AcasăOra SatuluiRomânia are nevoie de un președinte ca Victor Ponta!

România are nevoie de un președinte ca Victor Ponta!

D-le primar, sunteți la al șaselea mandat. În acest mandat, de aproape doi ani și jumătate, ce investiții ați finalizat și ce aveți în curs de derulare?

În acest mandat, am finalizat alimentarea cu apă, cu bani de la guvern, prin HG 577, investiție în valoare de 27 miliarde lei vechi, ceea ce a presupus introducerea a 23 de km de conductă, în comuna Corbu. Investiția era necesară și a fost bine că am putut să o onorez, deoarece era începută în anul 2006, pe vremea Guvernului Tăriceanu. În perioada 2008-2010,  Guvernul Boc nu a alocat niciun leu pentru această investiție. Avem aproape 350 de consumatori racordați, toate instituțiile sunt racordate. Există două Gospodării de Apă, una care alimentează satele Buzești, Ciurești și Milcoveni și una care alimentează Corbu și Burdulești.

1 dinut primar corbu 599Eficiența acestui sistem de alimentare cu apă s-a văzut acum, la inundații, când inundațiile au dat peste fântâni și au afectat pânza freatică. Înainte s-au făcut foarte multe fântâni, pentru că, având răul Vedea care traversează comuna pe 17 km, nivelul stratului freatic este deasupra. La 1175 de gospodării, sunt 800 de puțuri. Dar, în timp, calitatea apei a scăzut. De la Revoluție și până acum, s-a stricat calitatea apei. S-au făcut analize și s-a constatat că apa are nitriți în compoziție.

Acum, la inundații, apa a intrat în 307 case din comuna Corbu și peste 600 de anexe gospodărești și s-au stricat toate puțurile. Atunci, a trebuit să asigur sursa de apă. S-au mai adus și aproximativ 3000 de sticle de apă prin Prefectură, prin CJ și prin ONG-uri. Au fost și niște cișmele stradale, la care au avut acces toți locuitorii, la care apa este de calitate foarte bună. Aceste cișmele sunt la 150 m adâncime, cu analizele la zi. Această apă nu am dat-o la nimeni să o exploateze. Am zis că noi am cheltuit banii, noi s-o exploatăm.

Avem un serviciu descentralizat, unde am angajat un instalator, avem contract cu o persoană fizică autorizată, care verifică debitele, cantitatea de clor. Practic, supraveghează și întreține această tehnică. Oamenii își plătesc 2,2 lei pe m3. Toți au apometre. Se plătește o taxă locală de 13 lei și o altă taxă de 50 de lei. Nu avem restanțieri la apă. După inundații, au sporit cererile de racordare la apă.

Pe măsura 3.22, îmbunătățirea infrastructurii în mediul rural, am făcut un modul de proiecte, 2,493 de milioane euro. Am luat 60 de puncte. Fiindcă nu am fost pesedist, administrația Boc mi-a tăiat acest proiect, prin care puteam să-mi asfaltez drumurile, să fac canalizare, un after-school și un cămin cultural.

Faptul că n-am fost portocaliu, i-a determinat pe „băieții deștepți” să-mi taie șapte puncte din evaluarea proiectului, motivându-mi că nu s-a precizat, în preambul, că avem contract cu unele ONG-uri.

Astfel, reușeam să avem 67 de puncte și s-a intrat chiar și cu 64. Nu m-am dat bătut și, la Fondul de Mediu, avem o lucrare începută, în valoare de 30 miliarde lei vechi, pentru 4,5 km de canalizare, în satul Corbu.

Pe HG 28, avem asfaltarea DC 73, pe o lungime de 6,1 km, Burdulești-Buzești-Milcoveni. Am demarat și această lucrare, pentru că am înțeles că se va face o rectificare de buget. Trebuie să știe și cetățeanul că acest proiect de asfaltare este pe trei ani de zile. După această perioadă, să îmi spună cetățeanul dacă am fost sau nu vrednic. Pentru asfaltare, am făcut și licitația.  A câștigat firma Primacons.

Canalizarea este în lucru. Există o finanțare mai greoaie, pe fondul de mediu. Ca să obțin acest proiect, m-am dus cu 25%, am luat 81 de puncte și proiectul este în lucru. Pe criza aceasta, a mai scăzut și potențialul constructorului. Dacă anul trecut s-a făcut treabă cu 15-20 de lucrători pe traseu, acum se lucrează cu un singur utilaj și cu 7-8 lucrători. S-a lucrat mai greu și din cauza ploilor și a inundațiilor, pentru că se surpa pământul, dar lucrările continuă.

1 gradinita corbu oltÎn ce stare sunt localurile de școală?

Localurile de școală se află în stare bună. Am finalizat o grădiniță, care se află în stadiul de recepție. Această grădiniță a fost contractată, prin programul PRET, în 2008. Ecaterina Andronescu este printre puținii miniștri care a marșat la acea strigare a mea, din ședința CJ Olt. Atunci, m-am ridicat în picioare și i-am spus că niciodată nu s-a apucat de nimic. Ce a făcut, ce n-a făcut, că a venit și, într-un an și jumătate, localul este la cheie. Nu este gata, pentru că am o cofinanțare pentru centrala termică și spațiu de joacă.

Avem două școli generale care încă funcționează. În acest an, vrem să izolăm școala de la Corbu.

Cadrele didactice fac naveta. Mai avem discuții cu plata transportului, dar m-au înțeles. Mai am restanțe, dar când o să am posibilitatea, vom rezolva și această problemă. Când am avut bani, le-am dat la zi, când nu, au așteptat și au înțeles acest lucru.

Care este situația cabinetelor medicale?

Avem doi medici extraordinari, d-l dr. Poienea, de la Valea Mare, și o domnișoară, Nina Dan. Avem în incintă și farmacie. Avem acum o promisiune de la dr. Ciobanu de la Crâmpoia, stomatolog, care va veni două zile pe săptămână și la noi. Cred că de pe data de 15 octombrie vom demara acest lucru, pentru ca să aibă un cabinet stomatologic atât corbenii, cât și cei din vecinătate.

Tradiție, sport…

Am avut echipă de fotbal din anii ’50, care se numea Progresul Corbu, dar am avut o problemă cu fostul teren de fotbal, pe care l-am câștigat, ulterior, în instanță. Între timp, a fost arat, persoana respectivă a fost indisciplinată. Pe Ordonanța 7, avem lucrarea în stand-by, deși este începută. Nu puteam să fie prioritar un teren de sport în valoare de 5 miliarde în fața alimentării cu apă. Echipa de fotbal nu mai funcționează.

În schimb, pe tradiție și folclor, avem o jumătate de normă a Școlii Populare de Arte, Clasa Dans Popular, instructor fiind Nichita Dragomira. Avem Ansamblul Mărțișorul, care este laureat al multor festivaluri naționale, care a avut și prezență internațională. Copiii acestui ansamblu au făcut ca strigătele călușului românesc să se audă la Beijing.

De două ori pe săptămână, se întâlnesc la sala de festivități din cadrul școlii, unde fac repetiții. Avem un îndrăgostit al jocului popular, care este și șofer pe microbuz, Iliuță Budrugeac.

În centrul comunei, avem o fostă clădire a unui magazin universal. Fusese vândută unui cetățean de etnie rromă de către Cooperația de Consum, dar terenul de 1720 de m2 este al nostru. Pentru că nu am cămin cultural la nivel de comună și activități totuși sunt, am cumpărat acea clădire, în 2008, pentru cămin cultural, și acum este în faza de licitație, la Compania Națională de Investiții.

D-le primar, care este atmosfera electorală în comuna d-voastră?

Oamenii au fost oamenii destul de supărați, pentru că am fost de trei ori inundați rău. Nu se cunoaște în istoricul cotelor, ca râul Vedea să fi avut debitul de 7,21 m în punctul hidrologic de la Buzești. Cetățenii au văzut că așa este peste tot, nu cereau multe la Primărie. L-am avut pe prefect lângă mine zi și noapte. Și subprefectul a fost, au fost și din partea Consiliului Județean. Prefectul Silviu Neacșu este un mare sufletist, nu l-am cunoscut până acum. Dacă nu interveneau autoritățile județene, nu reușeam să aducem cele șapte module.

Electoratul de la Corbu va fi al lui Ponta, în proporție de 70%. Sunt sigur, pentru că au beneficiat de promisiunea lui Ponta, de o îndiguire de 4,5 km a răului Vedea. S-au alocat acești bani și acum sunt îndiguite satele Buzești și Milcoveni. Au fost o lecție aceste inundații, satul Ciurești a avut dig și nu a fost inundat. Oamenii au văzut că Ponta a promis și s-a ținut de cuvânt.

Deci, promiteți 70% pentru Ponta, la  alegerile prezidențiale…

Voi realiza acest scor. Eu vă spun, am fost membru al Partidului Comunist Român, am fost acuzat de instigare în masă, în 1984. Dacă unii vorbesc de rău Securitatea, să știți că eu i-am văzut mai răi pe unii activiști de partid și pe milițieni. Și acum mai avem printre noi milițieni.

România are nevoie de un președinte ca Victor Ponta! Consider că președintele care merită și care va face treabă, este Ponta, chiar dacă mulți spun că este mai tânăr.

Dumitru SÂRGHIE

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments