AcasăEditorial„Scrinteala vremii”

„Scrinteala vremii”

„S-aud blesteme, troznesc oase / Și ne grăbim să fim în zid / Și locatarii sunt chiar case / Pline cu viitor și vid / Și coadă e la parastase / Și numai gropi ce se deschid!”

Iată titlul unui volum de poezie, semnat de Marin Sorescu și iată câteva versuri care sunt atât de actuale în carnea și sângele majorității românilor. Cu siguranță că această scrinteală a vremii durează de la abolirea monarhiei și până în clipa de față sau, cine știe!?, de la facerea lumii, și va dura până la al doilea potop al lui Noe, când se va relua facerea altei lumi „mai bune și mai drepte”.

Revenind „á nos moutons”, scrinteala vremii în care trăim este una originală, ca și democrația inventată de Iliescu, ea fiind astăzi generată de toate partidele românești aflate în competiție: PSD, PNL și USR. În noua-vechea sa formulă, PSD continuă restaurația de tip bolșevic, noua reformă a partidului – „dăncilizarea” – fiind contestată programatic din interior, în așa fel încât românii să spună că „o fi ea proastă Viorica, dar tot e mai umană decât Șerban Nicolae – șoferul lui Cătălin Voicu, decât Liviu Pleșoianu – descreieratul acela extremist, decât Marian Oprișan – manechinul „portofel” și, mai ales, decât Ecaterina Andronescu – savanta, girată cândva de Vanghelie, „ejaculatorul de almanahe”.

Așadar, Viorica Dăncilă va încorona opera în PSD și, dacă opoziția liberalo-useristă continuă propria lor operă de antagonizare, atunci baronii PSD, strânși-uniți sub fustele „academicienei” de la Videle, vor scrie o nouă pagină de istorie.

Prin ușor-expiratul Ludovic Orban, liberalii mai taie din elanul radical al lui Rareș Bogdan, PNL fiind, ca și PSD, un partid structurat piramidal, în componența căruia baronii galbeni nu se deosebesc prea mult de baronii roșii. Atâta timp cât primarii liberali pot beneficia de salarii babane și pensii speciale, chiar dacă acestea sunt promovate de PSD și chiar dacă acești bani nu se regăsesc în economia țării, PNL nu se poate reforma. O reformă în PNL presupune curaj, renunțarea la sinecurile politice născocite de PSD și gașca sa, renunțarea la interesele personale, în favoarea interesului general, acte de curaj și demnitate pe care liderii PNL nu îndrăznesc să le impună, fiindcă le este teamă că-și pierd clientela politică, o faună formată din primari, consilieri, viceprimari, foști și actuali președinți de CJ, city-manageri, village-manageri etc.

Păi, când un semianalfabet liberal, echivalent cu cel pesedist, în funcția de administrator public la Primăria Cuca Măcăii, ia 9000 lei pe lună, pentru că ascute creioanele primarului, cum dracu’ să renunțe cineva la așa mană cerească. De altfel, relațiile economice confraterne, în teritoriu, dintre pesediști și liberali, sunt aidoma celor de pe vremea USL. Ori dacă Ludovic Orban (cel care, din păcate, trăiește din stipendiile baronilor PNL) vrea reformarea partidului, el trebuie să riște a intra în conflict cu fauna sa politică, pierzând-o chiar, pentru a câștiga marea masă a românilor care s-au lămurit de patriotismul de mucava al celui mai dăunător partid românesc, PSD.

Veți spune, dragi cititori, că USR-PLUS e cea mai curată grupare politică din România și merită să ne conducă. Lăsând la o parte faptul că USR nu are doctrină, nici ideologie, că o parte din membrii săi de la vârf a fost în Guvernul Cioloș, pus la cale de PSD și Servicii, că mulți dintre cei care strigă „fără corupți” au făcut afaceri de milioane de euro cu PSD, putem sublinia aroganța USR-PLUS, după fulminantul ei rezultat la „europarlamentare”. Românii au văzut cât de găunoși sunt liderii acestor formațiuni, în frunte cu Barna și Cioloș. Azi, în USR (mai puțin în PLUS), se înscriu, fără niciun criteriu de moralitate tot felul de secături, foste pesediste, pediste, peremiste și chiar foști penali.

Fiind partid nou, USR n-are ce reforma, de aceea, la un loc cu unele capete luminate și curate juridic stau și gunoaiele care amușinează puterea. Campania lor „Fără penali în funcții publice” rămâne o vorbă goală, iar cu „genii” precum Chichirău și Ghinea sunt slabe speranțe ca acest partid să aibă un viitor politic glorios.

Conservator fiind și neiubitor de partide născute în eprubetele fostei Securități ceaușiste, rămân la ideea că viitorul acestei țări trebuie să fie unul liberal, cu condiția ca, după Congresul PSD, care va sparge unitatea de monolit a celor trei roze, liberalii să taie în carne vie în propriul partid și să demonstreze, prin tot ceea ce vor face, că se află de partea interesului național, ca parte a Europei moderne și civilizate. Altfel, sapa și lopata…

Dumitru Sârghie  

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments