Motto: „Libertatea este o valoare”. (Cicero)
Ce este libertatea? Cum trebuie să înțelegem libertatea? Suntem liberi? Ce ne împiedică să fim liberi? Trebuie să fim liberi? De ce? Acestea sunt unele din întrebările pe care trebuie să și le pună fiecare om. Evident, se cere și un răspuns la acestea. Am avut timp suficient, în această „perioadă de stare de urgență”, să ascultăm sau să citim multe alte întrebări de această natură, dar să și găsim răspunsuri la fiecare din întrebările de mai sus. Personal, mi-am amintit de „câteva trăiri ale mele”, din timpul activității didactice desfășurate timp de peste 50 de ani, care consider că sunt adevărate răspunsuri la unele din întrebările puse.
Era sfârșitul lui august, începutul lui septembrie 1967, când participam la pregătiri pentru susținerea examenului de definitivat, la Universitatea din Timișoara. Făceam pregătire la matematică, pedagogie și socialism științific. La unul din cursurile de socialism, conduse de un profesor „foarte deschis dezbaterilor și mai ales întrebărilor”, când parcurgeam „modele de subiecte care vor fi la examen”, s-a dat liber la întrebări și răspunsuri.

La un moment dat, s-a ridicat un cursant din sală și a întrebat: „Tovarășe profesor, de ce un american, când îl înjură pe președinte, nu pățește nimic, iar la noi, dacă l-am înjura, nu am mai vedea lumina zilei?” În sală, s-a făcut o liniște „de mormânt” și așteptam răspunsul profesorului. Am apreciat, atunci, calmul lui, dar și responsabilitatea de care a dat dovadă. Și parcă ar fi fost o întrebare oarecare, senin, cu zâmbetul pe buze, a răspuns: „Măi dragă, America este o țară cu democrație stabilă, în care omul se bucură de o mulțime de libertăți. Aici, oricine poate să-l înjure pe președinte, dacă are motiv. Acolo sunt motive: mulți oameni nu au loc de muncă, alții nu au locuință etc. etc. Pe când la noi nu există nici un motiv ca președintele să fie înjurat”. La vremea aceea, am apreciat modul în care a ieșit profesorul din încurcătură. Acum, îmi pun întrebarea: „Ce ne împiedică să fim liberi? Frica, grija zilei de mâine?!”
O altă „trăire”, în luna mai, 1975. În amfiteatrul Liceului „Radu Greceanu”, curat și modernizat, se ținea o ședință de lucru a conducerii Inspectoratului Școlar, cu directorii unităților școlare din județ. La ședință, participa secretarul cu propaganda al Comitetului Județean PCR și un recunoscut profesor de pedagogie, atât pe plan național, cât și internațional, V.B.
După ce și-a ținut prelegerea, l-am însoțit pe profesorul universitar la camera oficială a liceului, să servească masa (eu eram director adjunct). Din discuție în discuție, la un moment dat, profesorul a început să enumere câteva nemulțumiri din „Epoca de aur”. Eu, contrariat, l-am întrebat: „Tovarășe profesor, de ce nu vă ridicați, la o întâlnire, să luați poziție, pentru că sunteți o somitate recunoscută în lume?” A stat un pic pe gânduri și mi-a răspuns: „Măi, tovarășe director, ești tânăr. O să-mi dai dreptate peste ani și ani. Nu este moral din partea mea.” La care eu, imediat: „Cum nu este moral?” Dânsul, mi-a răspuns: „Nu ar fi moral să fac acest lucru. Eu am doi copii, fiecare cu familie, cu copii, la rândul lor și îți dai seama ce ar păți ei? Nu ar fi vorba de mine.”
Am ținut minte aceste vorbe. Atunci, dar mai ales după ce m-am maturizat mai mult, mi-am pus întrebarea: „Oamenii se nasc liberi, dar oare ei trăiesc tot la fel de liberi? Dacă stăm și ne gândim mai mult, putem constata că: „Libertatea nu este dreptul de a face ce vrem, ci de a face ce se cuvine!” (Abraham Lincoln)
Adevăratul sens al libertății nu este „a fi liber să faci ce vrei”. Libertatea se supune unor legi morale și juridice. Este un drept al fiecărui om, de a acționa conform dorințelor proprii, însă fără a subjuga libertatea celorlalți. Libertatea mai înseamnă și a spune ceea ce gândești, fără teamă. Să nu preferăm să fim dominați de umilință, frică, dezgust, indiferență, spaimă, desfrâu și orbire, pentru că nimic nu ne înlătură să fim liberi. A. Lincoln spunea: „Libertatea înseamnă să fim responsabili pentru noi înșine”. Libertatea include deci și responsabilitate pentru modul în care acționezi, pentru ceea ce spui, pentru consecințele care pot veni în urma unor afirmații sau greșeli proprii.
Pentru mulți oameni, libertatea înseamnă faptul că sunt liberi să facă ce vor, fie că e bine, fie că e rău. Să ai puterea de a decide și de a acționa conform voinței, fără a întâmpina vreun obstacol, înseamnă să fii liber. Dacă nu ești liber, nu vei fi niciodată o ființă rațională, nu te vei conduce singur. Vei fi constrâns totdeauna de cauze pe care nu le poți stăpâni, însă niciodată omul care își controlează necesitățile nu poate deveni dependent. Omul trebuie să fie liber.
Lumea sa trebuie să fie liberă, lipsită de constrângeri de orice fel – politice, sociale, religioase –, fără ură, fără sete de putere, fără egoism, fără teroare. O lume în care oamenii se iubesc și se respectă reciproc. Numai trăind liber poți să te perfecționezi, să cunoști binele și răul și apoi să păstrezi ce este mai bine. Trebuie deci să învățăm din greșelile înaintașilor noștri, să le evităm cât mai mult. Sloganele lumii de astăzi pot fi de forma: „Caută, află, învață, păstrează ce e mai bun!” Luptă să fii liber, pentru că libertatea e de neprețuit!
Prof. Dumitru Nica, Slatina