Gazele de șist, prin fracturare hidraulică, reprezintă cadoul otrăvit, pe care actualul Guvern al României, prin firma americană Chevron, vrea să-l facă românilor, sub pretextul că această „binefacere” ne vindecă de dependența față de gazele primite de la ruși. De menționat faptul că onorabilul Consiliu Constituțional Francez a interzis exploatarea gazelor de șist pe teritoriul Franței, fapt care s-a întâmplat și în Bulgaria.
În Pungești (Vaslui) firma Chevron s-a retras pentru moment
Recent, câteva sute de persoane au protestat în localitatea Siliștea, comuna Pungești (Vaslui), acolo unde firma americană Chevron urmează să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de șist din județ. Protestatarii s-au ciocnit cu jandarmii, 5 dintre ei ajungând la spital, în urma violențelor forțelor de ordine. Astfel de acțiuni de protest se prefigurează și în alte localități din România, cum ar fi Municipiul Bârlad, județul Bihor și, probabil, peste tot acolo unde pot fi exploatate aceste hidrocarburi.
Pentru moment, compania Chevron a oprit lucrările la Pungești, așteptând un moment mai prielnic pentru a le continua.
După Pungești (Vaslui), urmează Comănița (Olt)?
Surse demne de încredere ne-au informat că o operațiune similară se pregătește și în județul Olt, în comuna Teslui, satul Comănița. Sunt aici trei puncte de lucru, pe care sunt amplasate diferite utilaje ale unor firme din Mureș, Prahova, Bihor și Olt care, sub pretextul dezafectări sondelor ori a căutării de noi pungi de petrol, muncesc de zor…
Nu suntem în măsură a da un verdict privind natura operațiunilor pe care le efectuează aici firmele respective, însă – în mod preventiv – ne punem întrebarea: Nu cumva acești ocupanți „binevoitori” vor să reediteze aici, la noi, la Comănița Tesluiului, episodul Pugești de la Vaslui? Ținând cont că la Comănița nu mai este petrol, parcul petrolier fiind dezafectat, oare ce caută acești „băieți deștepți” la noi în Olt, nu cumva gaze de șist?
Noi dezvăluiri vă vom prezenta în edițiile viitoare!!! Să dea Dumnezeu să nu se confirme bănuiala noastră!
Linia Întâi
Dar ce înseamnă gazele, prin fracturare hidraulică?
„Gazul de șist este un gaz al cărui zăcământ este captiv între plăcile de șisturi ori în straturile de cărbune și aflate la o adâncime mai mare decât zăcămintele de gaz convențional. Deoarece arderea acestui combustibil este mai ecologică decât a cărbunelui sau petrolului, oferind și avantaje în privința limitei de emisii de CO2, gazele naturale pot înlocui cu ușurință petrolul. Totuși, impactul său asupra mediului nu este deloc unul neglijabil. Un singur foraj poate necesita 10 milioane de litri de apă. Iar substanțele chimice în procesul de fisurare a rocilor riscă să ajungă în multe cazuri chiar în pânzele freatice și să le polueze.
Exploatarea acestui tip de gaz are o răspândire mai largă în Statele Unite, unde deja există peste 50 de mii de puțuri de mică adâncime.
Succesul american a determinat și alte țări să se întrebe dacă nu cumva pot scăpa de dependența de gazele rusești și arabe și dacă nu dețin pe teritoriul lor prețioasa resursă. Deja Canada a descoperit gaze neconvenționale în Apalași și în Columbia Britanică. În Polonia se află cele mai mari zăcăminte de gaze de șist din Europa, fiind estimate la 5.300 de miliarde de metri cubi. Iar în Ucraina rezervele de gaz de șist se ridică la cel puțin 30 de trilioane de metri cubi.”
Bilanțul emisiilor de gaze cu efect de seră
„Cantității de CO2 rezultată din combustia gazului trebuie să i se adauge CO2 rezultat din petrolul folosit pentru construcția și funcționarea puțurilor, ca și pierderile de metan în atmosferă în timpul extracției și transportului. În conformitate cu un articol de Robert Howarth de la Universitatea Cornell, publicat în Climatic Change Letters, pe baza datelor disponibile din partea EPA (Agenția pentru Protecția Mediului, S.U.A.) și a industriei americane a gazului înseși, amprenta de carbon din gazul de șist este mai rea decât cea a puțurilor convenționale. Într-adevăr, fiecare puț pierde de la 3,6% la 7,9% din gazul său în atmosferă (de la 30 până la 200% mai mult decât pentru un puț convențional). Același studiu propune să nu se mai aplice acestui metan pierdut în atmosferă indicele de potențial de încălzire globală (GWP) reținut de către al patrulea raport al IPCC (Grupul interguvernamental de experți în evoluția climei), adică de 72 de ori potențialul de încălzire al CO2 pe o perioadă de 20 de ani, ci indicele propus în 2009 de către Drew Shindell de la NASA, mai ridicat cu 23% în medie, deoarece integrează interacțiunile climatice ale gazelor cu efect de seră (GES) cu aerosolii particulari ai aerului. În acest caz, amprenta în echivalent CO2 a unui puț de gaz de șist, în 20 de ani, ar fi cu de la 20 până la 50% mai ridicată decât dacă s-ar utiliza cărbune pentru a produce aceeași cantitate de energie.”
Controverse asupra impactului asupra mediului și bilanțul acestuia
„Preocupările oficiale pentru impactul asupra mediului și asupra sănătății indus de fracționarea hidraulică apar în 2010, mai precis prin EPA, care – la cererea guvernului american – a decis să studieze acest impact „asupra apelor potabile și a sănătății publice” și prin publicarea unei prime sinteze în revista American Scientist, dar se pare că deja, după trei ani de utilizare, s-au constatat în S.U.A. mai multe „scăpări” importante de gaz în mediul înconjurător și contaminarea pânzelor freatice superficiale cu gaz și fluide de fracționare (după Institutul Francez al Petrolului, din cauza unui defect de cimentare a părții superioare a forajului). Congresul american a rezervat în 2010 un buget pentru aceste chestiuni și EPA a încredințat propriului Birou de Cercetare și Dezvoltare (Office of Research and Development – ORD) un studiu științific de lansat în 2011, după ateliere de lucru și consultări de experți (între iunie-septembrie 2011) și apelul public la expertiză privind efectele posibile ale fracționării hidraulice asupra resurselor de apă potabilă. EPA prevede evaluarea studiului de către experți neutri. Manifestații ale cetățenilor și ale asociațiilor au avut loc în diverse țări, opunându-se acestui mod de extracție, ca și folosirii continue a energiilor fosile. Un film, Gasland, a contribuit la alertarea populației asupra acestui subiect.” (sursa: wikipedia.org)
”Ținând cont că la Comănița nu mai este petrol, parcul petrolier fiind dezafectat, (…)”
De unde stiti voi ma ziaristilor ca ”nu mai e petrol”? Nu sunteti specialisti , deci nu mai panicati poporul cu datul cu presupusul. La Comanita nu e vorba ca nu mai este petrol. Va spun eu care lucrez la parcul petrolier de la Deleni care este treaba: sondele de la Comanita sunt foarte adanci (3500-400m) si au accidente (fiare scapate la put). Petrol ar mai fi, dar sondele actuale nu mai pot fi folosite si de aia parcul este dazafectat. Se pune problema saparii de sonde noi pentru re-inceperea exploatarii. Nici vorba de gaze de sist!
Voiam sa zic 3500-4000m, nu 400m.
Plebeii astia au votat psd-ul ,idiotule,adica usl-ul.Sa ne explice actula putere cat de bine e daca extragem gazele de sist si atunci acceptam ideea ta.De prosti francezii nu permit asa ceva?
Amice,
Eu nu iau apararea gazelor de sist. Eu spun doar ca lucrurile o iau razna din cauza ca votacii aia de care zici nu au prea mult creier si lucrurile scapa usor de sub control la comanda unor indivizi (ziaristi, eco-teroristi, etc.) care sunt la randul lor iresponsabili. Nu intelegi? Eu sunt inginer petrolist si nu am nici o treaba cu gazele de sist. Treaba mea e sa scot petrol sau gaze, dupa caz. Nu vreau decat sa imi fac meseria. Si nu vreau sa merg la sonda si sa vina turma de plebei (adica aia care umplu carciumile si traiesc din ajutor social si au 2-3 clase) peste mine si sa dea foc la utilaje si sa ma ia la bataie pentru ca ca niste ziaristi iresponsabili le zic ceva de genul ”nu suntem siguri dar noi credem ca echipa aia de la sonda au venit pentru gaze de sist”. Dispretuiesc din tot sufletul turma de semi-analfabeti usor de manipulat ca oile, care dau drumul la aragaz si pun benzina in masina, dar in acelasi timp se isterizeaza cand vad o sonda, de orice fel ar fi ea, si ies la rascoala la indemnul lui popa, sau al primarului, invatatorului, etc. Mai citeste odata primul meu comment si vei intelege de ce sunt asa de suparat. Da-le naibii de gaze de sist, eu m-am scandalizat din alt motiv! Iar cand am spus de Vaslui m-am referit doar la cum au scapat lucrurile de sub control, atata tot. Gandeste-te ca ai avea meseria mea si ai fi in locul meu!
Nu din cauza mea, cotarla!
Se duce de rapa din cauza ca avem bogatiile sub fund si stam cu mana intinsa, pentru ca prostani ca tine tipa sus si tare ca distrugem Romania! Daca era dupa unul ca tine nu se sapa nici o sonda pana acum, stateam cu petrolul in pamant si cu mana intinsa in afara. Nesimtitule, te bucuri din plin de gazele de la aragaz si benzina pe care o pui in masina si dai cu noroi in cei ce le scot!
si din cauza unuia ca tine, constantine, se duce tara asta de rapa. mars!
”Nu suntem în măsură a da un verdict privind natura operațiunilor pe care le efectuează aici firmele respective, însă – în mod preventiv – ne punem întrebarea:”
Nu trebuie sa puneti astfel de intrebari, in mod ”preventiv”! Nu sunteti specialisti, asa ca nu aveti dreptul sa va dati cu parerea. Din cauza unor oameni ca dvs. se apuca gloata sau turma de prostani sa dea cu pietre sau sa incendieze orice are legatura cu petrolul sau gazele. Este suficient sa aratati prostimii o masina de la petrol sau gaze sau amplasarea undei sonde si sa ii intrebati pe idioti ” nu cumva astia sunt de la gazele de sist?” si gata, turma de prosti sare la bataie! Din cauza unora ca voi o sa fie dificil sa se sape in Romania dupa gaze sau petrol. O sa se ajunga la situatii penibile, cu plebei care pornesc la asalt la vedrea utilajelor care de fapt nu au legatura cu gazele de sit doar pentru ca unii ca voi spun ”nu cumva sut aia cu gazele de sist?”. Nu va dati seama ce greseala faceti, in goana voastra dupa senzational! Din cauza unora ca voi se intampla ce se intampla la Vaslui!