AcasăCulturăScriitoarea Doina Jela Despois despre apariția romanului PĂCĂTOASA, de Pan. M. VIZIRESCU

Scriitoarea Doina Jela Despois despre apariția romanului PĂCĂTOASA, de Pan. M. VIZIRESCU

După aproape 68 de ani de tăcere și 30 de la abolirea cenzurii  în ,,patria noastră bună, populară și română”, cum spunea Paul Goma, în „Soldatul câinelui”, romanul ,,Păcătoasa”, scris de Pan. M. Vizirescu, într-un „exil de taină”, apărut de curând, la Editura ARENA ARTELOR din Slatina, în ediție PRINCEPS, ajunge în sferele rarefiate ale culturii române…

Mulțumesc, Doina Jela Despois…
Dumitru Sîrghie

ATUNCI, CÂND AI LES YEUX PLUS GRANDS QUE LE VENTRE!

Am început teancul cu cartea lui Pan M. VIZIRESCU, fiindcă am zis că așa-i frumos, să  semnalezi întâi ceea ce ai primit de la editor / autor și pe urmă ce ți-ai cumpărat singur. Apariția unei cărți “de sertar”, la 30 de ani de la abolirea tuturor cenzurilor, poate uimi. Dacă e o carte bună, ca asta, uimește cu atât mai mult. Dar există o explicație temeinică. Autorul, poet, eseist, ziarist (1903-2000), a lucrat in Ministerul Propagandei, condus de Nichifor Crainic, în 1940, al guvernării legionare, a fost condamnat în procesul „lotului ziariștilor”, în 1945, la muncă silnică pe viață și confiscarea averii, pedeapsă (cu recluziunea), pe care nu a ispășit-o.

 A stat ascuns 23 de ani,  în timpul cărora, amestecul de idei filosofice, religioase, politice, din care a curs atâta sânge, cu frica, singuratatea, s-a decantat in această carte-răscumpărare, justificare, penitență, balsam, etc… În ce proporție, judecați singuri.

Contrar sugestiei din titlu și copertă, avem aici un roman despre ultimele  șapte zile din viața lui Iisus, captivant și, pe alocuri, remarcabil de bine scris.

Dacă  am învățat să facem distincția între om și operă, în cazul unor Sadoveanu, Petru Dumitriu, Celine etc.,  nici cartea de față nu va induce vreo confuzie. Mulțumesc d-lui Dumitru SÎRGHIE, editor, director al editurii ,,,Arena Artelor.”

DOINA JELA DESPOIS*

* Doina Jela Despois s-a născut in 1951. Este absolventă a Universității din București, Facultatea de Filologie, prozatoare, publicistă, autoare a unui mare număr de eseuri, cronici, recenzii, interviuri, apărute în reviste ca Tomis, Arta, Amfiteatru, România literară, Contemporanul, Familia, Observator (Munchen), 22, Vatra. În 1995, publică, la Editura Humanitas, romanul non-fictiv „Cazul Nichita Dumitru”, răsplătit de Asociația Internațională a Scriitorilor și Oamenilor de Artă Români, cu sediul la Washinghton, cu premiul de onoare pe anul 1996. În anul1997, publică la Editura Polirom volumul „Telejurnalul de noapte”.

În 1998, Îi apare, În colecția „Procesul comunismului“, volumul „Această dragoste care ne leagă”, desemnat „Cartea anului“ la „Târgul International de carte” de la Timișoara. În 1999, îi apare, tot in colecția „Procesul comunismului“, cartea „Drumul Damascului” (reeditata în 2002), iar, în 2001, „Lexiconul negru. Unelte ale represiunii comuniste”. Tot în anul 2001, regizorul Lucian Pintilie, inspirat de cartea „Drumul Damascului” a realizat filmul „După-amiaza unui torționar”. A tradus, pentru Editura „Humanitas”, „Antologia gandirii juridice”, de Phillippe Maulaurie; pentru seria „Procesul comunismului“, a aceleiași edituri, a tradus „Stalin”, de Boris Souvarine, în colaborare, „Cartea neagra a comunismului”, coordonata de Stephane Courtois, „Sărută mâna pe care n-o poți mușca” și „O Americă înfricoșătoare”, de Edward Behr și, pentru Editura „Polirom”, din italiană, „Omul grec” (culegere de eseuri).

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments