Sportul în perioada comunistă a avut un caracter de masă. În anul 1952 s-a organizat în raionul Slatina prima ,,Duminică sportivă”. Redacția ziarului ,,Sportul popular” s-a implicat, cu ajutorul organelor de conducere de atunci, în desfășurarea duminicilor dedicate sportului. Primele au fost organizate în comunele Coteana și Brebeni. Tradiția acestor întreceri sportive s-a menținut și în anul 1958, când, la Coteana, a fost organizată de către comitetul raional U.T.M. și comitetul raional U.C.F.S. o asemenea sărbătoare.
La întrecerile sportive din vara anului 1958, au participat locuitori ai comunelor din apropiere, printre care și cei din Brebeni. Teritoriile celor două localități, Brebeni și Coteana, în vechime, erau inundate de multe ori de apele frământate ale Oltului. Acestea năpădeau până și zona dealurilor denumite de coteneni „la vii”. În aceste spații, după ce Oltul și-a schimbat cursul, și pericolul inundațiilor s-a diminuat, au început să vină locuitorii bulgari ai Văii Mariței, evadați de sub stăpânirea otomană și, alături de autohtoni, au fixat în timp și spațiu actualele localități, Coteana și Brebeni. Amenajarea Văii Cărămizilor (situată în comuna Coteana, la confluența pâraielor Ciocârlia și Miloveanu, aici construindu-se în anii ‘60-’70 ai secolului trecut un lac de acumulare), în vederea desfășurării probelor, a început în ziua de 20 iunie 1958. Până duminică 22 iunie, totul era gata. Se ridicaseră un fel de arc de triumf pe sub care urmau să treacă participanții spre terenurile de sport și stâlpi înalți împodobiți cu frunze de stejar, cu flori de câmp multicolore și steaguri; fusese ridicată o tribună oficială în jurul căreia au fost cosiți mărăcinii. Mai jos, în valea Miloveanului, tinerii încărcau nisip pentru amenajarea gropii de sărituri. A fost, de asemenea, amenajat un teren de volei, se construiseră obstacolele pentru pista G.M.A și un podium pentru desfășurarea probelor de trânte. În dimineața zilei de 22 iunie 1958, pe ulița mare din satul Coteana, stârnind colbul de pe drum, și-au făcut apariția localnici din Brebeni, transportați în remorca tractorului condus de Ștefan Crivineanu, un grup de căruțe de la Vâlcele cu sportivi, cu suporteri și nelipsiții acordeoniști, tineri și mai vârstnici de la Bălănești, Izvoarele etc. De la ferma de elită din Brebeni au ajuns aici și călăreți cu superbe exemplare de trăpași. Adunarea a avut loc pe drumul principal din centrul comunei Coteana, unde, în fața școlii se formase o coloană de aproape 200 de sportivi.
De o parte și de alta a drumului acoperit de țărâna fierbinte, se rânduise multă lume: copii în frumoase costume naționale, dar și săteni sau invitați din comunele învecinate, care așteptau cu nerăbdare semnalul plecării spre locul desfășurării întrecerilor sportive, Valea Cărămizilor. Odată cu venirea goarnelor (fanfara copiilor din Slatina), a început ,,Duminica sportivă” la Coteana. Satul devenise aproape pustiu. Numai câțiva bătrâni rămăseseră în gospodării. Strejele, proaspăt văruite, aflate în fața porților de la drum, sub umbra deasă a duzilor, pe care în zilele de sărbătoare se odihneau gospodarii satului, erau ,,părăsite” acum. Muzica fanfarei copiilor de la Slatina a însoțit mulțimea de oameni spre Valea Cărămizilor. Pe ,,Drumul celor 40 de izvoare”, mai treceau către sat, din când în când, pe lângă grupurile de oameni, femei cu cobilița pe umăr, purtând cofe și căldări pline cu apa sănătoasă de izvor. Pe o ridicătură a unui deal din apropierea Văii Cărămizilor, un fel de tribună umbrită de salcâmii și duzii din apropiere, s-au așezat spectatorii, printre care și foarte mulți copii, unii dintre ei îmbrăcați tradițional.
Concursul de trânte, la care au participat mai ales concurenți din Coteana și Brebeni (Sora Petre, Florea Paraschiv, Ion Ifrim etc), a fost cel mai disputat. Cea mai spectaculoasă partidă de trânte a fost cea dintre Ghiță al Gorancii (Coteana) și Ilie M. Ion (Brebeni), câștigată de cel din Brebeni. Până la începerea meciurilor de fotbal, s-a desfășurat și o cursă ciclistă pe distanța de 1500 m, câștigată surprinzător de Marin Arabela de la dispensarul comunal, deși favorit era poștașul Marin Velcu. Au urmat întrecerile de volei, de călărie (trap și galop) și cele de alergare ,,în sac”, îndelung aplaudate de spectatori. Tinerii jucători de fotbal (s-a remarcat interul dreapta Ștefan Crivineanu) din Brebeni, dovedindu-se mai bine pregătiți, au câștigat competiția, învingând în finală echipa din Coteana cu scorul de 4-1. Sărbătoarea ,,Duminica sportivă” s-a încheiat târziu, la lăsatul serii. Au participat peste 3000 de persoane, spectatori și concurenți.
Și în comunele din raioanele învecinate au început să se organizeze, în anii următori, asemenea competiții, învățând din experiența celor din Coteana și Brebeni, din Brâncoveni sau Valea Mare. Denumirea sărbătorii ,,Duminica sportivă” va fi schimbată pe parcursul anilor, în anul 1966 purtând numele de ,,Duminica cultural sportivă”.
Radian Vasile
Sursa: ziarul Sportul popular (1958)