AcasăPoliticaRomânia nu-și poate permite un prim-ministru inculpat și trimis în judecată

România nu-și poate permite un prim-ministru inculpat și trimis în judecată

D-na Siminica Mirea, în calitatea dvs. de copreședinte al PNL Olt, ați participat la Reuniunea Ligii Aleșilor Locali PNL, de la Poiana Brașov. Care au fost temele acestei întruniri și ce rezoluții s-au adoptat cu acest prilej?

Recent, în prezența copreședinților PNL Vasile Blaga și Alina Gorghiu, la Poiana Braiov s-au reunit peste 1000 de aleși locali din țară. Aceștia au adoptat cinci rezoluții, cu teme diverse, cum ar fi: Uniformizarea legislației privind regimul incompatibilităților, Codul de integritate – reunificarea legislației privind incompatibilități și conflicte de interese, Legile electorale – bune p ractici în administrația publică locală, Creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene și Legea achizițiilor publice sau descentralizarea administrativă și financiară.

liga alesilor siminica 5Așa cum a spus și senatorul Liberal Alin Tișe, PNL consideră că este o datorie a întregii clase politice față de românii care îi aleg să adopte un cod de integritate pentru funcțiile publice. Referitor la legile electorale, trebuie spus că PNL își reafirmă susținerea pentru modalitatea de alegere a primarilor prin vot direct, de către cetățeni, două tururi de scrutin. Din păcate, PSD-UNPR-ALDE, care și-au arătat întotdeauna disprețul față de principiile democratice, au respins, în plenul Parlamentului această lege.

Trebuie să vă mai spun că PSD îi consideră dușmani pe românii din diaspora, tergiversând fără niciun motiv legea votului prin corespondență, iar majoritatea parlamentară împiedică vădit o justă reprezentare parlamentară a Diasporei, respingând amendamentul PNL privind dublarea numărului de parlamentari pentru Diaspora.

liga alesilor siminica 6Referitor la eficientizarea sistemului judiciar, prin crearea de instrumente, care să îmbunătățească absorbția fondurilor europene, PNL propune adoptarea unui sistem de soluționare a diferendelor, precum și adoptarea unui cod al achizițiilor publice, odată cu transpunerea noilor  directive în domeniul achizițiilor publice, până la data de 18 martie 2016.

Cât privește rezoluția referitoare la Programul Național de Dezvoltare Locală, PNL și aleșii săi atrag atenția că resursele limitate pentru modernizarea României sunt irosite prin finanțarea de către PSD a unor proiecte pe criterii strict politice și clientelare.

liga alesilor siminica 12Printre alte propuneri, PNL susține existența unui program de dezvoltare locală, deoarece nevoile de infrastructură ale României nu pot fi acoperite doar din fondurile europene sau bugetele locale. Pentru a nu irosi banii, așa cum face azi PSD, avem nevoie de stabilirea priorităților. Adică, ce sume se alocă pentru drumuri județene, drumuri locale, apă și canalizare, infrastructură socială.

Rezoluția privind salarizarea unitară se bazează pe profesionalism și echitate și nu pe calcule meschine electorale. La acest capitol, PNL solicită, printre altele, desecretizarea și publicarea integrală a proiectului Legii salarizării unitare, pentru a fi cunoscută și dezbătută, precum și simplificarea sistemului de salarizare a bugetarilor, prin aplicarea unor coeficienți de ierarhizare, care să asigure echitate și predictibilitate.

V-am prezentat, succint, temele întâlnirii de la Brașov, cu specificația că Partidului Național Liberal îi revine misiunea de a-și asuma, ca prioritate, dezvoltarea economică a României. Considerăm că putem face acest lucru, pentru că Partidul Național Liberal l-a mai făcut o dată în istorie, atunci când a modernizat România, în perioada interbelică.

liga alesilor siminica 1În altă ordine de idei, am înțeles că PNL și-a asumat un proiect de lege, semnat de prim-vicepreședintele PNL Andreea Paul, care vizează înființarea unui Consiliu Național pentru Competitivitate (CONACO). Ce înseamnă, de fapt, acest CONACO?

Da. Recent, Andreea Paul a depus acest proiect de lege, asumat de către Grupul Parlamentar al PNL și co-semnat de 94 de parlamentari, inclusiv de către copreședinții PNL, Vasile Blaga și Alina Gorghiu, precum și de alți   parlamentari de la alte formațiuni politice.

Acest proiect de lege are în vedere crearea unui mecanism viabil în vederea monitorizării, corelării politicilor publice și creșterii gradului de competitivitate al României. El vizează clarificarea scopului CONACO precum și reglementarea statutului juridic al acestui organism, scopul său principal fiind acela de a sprijini calitatea politicilor economice și sociale din România, în scopul consolidării competitivității naționale.

liga alesilor siminica 8Și mai e ceva, d-na copreședinte: PNL a depus recent moțiunea împotriva Cabinetului Ponta, document semnat de 180 de parlamentari. Era nevoie, în acest moment, de această moțiune?

La ora când va apărea ediția ziarului dvs., această moțiune va fi fost citită în plenul reunit al Parlamentului, miercuri 23 septembrie, ora 10.00, urmând ca dezbaterea și votul efectiv privind soarta cabinetului Ponta să aibă loc marți, 29 septembrie, începând cu ora 10.00.

PNL afirmă în textul Moțiunii „Alege între România și Ponta, un premier compromis!    Demite-l pe Victor Ponta!”, că „Un premier trimis în judecată compromite o națiune întreagă.”

Știți și dvs. că în nicio altă țară din UE nu a existat așa ceva, iar dacă ar fi fost un caz similar orice alt premier din Europa și-ar fi dat demisia, în momentul următor începerii urmăririi penale. România nu-și poate permite, în continuare, să fie reprezentată, la nivel de prim-ministru, de un inculpat trimis în judecată.

Dumitru SÂRGHIE

1 COMENTARIU

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments