noi ne dorim să ne asigurăm rezerva de muncitori calificați, în mod special, pentru anii ce urmează, întrucât am constatat că școlile profesionale și, în general, înclinația tinerilor către calificare în meserii deficitare este din ce în ce mai slabă și atunci trebuie să căutăm variante alternative.
Noi intenționăm să dezvoltăm acest sistem de învățământ sperând ca, de la anul, să mai deschidem încă o clasă cel puțin, dacă experiența de anul acesta ne va încuraja și vom avea rezultate. Mă adresez, în primul rând, d-voastră, elevilor, care o să urmați acest sistem de învățământ să dați dovadă de implicare și seriozitate. Noi am investit cu toții în proiectul acesta, și noi, și școala. Totul este pus la dispoziția d-voastră pentru a deveni specialiștii noștri de mâine. Sunteți o clasă de mecanici pentru întreținere și reparații. Este zona în care noi începem să resimțim, din ce în ce mai mult, lipsa de personal calificat și speranța este în d-voastră. Vă vom pregăti din timp să fiți apți să-i înlocuiți pe cei care ajung la vârsta pensionării. După circa trei ani, cât durează instruirea, după toate etapele de practică pe care le veți derula în fabrică veți învăța nu numai meserie, dar veți fi obișnuiți și cu mediul de lucru dintr-o uzină. Îmi doresc ca toți cei care începeți cursurile să ne regăsim peste aproape trei ani, în aceeași echipă, dornici să începeți treaba. Deocamdată, noi investim și vă oferim. O să urmeze și momentul în care așteptăm și de la d-voastră să oferiți ceea ce ați primit, în acest timp. Și pentru noi este un proiect pionerat. Vă trebuie doar implicare și seriozitate, în rest avem noi tot”, a declarat Nicu Durău.
ALRO a pus la dispoziția celor 27 de elevi ce se vor califica în meseria de mecanic utilaje și instalații în industrie, două săli de curs și două ateliere, dotate cu echipamente de ultimă generație, precum: aparate de sudură, bancuri de lucru, truse de scule, echipamente de protecția muncii, rechizite școlare etc.; beneficiind și de o masă caldă gratuită pe zi acordată pe timpul desfășurării stagiului de practică.
„Vă mulțumim în numele întregului Corp profesoral al Colegiului Tehnic Metalurgic pentru ceea ce ne puneți la dispoziție, pentru această premieră a înființării învățământului profesional dual la nivelul Slatinei și al județului Olt. Copiilor le cer seriozitate și, cum ne-am obișnuit, vom realiza feed-back după fiecare perioadă de practică lunar, dacă nu săptămânal și această comunicare între cele două instituții sper să continue, pentru că elevii noștri trebuie monitorizați zi de zi, atât pe pregătirea teoretică, cât și practică. Vă mulțumim și sper să dăm dovadă de seriozitate”, a spus Anișoara Dima, directorul Colegiului Tehnic Metalurgic.
Totodată, Marian Cilianu, directorul operațional din cadrul ALRO Slatina, a ținut să le transmită elevilor un mesaj: „Primul lucru la care trebuie să fim atenți este siguranța d-voastră, adică orice am face noi aici nu înlocuiască omul. Omul este cel mai de preț activ al unei societăți, așa că foarte mare atenție când veți merge în practică în fabrică sau în zonele de producție, să fiți atenți și foarte implicați în ceea ce se întâmplă acolo. Vă aștept ca viitorul acestei companii”.
Elevii își vor desfășura activitatea atât la Atelierul Piese Schimb – Aluminiu Primar, cât și la Secția Reparații și Utilități – Aluminiu Prelucrat.
Durata studiilor va fi de trei ani, timp în care ALRO SA Slatina va susține financiar elevii, prin acordarea de burse de studiu, în valoare de 200 lei/lună.
LINIA ÎNTÂI