AcasăOra SatuluiȘcoala Gimnazială Scărișoara și slujitorii luptei spre lumină!

Școala Gimnazială Scărișoara și slujitorii luptei spre lumină!

Literatura pentru copii este un segment al artei care are un rol formativ în universul fabulos al copilăriei și, de aceea, trebuie să fie făcută  cu mare ținută sufletească și artistică. În așa fel, încât să aibă puterea de a stimula imaginația copiilor noștri,  exact ca în „Hronicul și cântecul vârstelor”, acel minunat volum autobiografic scris de marele poet și filosof, Lucian Blaga, învățător în mediul rural, la începutul carierei, fascinat de poveștile mamei sale și pe care le transmitea mai departe pruncuților neamului ce deveneau, la rândul lor, personaje de poveste și chiar își creau propriul lor basm. Sfera didactică și educativă pe care o vizează literatura pentru copii (de la vârsta preșcolarului, până la adolescență) capătă și alte roluri, cognitiv și etic, bunăoară, și are ca fundament creațiile populare și valorosul nostru folclor național. Literatura pentru copii cultivă frumosul moral, paradisiacul, umanitatea, în forma ei cea mai pură, nefiind deloc un gen minor, cum, de altfel, au unii tendința să spună.  Ea poate fi scrisă de profesioniști ai genului, dar și de mari scriitori, precum au fost Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Ion Creangă, Dimitrie Anghel, Emil Gârleanu, George Coșbuc, Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, Victor Eftimiu etc.

Cine scrie cu adevărat literatură pentru copii nu poate să scrie prost, pentru că s-ar simți stânjenit, dacă s-ar uita în ochișorii frumoși ai unui copil care-i ascultă povestea…

Plecând de la aceste scurte și generale considerațiuni asupra literaturii pentru copii, trebuie să vă mărturisesc, dragi cititori, că zilele trecute am fost martorul unui eveniment rarisim, care nu credeam că poate să se mai întâmple, în astfel de vremuri tulburi și atât de controversate…

La invitația doamnei Lăcrămioara Cule, directorul Școlii Gimnaziale Scărișoara, am asistat fascinat, în direct, la derularea unei povești adevărate.  Victoria Pătrașcu și Iulia Iordan, două cunoscute creatoare de literatură pentru copii, în numele Asociației CSR MINDSET, reprezentată de Klara Boboc (proiect manager) care organizează, pe teritoriul României cluburi de lectură, sub generosul generic FANBOOK, au donat cărți noi, frumoase, cu povești nepieritoare. Cadrele didactice din acest luminos lăcaș de învățătură, în frunte cu doamna directoare, au ținut în viață Clubul FANBOOK, (înființat în luna noiembrie 2022), din această localitate cu oameni harnici și frumoși la gând și la faptă, în așa fel încât sufletele copiilor, ascultători, cititori și, la rândul lor povestitori (unii devenind adevărați ambasadori ai lecturii), au înflorit de-a binelea în această primăvară capricioasă. Copiii din Scărișoara, urcă simbolic spre lumină, pe Scara lui Iacov, deschizând cărări de poveste, citind și ascultând basmele firii umane și ale rostului vieții, punând zeci de întrebări și fremătând a iluminare… Dar să dăm cuvântul doamnei director al Școlii Gimnaziale din Scărișoara, precum și celor trei protagoniste, care împart și primesc lumină…

Prof. Lăcrămioara Cule, director Școala Gimnazială Scărișoara:

„În noiembrie, anul trecut, am înființat primul club de lectură. Avem la gimnaziu 10 copii, la ciclul primar 10 copii, la clasa pregătitoare avem 16, iar la grădiniță avem trei grupe. Foarte mulți copii citesc…

Avem invitate la acest eveniment pe doamnele scriitoare Victoria Pătrașcu și Iulia Iordan. În cadrul acestui club de lectură avem angrenate 15 cadre didactice: trei educatoare, șapte învățătoare și cinci profesoare.

În cadrul acestui proiect, obiectivele noastre au fost mult depășite, pentru că noi ne-am dorit ca acești copii din clubul de lectură să citească. Aceste cărți au circulat și circulă și în prezent în școală. Copiii care sunt oficial în Fanbook au devenit ambasadori ai cărților, le-au popularizat și foarte mulți copii au venit și le-au cerut. Sunt cărți foarte bune.

Suntem o școală măricică din zona rurală, avem în jur de 450 de elevi. Suntem implicați în foarte multe proiecte. Avem alături Primăria și Consiliul Local. Toate sălile de clasă sunt dotate cu: table interactive, tablete grafice, laptop-uri, sisteme desktop cu monitor, videoproiectoare de ultima generație, camere web, rețea wireless, iar fiecare copil are în dotare câte o tabletă.”

Klara Boboc, proiect manager Fanbook (Asociația CSR MINDSET):

„Asociația CSR MINDSET este cea care organizează cluburi de lectură Fanbook, de opt ani. Misiunea noastră este de a împrieteni copiii cu cărțile. Presa este plină de mesaje tragice… Copiii nu citesc… Dar cum ar putea să citească, dacă n-au librărie în oraș, dacă nu au bibliotecă, dacă nu au acces la carte?

Școala Scărișoara este prima școală care și-a luat angajamentul să creeze cluburi de lectură de la grădiniță până la gimnaziu. Copiii au fost foarte entuziasmați, s-au bucurat să cunoască autoarele, au citit, le-a plăcut ce au citit.

Problema nu este că nu citesc, problema e că nu au ce. Și atunci, îi ajutăm noi, facilităm întâlnirea dintre copil, carte și autor.”

Iulia Iordan, scriitor:

„Noi, scriitorii de basme, cei care ne plimbăm prin multe sate și orașe ale țării, știm foarte bine că, în România, încă se citește. Copiii citesc foarte multe cărți, atunci când cărțile ajung la ei. Sunt sate și orașe unde fondul de carte al bibliotecilor nu a mai fost înnoit de zeci de ani și este firesc ca acolo să nu se citească. Prin aceste proiecte, dorim să aducem aceste cărți aproape de copii și să le arătăm adulților că, de fapt, copiii citesc, dacă au ce.”

Victoria Pătrașcu, scriitor:

„Sunt în Asociația de basm, Asociația Scriitorilor pentru copii și adolescenți, iar una dintre misiunile noastre este de a merge în caravane de basm, în locuri unde există un dezavantaj cultural, unde copiii nu au acces la cărți, nici la povești și nici să vadă scriitori.

Această școală este o școală deosebită. Am întâlnit copii extrem de inteligenți, care știu să spună povești, care sunt preocupați de cărți. Cred că acesta este meritul adulților din jurul lor, care știu să le deschidă această fereastră către literatură, către cunoaștere. Cred că nu există literatură mare, fără literatura mică. Dacă nu ne vom crește cititorii, nu vom mai avea literatură de deloc. Literatura pentru copii este foarte importantă, nu este o cenușăreasă, ci este o literatură care ne face oameni.”

Prof. Victor Iacobescu:

„Mă bucur să fiu prezent la acest eveniment. Mai ales că este vorba de o școală gimnazială de la țară. Și eu am făcut gimnaziul tot la țară, la Vădăstrița. Mă bucură faptul că există această unitate a corpului profesoral către tot ceea ce înseamnă viitorul copiilor noștri.”

Dragoș Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments