Comuna Izbiceni reprezintă un model de comunitate rurală, de la care ar trebui să se inspire multe alte comunități ale județului Olt și, de ce nu?, din țară… Nu mai știm care filozof spunea că, prin cultură, îți recapeți libertatea, știm însă că, la Izbiceni, educația și actul cultural sunt la ele acasă, însă la acestea se adaugă și spiritul întreprinzător al oamenilor de aici, care au transformat comuna într-un adevărat bazin legumicol, precum și dăruirea unui primar care știe ce spune, știe ce vrea și, mai ales, are puterea intelectuală și morală să se bată pentru comuna sa.
Mircea Velica are alături o echipă care funcționează nemțește, fără fisuri, un director de Centru Cultural (Gabi Mihalcea), care își are rădăcinile adânc înfipte în spiritualitatea locală, un tânăr director de Muzeu – Gabriel Voinea – iubitor de frumos și de tradiție, o directoare de Școală (Nouă), care îmbină armonios metodele pedagogice de ultimă oră cu cele tradiționale, privind apostolatul în educație, cu niște subordonați în primărie, care-și cunosc meseria și care au respect pentru cetățean.
Trebuie menționat faptul că ing. Mircea Velica este și vicepreședinte al Asociației Comunelor din România (ACoR), pe regiunea Sud-Vest Oltenia, fapt care este încă un atu pentru comuna Izbiceni, dar și pentru toate comunele din Olt și din regiunea sus-amintită, având în vedere insistența cu care primarul din Izbiceni, în tandem cu Emil Drăghici, președintele național al ACoR, pune problemele comunităților rurale pe masa Guvernului.
D-le Velica, am dori să ne spuneți care-i rostul pe lume al unui primar?
În primul rând, vreau să vă spun „Bună ziua!” d-voastră și cititorilor ziarului Linia Întâi, un ziar la nivel de județ care, de-a lungul timpului, a trecut prin ciurul și dârmonul opiniei publice și a reușit să-și păstreze, totuși, echilibrul.
Consider că la nivel de comunitate locală, de unitate administrativ-teritorială, un primar trebuie să aibă pe agenda zilnică, chiar un opis și, în momentul în care ajunge la birou, să-l citească zilnic. Trebuie să înceapă de la grădiniță, școală, dispensar uman, dispensar veterinar, care are un rol extraordinar în comunitate, și cultură. Sigur că dacă ar fi să le punem pe un prag de egalitate, toate sunt la fel de importante. Deasupra trebuie să primeze Biserica. Relația unui primar cu comunitatea și cu preoții trebuie să fie una în limita bunului-simț. La nivelul comunei Izbiceni, mereu am căutat să am o relație bună, în primul rând, cu Biserica. Am reușit să punem pe primul loc grădinița și școala. La ora actuală, cei aproximativ 550 de copii care își desfășoară activitatea în cadrul școlii și grădiniței din Izbiceni dispun de o bază materială bine pusă la punct, iar în privința procesului instructiv-educativ, școala din Izbiceni, să nu exagerez, se află în primele zece locuri la nivel de județ. În primul rând, un primar, la nivelul unității administrativ-teritoriale, unde el își desfășoară activitatea și unde a primit girul cetățenilor pentru mandatul respectiv, trebuie să pună pe primul plan cerințele și acele probleme obiective, pe care comunitatea le are, și mai puțin politica.
Am observat că această instituție care se cheamă ACoR a reușit să tragă un semnal de alarmă, la nivel național, asupra tuturor relelor care se întâmplă în această țară. D-voastră sunteți unul dintre primarii care au un loc bine stabilit în ACoR, la nivel național. Cum ați reușit să faceți acest lucru și cum vă permiteți să atrageți atenția guvernului, din care și d-voastră faceți parte?
Este adevărat, așa este. Aș vrea să reamintesc faptul că ACoR din România a luat ființă în anul 1997, în comuna Rucăr, din județul Argeș, la inițiativa unui grup de primari la nivel de țară. În anul 2000, în județul Olt, a luat ființă filiala ACoR, unde primul președinte a fost ales ing. Iordache din comuna Brâncoveni și un număr de 17 primari, printre care și Izbiceni, au fost membri fondatori ai filialei. Din anul 2000, la nivel național, ACoR își alege un nou președinte, în persoana lui Emil Drăghici, primarul comunei Vulcana-Văi din județul Dâmbovița, primar independent. ACoR este o formă asociativă, care a luat ființă atât conform legislației în vigoare la nivelul României, dar și a legislației Uniunii Europene, din care România face parte. Sigur că ACoR își propune ca, la nivel de mediu rural, să rezolve problemele comunităților rurale și nu ale primarilor, așa cum, la un moment dat, și-n media s-a speculat, cum că ar fi o asociație a primarilor. Nu! Este Asociația Comunelor din România. Din cele 2861 de comune cât numără, la ora actuală, România, suntem aproximativ 1500 de comune care fac parte din această formă asociativă. În fiecare județ există filială, un consiliu director și un număr de comune mai mic sau mai mare care fac parte din această asociație. Își propune să rezolve și să salveze valorile satului românesc, care sunt inestimabile. Aici aș vrea să vă dau un singur exemplu din comuna pe care o reprezint. În urmă cu 5-6 ani, la nivel de consiliu local, ne-am propus să înființăm un muzeu rural și, în acel moment, deși existau păreri pro și contra, în momentul în care am dat demarat această acțiune și am dat o hotărâre de consiliu de înființare de muzeu rural, vreau să spun că atunci când am pătruns în familiile țărănești, am găsit un patrimoniu extraordinar de păstrare a acestor valori ale satului românesc. Începând de la obiecte și terminând cu portul popular, fotografii și tot ceea ce înseamnă existența unei comune din cele mai vechi timpuri. La nivelul comunei Izbiceni, am găsit fotografii de acum aproximativ 150 de ani.
D-le primar, solidaritatea de care a dat dovadă această asociație, indiferent de culoarea politică a membrilor care o constituie, a băgat în sperieți Guvernul României. Vă permiteți una ca asta?
Asociația este una nonguvernamentală, apolitică, și din cadrul acesteia fac parte primari din toate partidele care există, la ora actuală, pe eșichierul politic. Indiferent ce partid a fost la guvernare, nu că și-a permis să ne ignore. Eu zic că asociația a păstrat echilibrul în toată această perioadă, atrăgând atenția guvernanților că aceste probleme nu sunt ale primarilor, ci ale oamenilor. Și că, de fapt, dacă întoarcem puțin foaia înapoi, regăsim doar doleanțele Asociației Comunelor în proiectele de guvernare, în care guvernanții au ajuns la guvernare pe aceste propuneri. Adică, ei își propun, înainte de a ajunge la guvernare că vom face asta și asta, dar în momentul când au ajuns la putere nu le mai respectă. Și atunci, asociația nu face altceva decât să tragă un semnal de alarmă și, dacă vreți, să-i mai și urecheze.
Cum vă permiteți d-voastră, nu ca primar, ci ca reprezentant al ACoR să mergeți la televiziunea Opoziției, mă refer la Realitatea TV, care vă cultivă, Opoziția sfidând părerea oficială a guvernului României?
Noi nu am sfidat părerea oficială a guvernului României. Respectăm Guvernul Ponta al României, legislația în vigoare care este la ora actuală dar, în același timp, ne rezervăm dreptul de a trage un semnal de alarmă, în momentul în care există derapaje. Și aceste derapaje au existat tot timpul, în orice perioadă de guvernare. Noi nu facem altceva decât să reașezăm lucrurile într-o stare de normalitate, atât la nivelul comunităților locale, cât și la nivel național.
Nu vă este teamă că, în cel mai scurt timp, veți fi considerați dușmani ai poporului?
Nu, sigur nu, fiindcă noi nu promovăm nimic altceva și nu aducem în discuție decât acele probleme care sunt ale comunităților locale care sunt, repet, școală, grădiniță, cultură, sănătate. Sănătatea veterinară a fost lăsată ca o Cenușăreasă. Dacă vreți, eu îmi permit să spun și am argumente, că lângă sănătatea umană, trebuie pusă la egalitate și sănătatea veterinară. Atâta timp cât la nivelul unei comunități vei avea animale sănătoase, vei avea și un veterinar specialist ca și medicul uman, comunitatea respectivă va avea numai de câștigat.
Presupunem că primiți două telegrame urgente, care sosesc concomitent. Una vine de la Paul Stănescu, cealaltă de la Darius Vâlcov. Pe amândouă scrie: „Mircea, vino urgent!”. Unde vă duceți prima dată?
Dacă vreți să fiu sincer, la Paul Stănescu, deoarece, pentru domnia-sa simt altceva.
Dumitru SÂRGHIE
nimeni nu este profet in tara lui….
poate că intr-adevar a condus destul de mult timp destinele urbei…dar cred că ar trebui un pic mai mult respect pentru lucrurile bune pe care le a făcut, pentru că au fost destule…
velica-lasa-ne, lasa-ne, lasa-ne……………………………Ne-am saturat