Ziua de 12 ianuarie a.c. avea să fie pentru românii noștri din Serbia o zi de mare semnificație privind apartenența și simțământul acestora la românism. Mai clar și pe înțelesul tuturor acelora care simt și gândesc în limba română, cea care este, cum spunea Nichita, patria noastră, în valea Timocului, în sediul primăriei orașului Veliko Gradiste, a fost organizată o amplă manifestare, sub deviza „Românii pentru Români”, la care au participat reprezentanți ai românilor din valea Timocului, Voivodina și din România noastră de toate zilele.
Evenimentul de înaltă respirație românescă a debutat cu Adunarea extinsă a Uniunii Românilor din Serbia (URS), cea mai reprezentantivă alianță românească și voce românească de prim rang de pe teritoriul sârbesc, care a reușit să pună sub același steag 16 organizații/asociații din Serbia de Răsărit și Voivodina.
A fost un moment fast, un moment istoric al românilor pentru români, când, la cele 12 organizații fondatoare ale Uniunii Românilor din Serbia, conform statutului și în baza noilor cereri de aderare la URS, s-au adăugat următoarele: „Podul lui Traian din Svilainaț” – Ante Zurkonu, „Românii din Homoljie”, din Kučevo – Sașa Iovanovici, „Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia” – condusă de bătăiosul Ziva Momirovici și „Românii Împreună”, din Veliko Gradiste, asociație al cărei lider este Jivoslav Lazici.
Astfel, Uniunea Românilor din Serbia, în care s-au asociat societățile civice românești din Serbia de Răsărit (Timoc, Valea Moravei și Voivodina – Banat) cuprinde, la ora aceasta, 16 organizații/asociații, devenind astfel cel mai reprezentativ for al etniei românești din Serbia
Iată care sunt acestea și liderii lor: „Românii Independenți din Serbia” – Dr. Dorinel Stan, „Familia” – Traian Trifu Cată, „Banatica” – Octavian Suciu, „Uniunea Românilor” – Ljubomir Brândușan, „Renașterea Românilor din Serbia” – Vlada Savici), „Inițiativa Românilor din Serbia” – Bojan Barbuțici, „Centrul Cultural Informativ al Românilor din Serbia” – Daniel Petrovski, „Unirea Românilor din Serbia «Dunărea» – [Boiko Stankovici], „Agenția pentru Informarea și Documentarea Românilor” – Zoran Sibinovici, „Asociația pentru Tradiția și Cultura Românilor „Dunărea” – Tihan Matasarevici, „KUD Aleksa Nicolici – Bane Kraciunovici, „Curcubeul” – Sașa Ivanovici, „Podul lui Traian din Svilainaț” – Ante Zurkonu, „Românii din Homoljie”, din Kučevo – Sașa Iovanovici, „Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia” – Ziva Momirovici și „Românii Împreună” – Jivoslav Lazici.
În cadrul ședinței, s-a discutat despre situația actuală din cadrul minorității naționale din Serbia, elaborarea strategiei pentru românii din Serbia, pe termen lung, colaborarea asociațiilor mediului asociativ românesc din Serbia și România, relația și relansarea dialogului cu corpul diplomatic românesc în Serbia. Un alt punct esențial de pe ordinea de zi l-a reprezentat adoptarea unui memoriu împotriva desființării școlii românești din Coștei, care a fost înaintat unor instituții din Serbia și România.
Au fost rostite discursuri radicale pe această temă de către dr. Dorinel Stan, Ljubomir Brândușan, Jiva Lazici, Vlada Savici, Ziva Momirovici, Viorel Nicolaievici, Emilian Ciongariu, Călin Iorga, Octavian Suciu, Sașa Iovanovici, Dan Constantin și alții.
La eveniment au participat oficiali ai Corpului Diplomatic Român, acreditați în teritoriu, reprezentanți ai Camerei de Comerț Bilaterale Româno-Sârbe, delegații din România și reperezentanți ai mass-media în limba română și limba sârbă. Au fost, de asemenea, prezenți secretarul de stat Victor Alexeev, reprezentant al Românilor de Pretutindeni, care a vorbit despre situația actuală a comunității românești din Serbia, cea care însumează aproximativ 300.000 de etnici români.
În partea a doua a evenimentului, autoritățile sârbe, alături de reprezentanți ai comunităților române din Timoc, reprezentanți ai asociațiilor românești din mai multe orașe ale României (printre care și Slatina), au semnat pentru înființarea Clubului de Prietenie Sârbo-Român „Regina Maria”.
De remarcat, prezența la aceste evenimente de înaltă simțire românească a unui grup din Slatina, condus de prof. Dalia Cârstea (inspector IȘJ Olt), inițiatoare a unor frumoase proiecte de cooperare între instituțiile noastre de cultură și educație din Slatina și unele asociații ale românilor din Serbia, în special cu Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia, condusă de Ziva Momirovici. Toate acestea, sub genericul „Suflet de Român”.
Iată componența delegației slătinene care a participat la evenimentele din Veliko Gradiste: Dalia Cîrstea, Lucica Mocanu, Gheorghe Bîra, Mirela Bîra, Lucia Sincu, Nina Cojocaru, Laura Marilena Știrbescu, Andreea Cristina Știrbescu, Magdalena Annemarie Cojocaru, Grațiela Mehedințu, Viorica Istrate, Daniela Ivan, Mădălina Predescu, Ionuț Predescu, Adrian Florea, Cristina Florea, Elena Sîrghie, Dumitru Sîrghie, Angela Vișoiu și Marian Vișoiu.
Vom reveni cu amănunte!
LINIA ÎNTÂI