AcasăOra SatuluiRezultatele slabe din învățământ vin de sus, de la nivelul guvernanților

Rezultatele slabe din învățământ vin de sus, de la nivelul guvernanților

Ce a făcut primăria Izbiceni pentru cultura locului?

Am realizat un complex în cinstea eroilor care au murit în cele Două Războaie Mondiale. Nu poți să fii primar, după trei mandate, și să nu ai un  monument în comună. În momentul când există legislație, dacă ai monument, îl întreții, iar dacă nu ai, îl faci.

Pentru cultură, am început cu grădinița și școala, pe care le-am rezolvat aproape în totalitate. Am început să stimulăm elitele. Anul acesta, șase copii care au avut media zece, stabiliți de o comisie din școală, nu de primărie, au primit câte 500 de lei, la sfârșit de an școlar. Ne ocupăm și de partea socială a copiilor care au probleme. Dăm 80 de burse în plus. Dar dacă nu vom înțelege că, la toate nivelele, să recunoaștem valorile și elitele și să le stimulăm, nu facem nimic.

mircea velica 631La stadion, există în construcție o tribună oficială cu 100 de locuri, unde vor sta oameni care nu înjură, nu fluieră. Avem și tribune, unde poți sta gratis, unde te poți manifesta. Deși nu este corect, trebuie să ai și asta.

Dacă nu ne recunoaștem valorile, dacă nu ne recunoaștem trecutul, nu putem trăi în prezent și nu putem să ne gândim spre viitor.

Avem și un muzeu. Pe 25 octombrie, sfințim biserica din lemn și monumentul eroilor, cu participarea episcopului, înalți demnitari, cetățeni ai comunei și nu numai.

Revenind la învățământ, profesorii traversează o epocă nu tocmai fastă, dar își fac treaba. D-voastră, ca responsabil pentru educația din comună, cum îi puteți trage la răspundere, când nu au rezultate?

Nu-i tragem noi la răspundere, deocamdată, legislația prevede, din punct de vedere al procesului instructiv-educativ, ca această evaluare a profesorilor să o facă tot specialiștii, prin inspectorii și comisiile care sunt la nivelul IȘJ, și, mai departe, la minister. Evaluarea corectă o face consiliul profesoral al fiecărei școli în parte, Consiliul de administrație.

Ei sunt cei care hotărăsc, în cazul în care unul dintre colegii lor are, într-un anumit moment din viață, niște sincope. Ei sunt cei care stabilesc, nu primarul. Aici s-a făcut cea mai mare greșeală, ca primarul să numească directorul de școală sau profesorii. Nu am fost niciodată de acord și nu voi fi. Numirea profesorului să se facă prin concurs, același lucru și la director.

Ca primar, îți poți da cu părerea despre partea lui managerială. Ideal ar fi ca directorul unei școli să fie de specialitate, să stăpânească procesul instructiv-educativ perfect, grădiniță, I-IV, V-VIII, și apoi să aibă și partea managerială. De obicei, de partea managerială, la majoritatea școlilor, se ocupă directorii adjuncți. La Izbiceni, funcționează foarte bine. Dascălii își fac datoria, sunt conștiincioși, în momentul în care și tu, ca primărie, dai dovadă de conștiință.  Deși există o legislație, există unii colegi primari care nu decontează     transportul. Eu niciodată nu am pus în balanță treaba asta. Mi-am prins în buget o sumă mai mare, pentru că, în timpul anului, poate să intervină anumite lucruri. Transportul dascălilor nu reprezintă nici 5% din bugetul de la nivelul unei  comune, suma este nesemnificativă.

Rezultatele, la nivelul județului Olt, au fost slabe la Evaluarea Națională. Am înțeles că același lucru s-a întâmplat și la Izbiceni. Ce măsuri de pot lua, în acest caz, de către Primărie și Consiliului Local?

Consider că nu este necesar ca eu să-i șantajez, în vreun fel, pentru rezultatele obținute. Această problemă trebuie rezolvată, în primul rând, de director, apoi de Consiliul de administrație și de Consiliul profesoral. Acolo se pot rezolva problemele. Rezultatele slabe obținute nu sunt din cauza profesorilor, ci ele vin   de sus, de la nivelul guvernanților, de la schimbările care s-au făcut la nivelul Ministerului Educației. Consider că, în momentul când legislația va fi mai clară, va fi altceva. Eu am vrut să fac ceva, pentru a-i stimula pe dascăli, la nivelul comunei, dar nu am găsit înțelegere, anume ca și profesorii ai căror elevi au avut rezultate bune, să primească un stimulent de 1000 lei…

La un moment dat, se vehicula ideea ca primarul să stabilească și salariile celor din primărie, ceea ce este o mare tâmpenie. Salariile trebuie stabilite printr-un cadru legislativ, în funcție de studii, de vechime. De acolo, legea să-ți dea voie, ca primar, pentru a stimula competența și lucrurile să se miște bine, să le acorzi 20% din salariu, dar nu mai mult de atât, bani dați din bugetul local. Atunci îl stimulezi și evaluezi corect munca.

LINIA ÎNTÂI

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments