Așa cum vă spuneam și în numărul trecut al Liniei Întâi, Școala Populară de Arte și Meserii din Slatina, această «parohie a artelor», condusă de d-l Viorel Pintea, funcționează într-o dinamică a efervescenței, descoperirii și modelării talentelor în teatru, artă grafică, dans, muzică, și alte diferite meșteșuguri populare.
Astăzi, vom zăbovi la clasa de Canto, păstorită, cu profesionalism, de prof. Denisa Maria Silinescu (soprană) și prof. Marius Arald Fieraru (orgă electronică), director adjunct al acestei prestigioase instituții, aflate în subordinea Consiliului Județean Olt.
MUZICA ÎNSEAMNĂ RAȚIUNEA NOASTRĂ DE A TRĂI
Denisa Maria Silinescu este profesor de Canto la această școală din 17 septembrie 1990. Înainte de Revoluție (1988-1990), a fost solistă la teatrul Liric Craiova, astăzi Opera Română. În cadrul Școlii Populare de Arte și Meserii a avut discipoli numeroși care, ulterior, s-au desăvârșit în arta muzicii, cum ar fi: Emilia Alina Dorobanțu, Alin Bușu, Adrian Boboc, Nicoleta Floroiu, Costi Nițulescu, Sorina Dinu, Dorina Mete etc.
Alături de Marius Arald Fieraru, om de muzică, descendent al unei familii celebre de lăutari-muzicanți, a înființat, în urmă cu un deceniu, Grupul Voces Primavera, constituit din copii și tineri, dar și din oameni maturi, care cântă toate genurile de muzică – ușoară, populară, clasică, religioasă, colinde!
«Pentru mine și pentru d-l profesor Fieraru, muzica înseamnă rațiunea de a trăi! De la 9 dimineața până la 9 seara, noi stăm în școală și muncim cu tot sufletul, cu toată ființa noastră. Vrem să constituim un cor al Catedralei Înălțarea Domnului a cărui bază să fie alcătuită din copilași și câțiva adulți.
Ne-am dori foarte mult ca slătinenii să vină la spectacolele noastre și să ne susțină. Ne-am dori să avem sponsori, pentru că avem nevoie de costume și de instrumente. Vrem să redăm Slatinei prestanța muzicală de altădată», a declarat pentru LINIA ÎNTÂI soprana noastră, Denisa Maria Silinescu, al cărei destin muzical este indisolubil legat de Slatina și de tradiția județului Olt.
NU SUNTEM UN POPOR CARE ȘTIE DOAR SĂ TOARCĂ, SĂ ȚESE, SĂ ÎMBRACE COSTUMUL POPULAR ȘI SĂ JOACE CĂLUȘUL – ROMÂNII AU ȘI VIRTUȚI MUZICALE DE EXCEPȚIE
Marius Arald Fieraru este dirijor și profesor de Orgă electronică. În cadrul Școlii Populare de Arte și Meserii, domnia-sa ocupă și poziția de director adjunct, după ce câțiva ani buni a fost director general. A fost elevul Școlii Populare, începând cu anul 1977. Primul său profesor și model de viață a fost chiar tatăl său, țambalagiu de excepție. A crescut la picioarele țambalului, printre oamenii «grei» ai folclorului și muzicii slătinene. I-au fost profesori Ilie Chirea (urmaș al unei celebre familii de violoniști din Iancu Jianu), Baracu și Duță – oameni care l-au format ca artist și ca om.
Din 1997 și până în prezent își desfășoară activitatea la Școala Populară de Arte și Meserii. În 2017, va împlini 20 de ani, bătuți pe muchie, de când este în slujba acestei instituții.
«Răbdarea este esențială în educația artistică. Dacă nu există răbdare, copiii nu vor putea crește muzical, nu vor putea înțelege, nu vor putea să devină niște muzicieni adevărați sau promotori ai actului artistic.
În 20 de ani, am instruit mulți elevi, dintre care unii îmi sunt astăzi colegi. Alin Bușu este crescut aici în Școala Populară, iar astăzi este profesor, colegul meu. Altul, Cosmin Tițu este profesor de Educație Muzicală în Balș, ca și Laura Nicolae.
Pe ramura tatălui meu, eu continui tradiția de lăutari-muzicanți. Bunicul, din Bălceștii de Vâlcea, a fost un mare violonist. Tatălui meu i-a plăcut țambalul, instrument pe care mi l-am însușit și eu. Am studiat pianul cu regretatul profesor Felix Săvescu, Dumnezeu să-l ierte!. Am cochetat cu amândouă instrumentele și cred că este o greșeală a sistemului că a introdus orga electronică în folclor. Nu s-a mai păstrat taina autenticității – țambal mare, contrabas și așa mai departe.
Ca profesor și director al acestei școli, am avut multe realizări. Am fost primul director care a încadrat personalul școlii conform grilelor de salarizare și de încadrare ale Ministerului Culturii și Cultelor. Ne bucurăm de sprijinul moral și financiar, dar și de deschiderea CJ Olt, în ceea ce privește promovarea culturii.
Iată, Corul Voces Primavera, pe care l-am înființat cu d-na profesor Silinescu, împlinește un deceniu. În ele sunt copii din tot județul .
Visul meu este același ca și al doamnei Silinescu. Eu cu domnia-sa, dar și cu elitele din Voces Primavera, vrem să constituim un cor al Catedralei Înălțarea Domnului. Un cor de copii, care să aibă și sprijinul adulților, un cor pentru Casa Domnului, care să rămână de-a pururi corul Slatinei.
Ne bucurăm și de aprecierea Preasfințitului Sebastian. Tocmai am fost invitați la concertul coral de colinde. Anul acesta avem o sarcină grea și nobilă pe umerii noștri. Aceea ca grupul nostru coral să încânte publicul de sfintele sărbători de Crăciun.
Suntem diverși, dar suntem egali… trebuie să învățăm că prin muzică ne dezvoltăm frumos, armonios și plăcut. Acesta este un lucru care, de la vârste fragede, trebuie implantat în conștiința copiilor: dragostea față de aproape, conform poruncii divine „Iubește pe aproapele tău!”
Și mai e ceva: publicul slătinean trebuie educat și în sensul muzicii culte, o muzică clasică, o canțonetă, o arie și – de ce nu ar avea și Slatina o orchestră semisimfonică. Nu suntem un popor care știe doar să toarcă, să țese, să îmbrace costumul popular și să joace călușul – românii au și virtuți muzicale de excepție.»
Dumitru SÂRGHIE
Interesant articolul desi nu este prima data cand il citesc.
http:///www.22test.ro