AcasăInterviuProf. Dalia Cîrstea: Politica românească se află într-o etapă de moarte și...

Prof. Dalia Cîrstea: Politica românească se află într-o etapă de moarte și renaștere!

O cunosc pe doamna profesoară Dalia Cîrstea, grație acțiunilor culturale la care am fost invitat să particip, în câteva rânduri. Este, în primul rând, un cadru didactic profesionist, a cărui competență s-a văzut și în perioada cât a fost inspector de specialitate în cadrul IȘJ Olt. Profesionalismul și competența de care a dat întotdeauna dovadă, atât la catedră, cât și în misiunea sa de inspector, au fost dublate de calitățile sale umane, precum și de cele de a fi un deschizător de drumuri, în administrarea unor proiecte transfrontaliere, adică plăsmuirea unor „poduri de flori”, prin care au fost posibile nenumărate întâlniri între noi – românii din patrie, și frații noștri din Basarabia, Ucraina și Serbia.

Liberală prin structură și educație, Dalia Cîrstea a fost membru PNL Olt, apoi, poate dintr-o naivitate sau dintr-o eroare, a trecut la ALDE, partid care i-a facilitat, să zicem așa (deși domnia-sa a susținut, corect, un concurs) ascensiunea pe postul de inspector. Ce a urmat aflați, în continuare, din interviul de mai jos.

dalia carstea net liSe știe faptul că opțiunea dvs. politică a fost și este una liberală, chit că ați activat, temporar, și la ALDE, o formațiune nedefinită ideologic. Când v-ați dat seama de strâmbătatea și falsitatea acestei formațiuni (ALDE) și când v-ați dat demisia din partid? Înainte sau după ce Tăriceanu s-a aliat cu Plagiatorul Ponta?

Da, opțiunea mea politică a fost și este una liberală. Am renunțat la a mai participa la ședințele sau activitățile ALDE undeva prin luna aprilie a acestui an, deoarece nu mai găseam nici urmă de liberalism în ele. Iar la finalul lunii august, am demisionat, atât din partid cât și din funcția de inspector școlar. Deci, înainte de începutul sfârșitului!

Într-o conferință de presă, în timpul campaniei pentru europarlamentare, i-am pus o întrebare directă d-lui Tăriceanu. „Dle Tăriceanu, de ce nu vreți să deveniți eroul acestei națiuni, dându-vă demisia, rupând alianța cu PSD și, implicit, despărțindu-vă de cele două figuri sinistre DRAGNEA ȘI VIORICA? Mi-a dat un răspuns dezonorant pentru el și partidul lui, spunând că el nu e trădător și că tot ce a realizat ALDE se datorează alianței cu PSD. Când a avut dreptate, atunci sau acum, când s-a aliat cu Ponta, și când până și Viorica îl ia la mișto?

După părerea mea, ALDE a fost o formațiune politică ,,de nișă”, creată pe o conjunctură, la un moment dat, și care va dispărea de pe eșichierul politic la fel de repede cum s-a și creat. El se va disipa, fie în PSD, fie în noul partid de stânga, creat de Victor Ponta. Însă trebuie să spun ca în ALDE sunt și oameni cu adevărat liberali și democrați, care probabil vor migra pe dreapta. Când a avut dreptate domnul Tăriceanu? Întotdeauna! Fără o poziționare corectă politic, fără doctrină, poate face orice, așa cum cameleonul poate face asta prin cromatofori.

Cum vedeți lupta dintre Iohannis, Viorica Dăncilă și Barna? Care ar fi, în viziunea dvs., ordinea, după primul tur?

Foarte probabil, Iohannis și Barna vor ajunge în turul doi. În relativ scurta istorie democratică a României, avem a constata că electoratul preferă la prezidențiale candidații din dreapta. Însă acest lucru nu este neapărat o regulă. Una dintre problemele noastre  este  faptul că, în Constituție, prerogativele președinte/parlament au aspecte discutabile, România fiind astfel oarecum republică parlamentară/prezidențială. Acest lucru a dus la numeroase controverse rezolvate de CCR. Cred că o revizuire a Constituției ar fi absolut necesară.

Nemaifiind inspector al ISJ Olt, cu ce vă ocupați în prezent și cum stați cu proiectul transfrontalier „De la Timok la Tisa și la Nistru”? În ce fază sunteți?

Toate activitățile și proiectele pe care le-am scris și coordonat nu au legătură cu funcția de inspector școlar! Eu cred că fiecare profesor trebuie să facă acest lucru. Implicarea elevilor, dar și a părinților acestora în activități culturale, educative, turistice, reprezintă o modalitate eficientă de a crește rolul școlii în comunitate, de a implica comunitatea în viața școlii.

Deci, îmi voi continua proiectele alături de colegii și elevii mei. Proiectul transfrontalier ,,De la Timok la Tisa și la Nistru” va avea cea de-a patra etapă la Cernăuți, în Ucraina, și se va desfășura în perioada 30 octombrie-3 noiembrie.

Aveți de gând să mai faceți politică și dacă da, care-i acel partid „fericit”, la care vă veți orienta?

Sincer, nu știu dacă voi mai face politică. Poate că da sau poate că nu, deocamdată vreau să-mi pun în practică toate ideile și proiectele pentru a face școala mai atractivă pentru elevi, doresc să-mi sprijin echipa managerială a școlii pentru o și mai bună imagine. Însă, în viitor, un bun proiect politic m-ar putea atrage!

Ce proiecte culturale aveți pentru viitor?

Intenționez să continui proiectele legate de românii de lângă graniță. Cred că o încercare de a-l transforma într-un proiect Erasmus ar putea să ne aducă mult mai multe acțiuni desfășurate în țară dar și în țările vecine. Doresc să organizez un grup al micilor geografi, unde copiii pasionați să aibă acces la pregătire gratuită în cadrul școlii. De asemenea, scriu câteva proiecte în parteneriat cu Direcția Județeană de Sport și Tineret, proiecte care vor implica elevi și profesori din mai multe școli slătinene.

Ce ar mai fi de spus despre politică și despre viitorul României?

Cred că politica românească se află într-o etapă de moarte și renaștere! Sunt convinsă că scena politică se va reorganiza, se va recalibra pentru că, se pare, România a ajuns la un gen de maturitate. Nu a fost deloc ușor, România nu a învățat din carte și nici din greșelile altora, România s-a maturizat din experiențele pe propria-i piele. A fost mult, a fost greu, a pierdut, dar este vie!

Care credeți că ar fi pașii necesari de făcut pentru ca o eventuală administrație de dreapta a statului român să pună România pe un făgaș corect, într-un viitor apropiat?

În primul rând, implicarea a cât mai multor personalități din toate domeniile în viața publică. O ierarhizare corectă a valorilor în funcțiile de decizie. Apoi depolitizarea instituțiilor statului. Nonvalorile și politizarea au dus la situația actuală, adică la diluția respectului cetățeanului pentru poliție, școală, spital sau alte instituții ale statului.

O altă problemă ce ar trebui rezolvată este cea privind alocările insuficiente dar și ineficiente ale resurselor către populație, din cauza birocrației și corupției. Este mult de lucru, iar toate acestea nu se pot rezolva decât cu participare activă la viața publică a cetățenilor competenți. Somnul rațiunii naște monștri!

Dumitru Sârghie

- Advertisment -

Most Popular