Asociația Comunitară „Vulturelu” Poboru, Primăria Poboru și CRONO Craiova (Centrul de Resurse pentru Organizațiile Non-profit din Oltenia) vor implementa în comuna Poboru un proiect inedit privind dezvoltarea comunitară, prin implicare activă a cetățenilor. Acest proiect a fost prezentat într-o conferință de presă ce a avut loc în Sala Europa a Consiliului Județean Olt, marți, 20 mai a.c.
Astfel, Proiectul Teatru Forum își propune, ca prim punct, identificarea unor probleme reale ale comunității și punerea acestor într-o piesă educativă de teatru, unde părinții și copiii să poată interveni pentru a propune idei și soluții. Una dintre probleme reale din comuna Poboru și din mediul rural, în general, este abandonul școlar, iar acest proiect își propune elinarea sau măcar reducerea acestui fenomen dăunător individului, în particular, și societății, în general.
Un al doilea punct al acestui proiect se referă la înființarea unui centru de resurse în comuna Poboru, prin care cetățenii să fie ajutați în privința depunerii proiectelor pe fonduri europene și nu numai.
Este un nou proiect care de desfășoară cu sprijinul Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundației CEE Trust și companiei PETROM, companie care devine deja un sponsor tradițional al activităților cetățenești desfășurate în comuna Poboru.
Lucian Zuleanu, CRONO Craiova:
Oamenii dintr-o comunitate identifică o problemă și, ușor-ușor, încep să schițeze un scenariu
„În cadrul acestui proiect vrem să realizăm două lucruri. În primul rând, vrem să implementăm o metodă mai puțin întâlnită în România, deocamdată. Este vorba de Teatru Forum. Teatru Forum este o metodă preluată din Occident prin care oamenii dintr-o comunitate (părinții și elevii din Școala Poboru, în cazul nostru) identifică o problemă și, ușor-ușor, încep să schițeze un scenariu. Diferența față de o piesă de teatru obișnuită, este făcută de faptul că spectatorii pot interveni în orice moment în această piesă. Și pot propune soluții. Într-o anumită situație, dânșii pot interveni și pot să-și impună propria soluție.
Astfel încât începem piesa de teatru cu un anumit scenariu și îl terminăm cu o soluție pe care majoritatea spectatorilor o agreează la respectiva problemă. Noi ne-am gândit la abandonul școlar. Probabil, piesa de teatru se va referi la un caz de elev care abandonează, din varii motive, școala. O vom pune sub forma unui scenariu, iar părinții și elevii, care vor asista la aceste reprezentanții, vor avea posibilitatea să se pună în pielea personajelor și să propună o conduită mai bună decât cea prezentată.
O a doua componentă este dezvoltarea organizațională a noii organizații comunitare. Noi ne dorim să revină un centru de resurse pentru locuitorii comunei Poboru și poate și ai comunelor învecinate, dacă este cazul. În sensul că vrem să-i ajutăm pe dânșii să cunoască cât mai mult despre fondurile europene, vrem să-i ajutăm să aibă o dotare minimală. Deja, prin grija primăriei, au un sediul renovat. Am reușit cu sprijinul Fundației Vodafone să aducem mobilierul necesar. Prin acest proiect îi vom dota cu echipamente de lucru, laptop-uri, imprimante etc. Vor avea parte și de instruirea necesară, astfel încât dânșii să poată ajuta locuitorii comunei să-și depună un dosar la APIA, să scrie mici proiecte.”
Marian Valentin Vișan, președinte al Asociației Comunitare „Vulturelu” Poboru și preot paroh la Parohia Poboru I:
Încercăm să ajungem la locuitorii comunei Poboru și să-i sprijinim de fiecare dată când dânșii au nevoie
„Așa cum a spus și d-l Zuleanu, Asociația Comunitară „Vulturelu” Poboru se află la al doilea proiect depus. Sperăm ca prin acest proiect să implicăm, în special părinții și copiii, de la școlile de pe raza comunei Poboru, pentru a putea elimina sau măcar reduce cât mai mult abandonul școlar, prin Teatru Forum. Prin acțiunile de voluntariat să ajutăm la dezvoltarea comunității locale. Aceste lucru nu se pot realiza fără sprijinul atât al Consiliului Local, cât și al Asociației CRONO. Totodată, trebuie să mulțumim sponsorului OMV Petrom fără de care, să fim realiști, nu s-ar putea realiza aceste proiecte.
Pe viitor, prin faptul că suntem membri ai GAL, încercăm să ajungem la locuitorii comunei Poboru și să-i sprijinim de fiecare dată când dânșii au nevoie. Nu trebuie să uităm, comuna Poborul este o comună de agricultorii, iar unii din dintre ei au vârste înaintate. Dorim să venim în sprijinul lor pentru depunerea de proiecte cum ar fi măsura 1.4.1. și toate celelalte proiecte care se vor depune în interiorul Grupului de Acțiune Locală.”
Iulian Bărăscu, primarul comunei Poboru:
Tot ceea ce facem este în interesul comunității locale
„Sunt unul din membri fondatori ai acestui ONG, care a prins viață anul trecut în comuna Poboru. Făcând parte și din GAL, pentru comuna Poboru este un lucru foarte bun. Am adus lângă noi mai mulți factori de decizie, mai multe persoane importante din comună, care pot face ceva în interiorul acestui GAL.
Eu am fost și voi fi întotdeauna alături de dvs. și de Asociația Comunitară „Vulturelu” Poboru. Vă voi ajuta cu tot ce pot, pentru că tot ceea ce facem este în interesul comunității locale. Nu avem alte interese personale, pentru că în viață trebuie să lăsăm ceva în urma noastră. Mulțumesc celor de la CRONO, cu care am avut o relație foarte bună. Am elaborat, tot cu dumnealor, strategia de dezvoltare locală. Pe această cale, vă mulțumesc în numele locuitorilor comunei Poboru.”
Dragoș SÎRGHIE