În timp ce unii dintre confrații noștri sunt preocupați de ideea de a nu fi murit spiritual, înaintea morții lor fizice, profesorul de matematică și omul de omenie Mihai Barbu, din Perieții Oltului nostru secular, a plecat, întru nemurire, la stele. M-au sunat, pe rând, pentru a-mi da această veste tristă, „Bijutierul de caractere”– așa cum este supranumit profesorul, întemeietorul de școli și publicistul Dumitru Nica, apoi strălucitul ziarist și prozator Ion Andreiță, ambii foști colegi de școală primară, frați de cruce și spirit, cu cel plecat în lumea drepților.
Profesorul Mihai Barbu s-a născut la 15 mai 1941, în comuna Schitu, județul Olt. Clasele primare le-a finalizat, la Școala Mierlești, din comuna Perieți. Tot acolo, a absolvit cele opt clase de Gimnaziu, mergând, apoi, la Liceul „Radu Greceanu”, unitatea de învățământ-etalon a județului Olt, ridicată, în răstimp, pe culmile luminii, de către apostolul întru educație, profesorul Traian Biju, locaș în care au văzut lumina educației școlare înșiși Dumitru Nica și Ion Andreiță.
Începând cu anul 1962 și până în anul 2003, Mihai Barbu a fost profesor de matematică, la Școala Perieți. A îndeplinit și o misiune pentru comunitate, mai multe legislaturi la rând, aceea de a fi fost consilier local al Primăriei Perieți.
Profesorul Mihai Barbu a fost o figură marcantă a comunei Perieți și a județului Olt, om delicat și dedicat școlii și „pruncuților neamului” (cum ar spune Lucian Blaga), un profesor de excepție. A scris, îndelung, la revista „Memoria Oltului și Romanaților”, a lăsat posterității Monografia comunei Perieți, în două volume, a publicat în revistele de matematică, dar și în presa locală.
Nu-l voi uita și, la rândul domniilor lor, nu-l vor uita, niciodată, Dumitru Nica și Ion Andreiță, scriitorul, ce vervă a avut dl profesor, cu câteva luni în urmă, la lansarea cărții „Banii miresei” (autor Ion Andreiță), la Biblioteca „Ion Minulescu” din Slatina, manifestare pe care am moderat-o și la care au fost mai mulți invitați de onoare, printre care amintim pe universitarii Mihaela Albu și Dan Anghelescu, specialiști în literatura exilului.
Spre neuitare, amintim un mic fragment din discursul magistral al lui Mihai Barbu, referitor la Ion Andreiță și la romanul scris de acesta: „Îl cunosc pe dl Andreiță de exact 70 de ani, de când l-a jucat pe Caragiale, în schița «Lanțul slăbiciunilor». Aș vrea să-i amintesc faptul că este rudă cu preoteasa Safta, care a fost bunica scriitorului I. C. Floru”.
A fost, dragi cititori, atunci, o zi fastă pentru cultura slătineană, dar, din păcate, ultima participare a unui dascăl exemplar, la o activitate culturală memorabilă…
În ziua de 14 noiembrie a acestui an, Mihai Barbu și-a luat rămas bun de la lumea terestră și a plecat să predea îngerilor matematica, punând accent pe inestimabila valoare a lui „zero”, care, așa cum spunea, cândva, scriitorul Petru Dumitriu, poate fi un important „punct de plecare”.
În ziua de 14 noiembrie 2023, Magistrul a plecat, într-o lume mai bună și mai dreaptă, lăsând în urma lui raza luminoasă a unui dascăl adevărat, dăruit timp de 45 de ani Educației școlare. Plânge și acum inima Doamnei Sale, Miela, educatoare, la rându-i, și dascăl care și-a pus inima pe masă, în fața învățăceilor. Îl plâng, de asemenea, și urmașii, o fată și un băiat, care-i duc tatălui lor, mai departe, vocația de profesor.
Așadar, am scris aceste rânduri, pentru mângâierea sufletelor familiei acestui OM, cu litere mari, dar și pentru alinarea tristeții celor doi mari prieteni de-ai săi, de-o viață: Dumitru Nica și Ion Andreiță!
Dumnezeu să-i lumineze profesorului Mihai Barbu veșnicia! Fie-i țărâna ușoară!
Dumitru Sîrghie