Motto: „Să-ți placă lucrul pe care-l faci. Să-ți iubești meseria. Să pui o parte din sufletul tău în muncă”. (Ion Agârbiceanu)
Indiferent de motiv cu toții ne simțim pasionați de anumite lucruri în viață. Pentru a-ți duce viața conform unui scop, trebuie să devii complet absorbit de acesta, ceea ce înseamnă că este necesar să fie ceva ce te pasionează. În caz contrar, vei fi condamnat să faci un lucru care, în cele din urmă, te face nefericit și plin de resentimente, caz în care va fi imposibil să ai performanțe de cel mai înalt nivel.
Mulți ne punem întrebarea: Care este sensul sau scopul vieții? Ca să răspundem la această întrebare trebuie să înțelegem că există o diferență între Pasiune, Muncă și Profesie. Aceasta influențează modul în care ne trăim viața.
Pasiunea este ceea ce faci pentru plăcere, relaxare, divertisment sau din curiozitate, ceea ce poți face în timpul liber. Pasiunea este opțională, iar munca este absolut necesară. Atunci când muncești simți că ai mai multă demnitate și respect. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l înțelegem despre muncă este că ea nu trebuie să fie neapărat extraordinară și nu trebuie să-ți umple sufletul.
Munca este o sarcină pe care o faci pentru bani, în timp ce Profesia este ceva ce creezi mulți ani cu energie, pasiune și angajament. Nu ești obligat să-ți iubești munca, dar trebuie să-ți iubești meseria că, altfel trebuie să abandonezi ceea ce faci. Consider că fără muncă nici un țel nu poate fi atins, deoarece lucrurile care dăinuie au fost create cu mult efort.
În primul rând, pasiunea este cea care contribuie la generarea poftei de muncă. În momentul în care un om vede cum efortul său începe să prindă contur se va ambiționa și mai tare pentru a crea ceva monumental. În al doilea rând pasiunea este cea care face diferența. Un om talentat într-un domeniu care nu muncește cu pasiune, va fi devansat de cineva mai puțin talentat, dar pasionat și dornic de performanțe. Câte exemple nu se cunosc în rândul cadrelor didactice! Reușita presupune implicarea totală, suflet și trup. Prin pasiune și muncă multă nu există posibilitatea eșecului.
Munca este cheia succesului în viață. Șansa noastră în lume – în această eră digitalizată – este munca făcută cu pasiune. Munca este oportunitatea de a te dezvolta. În lumea oamenilor de succes se spune că, pentru a atinge performanța, în orice domeniu, e nevoie de zeci de mii de ore de muncă susținută. Nu este suficient să muncești, trebuie să muncești inteligent, cu pasiune.
„Viața mea este în mare măsură profesia mea: cred în lucrul bine făcut și în valoarea înglobată în drumul de la gând la împlinire. Îmi place să cred că se vede strădania mea de a deveni un om de valoare mai mult decât unul de succes. Mă număr printre norocoșii care au putut să își transforme pasiunea în profesie” – susținea o profesoară de limba franceză care lucrează în voluntariat. „…Asta a fost obligația mea-susținea un profesor, de curând pensionat-față de această frumoasă meserie pe care mi-am ales-o și față de elevii care mi-au acordat toată dragostea și încrederea lor. Tot ce am făcut de-a lungul vieții am făcut din dragoste pentru profesie și pentru elevi, pentru oameni. Și acum când văd că oamenii mă apreciază, mă văd răsplătit din plin”.
Iar eu pot spune că tot ce am făcut, am făcut cu dăruire și cu dragoste pentru meserie, pentru că fără asta nu se poate. Am început să-mi iubesc mai mult meseria în timp ce predam la clasele V-VIII, cu ocazia unor ore, deosebit de eficiente. În timp ce lecțiile curgeau, simțeam liniștea sălilor, liniște care m-a făcut să realizez marea forță a cuvântului rostit de la catedră, să înțeleg „legăturile secrete” care se încheagă între un dascăl și „spectatorii săi” – elevii, să înțeleg psihologia elevilor și a orelor susținute.
Pentru o profesie e nevoie de ambiție, pasiune și energie. Profesia este relația ta cu lumea. Mi-am pus întrebarea: O pasiune poate deveni o profesie? Dar o profesie poate fi făcută cu multă pasiune? În orice meserie, e bine când reușim să aducem un strop de originalitate, de expresivitate în ceea ce facem. Să ne facem la fel de temeinic treaba, „pentru că ne place”. „Succesul nu vine de la sine, ci se clădește prin pasiune, muncă și vocație!” (Ray Bradbury). Cheia succesului stă așezată în noi, trebuie doar să o găsim și apoi să o folosim.
Tot ceea ce trebuie să faci este să îți dorești, să te implicit și să dai tot ce ai mai bun muncii pe care o faci – fără frustrări, fără lehamite, fără ocolișuri. Dacă ești dispus să faci asta, atunci oportunități noi vor apărea în viața ta.
Profesor, Dumitru Nica
Slatina