AcasăOra SatuluiSă știți că eu sunt, pe undeva, de Dreapta, dar, prin ceea...

Să știți că eu sunt, pe undeva, de Dreapta, dar, prin ceea ce fac, par a fi de Stânga!

Ce investiții ați preluat de la fosta administrație, ce ați continuat, ce aveți în perspectivă și pe ce bani ați făcut sau aveți de gând să faceți, de acum încolo, ceva?

De la vechea conducere, am preluat o singură investiție în derulare, și anume alimentarea cu apă, la care suntem debitori, în momentul acesta, cu 3,8 miliarde. De atunci, nu s-a mai făcut absolut nimic, pentru că, știți și d-voastră foarte bine, noi am fost într-o altă bărcuță. În majoritatea perioadei de la alegeri și până acum, nu am primit nicio sumă de bani și nu am putut să continuăm. Am mai avut o lucrare pe Ordonanța 5 sau 7, modernizare teren de fotbal, la care lucrările, iarăși, au fost stopate de atunci. Pentru baza sportivă nu s-au mai primit fonduri și este realizată în proporție de 60%, ca și alimentarea cu apă, care este realizată în proporție de 61%. Avem promisiuni ferme și mari ca, anul acesta, să terminăm alimentarea cu apă. Pentru baza sportivă, așa cum știți și d-voastră, nu se vor mai aloca fonduri, în viitorul apropiat, pentru că nu se consideră a fi o necesitate, o prioritate a societății noastre.

dan dobre primar ghimpeteniCeea ce vrem să facem, ca orice oameni politici sau ca orice demnitari, vrem să facem cât mai mult. Numai că, anul acesta, la împărțirea bugetului, nu am avut resurse financiare cu care să materializăm tot ceea ce ne-am propus și nu prea am reușit să facem mare lucru. Mă refeream la lucrările acestea mari, de anvergură, cum ar fi canalizare, asfaltare, școli și străzi comunale, centură ocolitoare a comunei și așa mai departe. În schimb, ne mândrim cu ceea ce am făcut din bugetul local și cu minimul acela pe care l-am primit de la CJ Olt. Am pietruit majoritatea drumurilor de acces în câmp și pe câmp, am confecționat 15 podețe acolo unde a fost necesar. Am schimbat acoperișul, învelitoarea, unei brutării, care este a primăriei, am schimbat cuptorul de pâine al unei brutării care ne aduce venituri considerabile la bugetul local. Cu brutăria ne mândrim, întrucât este, practic, o carte de vizită a comunei noastre. Menținem tradiția de dinainte de Revoluție, facem pâine fără amelioratori, doar din făină, apă și drojdie.

Am avut un proiect european nerambursabil, în valoare de 65 mii euro, fără TVA, și am schimbat  învelitoarea de la Căminul cultural. Am înființat acolo două toalete, asta datorită GAL-ului, Grupul de Acțiune Local Vedea-Găvanu-Burdea.

Școlile sunt într-o stare bună, nu ar fi nevoie de investiții foarte mari, numai că anul acesta sunt mici finisări, cum ar fi darea în folosință a unei toalete cu apă curentă și toate cele necesare. Le-am asigurat minimul de ceea ce au avut nevoie. Să zicem că acolo suntem de nota 9, numai că, din partea școlii, produsul, adică copiii, nu prea ne dau satisfacții pe măsură, dar acesta este un fenomen național. Întrucât, de mulți ani de zile, dacă ne uităm la televizor, observăm că gradul de promovabilitate la bacalaureat este undeva peste 50%, dacă nu cumva sub 50%. Ceea ce, după părerea mea, este o rușine, pentru că, în sistemul educațional sau în   învățământ s-au băgat bani serioși și ar trebui să avem și rezultate pe măsură. Nu sunt în măsură să explic acest fenomen, dar cred că vina este a legislației, deoarece nu îți mai dă voie să iei un copil de urechi, de perciuni, nu-ți mai dă voie să-l dai afară de la ore, așa cum ne constrângeau profesorii pe noi. Drept dovadă, iată în ce postură am ajuns, chiar dacă am mai fost, de multe ori, urecheați, pălmuiți. Nimeni n-a murit și, așa cum s-a văzut la poporul român de multă vreme, noi am făcut treabă numai cu ordonanțe, împinși de la spate sau constrânși de altcineva.

Asigurăm transportul elevilor. Avem liceul la Văleni și-i ducem gratis, cu mașina școlii. Cheltuim o sumă destul de măricică și îi scutim și pe ei de la o cheltuială. Nu s-a pus problema că nu le acordăm sprijinul acesta. Eu vorbesc acum de ceea ce am făcut noi în plus față de ceilalți.

O altă faptă de lăudat pe care noi am făcut-o de când eu sunt primar ar fi că am parcelat și am atribuit numere cadastrale pe banii bugetului local, la circa 1000 de ha. Mai avem 1000 de ha și anul acesta vom finaliza parcelarea cu atribuire de numere cadastrale, cu cărți funciare gratis, pentru toți cetățenii comunei noastre, pe tot ce înseamnă teren extravilan. Anul acesta, până la 31 decembrie, va fi finalizată în totalitate. Acum suntem pe undeva pe la 55%, lucrurile merg bine și se vor materializa.

Așa cum promisesem eu în campania electorală, am mai făcut încă un lucru. am decolmatat o baltă pentru adăpatul animalelor. Era undeva la marginea izlazului. Totodată, am mai populat-o cu pește, suprafața este de vreo 4 ha de canale, lacuri, bălți. Există apă peste tot, în primul rând, pentru adăpatul animalelor, că era păcat, era în capătul izlazului, săpasem o fântână, trăgeam apă cu pompa cu  benzină ca să punem într-un jgheab, de două ori pe zi. Așa am făcut acolo pentru animale, pentru irigat. În ultimii doi ani, nu a mai fost nevoie de irigații, dar am văzut că, de cele mai multe ori, viața ne oferă și spețe în care este nevoie de sistemul de irigații și îl deplângem, ne amintim cu nostalgie de vremurile acelea și ni se părea, imediat după Revoluție că erau cele mai mari tâmpenii. Când este secetă, ne dăm seama că erau cele mai mari investiții. În fine, am decolmatat, l-am populat cu pește, ca să satisfac dorințele unora, ale unui segment din populație.

O mare mulțumire este aceea că avem, pe raza comunei, DJ 679 care făcea legătura dintre Ghimpețeni și Tufeni, iar 1,5 km erau, în 2012, neasfaltați, iar ceilalți 4,5 km erau asfaltați doar cu primul strat, stratul de rezistență. Am reușit să finalizăm tot ce înseamnă covor asfaltic între Ghimpețeni și Tufeni, și avem o rețea demnă de invidiat pe raza comunei vizavi de partea carosabilă.

D-le primar,  observ că sunteți un bun gospodar, nu dați bani aiurea pe ceva. Câte dosare aveți la ajutor social?

Să știți că eu sunt, pe undeva, de dreapta, dar, prin ceea ce fac, par a fi de stânga. Am un număr considerabil de dosare, 45, întrucât și situația din teren ne reflectă această realitate, oamenii nu o duc atât de bine și au apelat la acest sprijin. Păcat că, în sensul acesta, nu se limitează, de către legiuitor, pe o perioadă anume.

Eu sunt de acord cu protecția socială, nu mă interesează nivelul la care s-ar plăti ea, dar mă interesează timpul, durata. Să-i dea 5 ani, 10 ani, 20 de ani, dar să știu că, la un moment dat, omul acela ajunge la final, pentru că numai așa îi vom determina și pe ei să fie interesați să-și caute un loc de muncă.

Mai faceți ceva pentru cultură? Înainte, cât era comunismul de comunism, mai erau tradiții, mai erau și bani pentru păstrarea folclorului și aici aveți o zonă nu chiar lipsită de tradiții.

Noi sprijinim cu mare plăcere această tradiție, numai că oameni interesați s-o promoveze și s-o administreze nu prea am găsit. Avem serbarea de Crăciun, în care investim în cadouri. Serbarea de pom de Crăciun, la Ghimpețeni, este una spectaculoasă datorită unor cadre didactice care se ocupă foarte mult. Se simte atmosfera de sărbătoare. Mai avem sărbătoarea de Bobotează, cu încuratul și botezatul cailor. Dar, mai mult de atât, nimic. Nu avem formație nici de muzică, nici de dansuri, nici de călușari. Dacă am găsit pe cineva, cu mare plăcere i-am sprijini, i-am ajuta, i-am finanța. Este foarte greu când ai organigrama limitată, când plafonul de salarii îl ai limitat. La noi este și o speță aparte. Patru oameni din organigrama de aici lucrează la brutărie și atunci este descoperit cu patru oameni. Mai am două posturi libere în organigramă, deja sunt șase persoane, este foarte greu.

Care este structura politică a Consiliului Local?

Avem patru consilieri PNL, 7 – PSD, în urma Ordonanței 55. Nu avem probleme și niciodată nu am avut probleme. Deja, pentru aprobarea bugetului am avut două întâlniri preliminare cu consilierii și nimeni nu s-a împotrivit. Eu le-am propus, aceștia sunt 8 miliarde pentru investiții, cheltuieli și ce ne-a rămas, oricare să-și exprime părerea. Eu am prezentat până la nivelul de 5,5 miliarde lei cu ceea ce am văzut eu că este util și bine și au mai rămas 2,5 miliarde. Am zis dacă vreți mutați de aici, aici, faceți ce vreți cu ei. Au propus să luăm un buldo-excavator, așa cum au și celelalte comune de pe lângă noi, să strângem gunoaiele, să săpăm un șanț, mai dăm drumul la o apă. Le-am spus că dacă asta vor, așa vom face. Nu are rost să fii în Opoziție. Are rost, dar opoziția să fie constructivă. Noi suntem prea puțini să ne consumăm și ne cunoaștem foarte bine. Dacă cineva vine cu o variantă mai bună, așa facem.

marian anghel viceprimar ghimpeteniMarian Anghel,

viceprimarul comunei Ghimpețeni:

______________________________________

Sunt un om pragmatic, nu-mi

place munca de birou!

Alături de primarul comunei Ghimpețeni, se află Marian Anghel, de curând avansat în funcția de viceprimar. Domniei-sale nu-i place vorba lungă și, de aceea, este foarte pragmatic, atât la vorbă, cât și la faptă:

„Am obținut funcția de viceprimar în decembrie 2014. Misiunea mea e să mă implic direct în problemele de gospodărire ale comunei, legate de pietruire, iluminatul public stradal, iluminatul public în cimitir, salubrizarea comunei și tot ceea ce ține de o bună administrare a acestei localități.

Sunt un om pragmatic, nu-mi place munca de birou. Treaba unui viceprimar este alături de oameni, în comună, în teren. Nu mi-a fost niciodată teamă de muncă. Deși am fost coleg de școală și de generație cu d-l primar, sunt un subordonat disciplinat!”

Dumitru Sârghie

3 COMENTARII

  1. Felicitări pentru tot ceea ce faceți pentru comuna dumneavoastră! Sunteți un om extraordinar,noi suntem mândri de dumneavoastră!!!

  2. Un om extraordinar care nu se lauda deloc și spune lucrurilor pe nume! Felicitări domnule primar!!!

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments