La Izbiceni e vremea schimbării. Au trecut câteva cincinale în care un singur om, primarul Mircea Velica, susținut de PSD, a decis, destinul oamenilor de aici. Lumea, însă, s-a schimbat, mentalitățile s-au schimbat și ele, și – iată – a venit vremea, a venit ora ca liberalii să preia conducerea acestei comune, cu vechi tradiții de dreapta.
Cel vizat pentru a candida la fotoliul de primar al Izbicenilor este profesorul de matematică Marian Gulie, care ne-a acordat un interviu plin de optimism.
D-le profesor, comuna Izbiceni este una din așezările rurale ale Oltului, care arată destul de bine, atât din punct de vedere urbanistic, dar și din perspectiva prosperității locuitorilor ei, avându-se în vedere că aici este „Raiul Legumiculturii” noastre sudice. Cu siguranță, mai sunt multe de adăugat pentru dezvoltarea economică și socială a Izbiceniului. Enumerați-ne aceste lipsuri, pe care le vedeți dvs., ca om de opoziție și ca liberal…
Aș începe încă de la posibilitatea locuitorilor de a primi finanțare europeană. În Primărie, trebuie înființat urgent un birou. „Accesări fonduri europene, în care angajații, atent selectați, să poată întocmi dosare eligibile, fără ca cetățeanul să fie plimbat pe drumuri la județ, pentru cine știe ce hârtie, care lipsește de la dosar și, fără ea… nu se poate.
Trebuie să avem in vedere că, la Izbiceni, oamenii chiar muncesc și își doresc o productivitate mai mare la legume, pentru un câștig bun, pe măsura muncii depuse. Aș promova cu adevărat roșia românească produsa la Izbiceni, nu roșia de Izbiceni, cum este promovată acum. Locuitorii comunei cultivă soiuri de legume hibride străine nu soiuri produse la Izbiceni.
În al doilea rând, aș amenaja piața industrială, în care ei să vândă, la un standard măcar al bunului-simț, pentru că, astăzi, fie din nepăsare, fie din nepricepere, condițiile sunt foarte proaste. Nu este nimic organizat, iar când plouă, oamenii sunt disperați, dar plătesc taxe și impozite la Primărie. Mă gândesc și la situația în care prețul la legume scade sub prețul de producție să găsesc cea mai bună soluție, pentru că prețul scăzut descurajează această activitate, iar dacă se menține doi-trei ani la rând, unii pot da faliment.
Deși Izbiceniul este – prin activitatea economică a gospodarilor de aici – o localitate liberală, liberalii nu prea au stat la masa bucatelor, ei nereușind să se impună politic. Aveți vreo explicație pentru această eclipsă a dreptei liberale, într-o comună eminamente liberală?
Din anul 2000 până astăzi, PSD a condus comuna. Majoritatea oamenilor au considerat că această formațiune politică le va aduce prosperitate în viața lor, o comună curată, frumoasă și occidentală. Pe bună dreptate, numai că, astăzi, privind în jur, vezi fie lucruri făcute inutil, fie lucruri făcute prost, fie lucruri nefăcute, încât, la 15 ani de PSD, nu avem drumuri asfaltate, școli renovate, dispensar uman și veterinar, un serviciu de salubrizare pus la punct, deci funcțional, canalizare și apă curentă, drumuri curățite bine de zăpadă iarna, așa că locuitorii comunei sunt dezamăgiți, pentru că li s-a promis mult și li s-a oferit prea puțin.
De ce a fost numai PSD la Izbiceni și nu PNL? Poate că, la vremea aceea, PNL nu a avut un candidat cu notorietate sau poate nu au avut proiecte convingătoare, sau echipa nu a putut transmite, în timp util, ideile liderilor PNL, sau toate la un loc. Astăzi, când PNL este mai puternic ca oricând, cred că toate aceste carențe au fost eliminate și va avea și un candidat pe măsura așteptărilor electoratului, echipă puternică și proiecte convingătoare, încât, în această luptă politică, la nivel local, noi vom ieși învingători.
În cazul în care PNL Olt vă desemnează drept candidat și chiar reușiți să câștigați, ce veți face pentru învățământul din Izbiceni? Cu siguranță – d-voastră, din interior – ați văzut bine fisurile și neajunsurile cu care se confruntă procesul de educație din comuna care l-a dat pe regretatul poet Ion Stratan…
Of…! Aici avem foarte multe probleme și nu știu cu care să încep, deoarece toate mi se par la fel de importante. Am fost directorul acestei instituții de învățământ și am văzut care sunt problemele majore cu care se confruntă învățământul local: lipsa apei curente, bună de consum, pentru că mă gândesc, în primul rând la sănătatea copiilor noștri, iar, ca măsură, vom realiza un proiect cu finanțare europeană pentru alimentare cu apă curentă a întregii comune; lipsa manualelor școlare – aici, măsura este clară – la începutul fiecărui an școlar, Primăria va asigura, gratuit, toate manualele și auxiliarele pentru grădiniță și ciclul primar, în primul an, urmând ca, în timp, măsura să fie extinsă și la școală; vom asigura finanțarea uniformei școlare pentru absolut toți elevii scolii din bugetul local. Lipsa unui laborator modern de informatică racordat la internet, adică la actualitate.
Vom dota un astfel de laborator cu tehnică modernă, iar elevii din ciclul primar vor primi toți, gratuit, tablete performante, pentru că vorbim mereu de informare continuă, dar școala nu are nimic în acest sens. Amenajarea unei săli multifuncționale, în care să se poată ține lecții de dirigenție, ședințe cu părinții, spectacole la nivelul clasei, repetiții la piese de teatru, dansuri populare și multe altele. Nu există un spațiu curat de odihnă în curtea școlii, unde elevii să-și poată petrece pauza, iar baza sportivă nu este amenajată deci… Calea de acces în școală se face în condiții care nu sunt acceptate de I.S.U., așa că măsurile trebuiesc luate radical și urgent. La această instituție cu peste 30 de angajați, nu există parcare amenajată, parcare care ar putea fi folosită și duminica, când traficul este foarte mare, existând acel târg săptămânal, moment în care se simte lipsa locurilor de parcare.
Toate acestea nu le poate face un director de școală fără ajutorul Primăriei, deoarece fondurile alocate unei școli sunt relativ mici și banii abia ajung pentru reparații curente, energie electrică,combustibil și altele. Poate o să vă întrebați de unde o să am bani pentru toate astea și cele pe care le voi spune în continuare? Nu, întrebați-vă cum fac ceilalți primari cu banii, pentru că bani la Primăria Izbiceni sunt, slavă Domnului, dar sunt gestionați așa cum sunt gestionați. Sunt consilier local și știu ce spun.
Ca liberal, cum vedeți d-voastră ajutorul social acordat celor nevoiași?
Ajutorul social, astăzi, a devenit sursa de voturi pentru un primar în funcție, deoarece, deși ajutorul este acordat conform legii, se sugerează că este acordat doar cu bunăvoința primarului și orice abatere de la linia de partid duce la pierderea ajutorului. Deci, ajutorul social trebuie acordat tuturor cetățenilor din comună care se încadrează în lege, dar ancheta socială trebuie făcută pe teren, cu responsabilitate și cu transparență maximă, nu din birou. Cei ce pot efectua activități în folosul comunității să o facă după un program bine stabilit, pe ore, zile, luni, săptămâni, cu obiective clare și responsabilități precise, astfel încât munca lor să fie un ajutor pentru comunitate, nu în interesul unui grup restrâns de persoane.
Cred că, în comuna noastră, este nevoie de un centru de bătrâni, pentru că dacă un singur bătrân apelează la serviciile oferite de acest centru, orice investiție se justifică.
Ajutorul social poate veni pentru toți locuitorii comunei, oferind servicii medicale de bună calitate, într-un dispensar uman, construit din temelii, dotat cu aparatură modernă, pentru că cea mai mare grijă a unui primar trebuie să fie sănătatea oamenilor și problemele acestora.
Ce ne puteți spune despre activitatea parlamentarilor din colegiul care are și Izbiceniul în componența sa?
Activitatea parlamentarilor din colegiu este aceeași pentru toate partidele politice: zero! Vin doar în campanii electorale, promit Soarele și Luna de pe Cer, uită de cum au plecat și ciclul se repetă, din patru în patru ani.
Unei mentalități comerciale liberale, așa cum există în comuna d-voastră îi trebuie și la primărie un impuls liberal. Care sunt punctele forte ale programului d-voastră politic și, mai ales, administrativ, pe care îl veți lansa în campania electorală, dacă veți fi desemnat candidat?
Dacă am să fiu desemnat candidatul PNL pentru funcția de primar, punctele mele forte vor fi nevoile oamenilor cu care am discutat și eu nu am făcut decât o selecție, prioritizându-le.
a) Apa curentă este o problemă de sănătate publică și nu mă pot juca cu asta;
b) Amenajarea piețelor, pentru că aici gospodarii din comună vând produsele lor;
c) Curățenia din comună lasă de dorit, și aici am un proiect mai amplu, care vizează atât modul de colectare a deșeurilor, cât și groapa de gunoi;
d) Realizarea, la groapa de gunoi, unei făbricuțe de peleți, care va folosi deșeurile vegetale, iar produsul finit să-l primească cetățeanul ca semn de respect pentru faptul că și-a adus resturile vegetale acolo unde s-a stabilit;
e) Amenajarea drumurilor cu trotuare și piste de biciclete;
f) Terminarea tuturor obiectivelor nefinalizate în acel moment;
g) Construirea unui dispensar uman și renovarea celui veterinar existent deja;
h) Înființarea unui birou unic la Primărie, în care cetățeanul să intre și problemele lui să fie ascultate și rezolvate, în timp util;
i) Înființarea unui birou accesări fonduri europene, cu personal calificat, care va fi remunerat în funcție de rezultatele reale, de finanțarea dosarelor;
j) Asfaltarea (betonarea) a cel puțin cinci ulițe pe an.
Care este mesajul d-voastră către electoratul din Izbiceni și cum va suna cel mai important slogan din campania d-voastră de anul viitor?
Mesajul meu pentru electorat este cât se poate de simplu. Voi veni la Primărie cu dorința clară de a face, împreună cu oamenii, cea mai frumoasă comună din județ. Vreau ca investițiile făcute de Primărie să fie pentru toți locuitorii comunei. Că se poate, le sugerez să intre pe Internet și să vadă realizările primarului din comuna Peștera, județul Constanța.
Sloganul meu încă nu l-am definitivat, dar, oricum, ar putea suna cam așa: „Aveți încredere în mine, eu mă țin de promisiune!”
LINIA ÎNTÂI
VA MULTUMESC!
Multa bafta,Marian!
Multumesc!
bafta!
noi te punem acolo ,dar sa faci ceva si pentru sat
Succes!