Am asistat, săptămâna trecută, împins de o mare și nestăvilită curiozitate, la alegerile pentru conducerea politică a PSD Călărași. Candidat unic la președinția acestei filiale a fost parlamentarul nostru de Olt, ministrul Marilor Proiecte, senatorul Dan Șova.
Lăsând la o parte năravul prost și antidemocratic al pesediștilor, acela de a-și pune candidați unici pentru președinția filialelor comunale, orășenești, municipale și județene, putem spune că, la Călărași, spre deosebire de ceea ce vedem la PSD Olt, am avut ocazia să ascultăm discursuri adevărate, la obiect, din care n-au lipsit criticile dure, radicale, la adresa celor care au dus PSD Călărași într-o fundătură istorică, așa cum n-a fost niciodată.
Trebuie să vă spunem, stimați cititori, că – actualmente – județul Călărași este, prin definiție, unul liberal, misiunea social-democratului Dan Șova (aceea de a scoate partidul din țărână) fiind una extrem de dificilă, avându-se în vedere și faptul că PSD Călărași nu are în dotare decât un singur parlamentar, care nu a reușit – cu ocazia acestor alegeri interne – să obțină măcar un post de vicepreședinte.
Am spus despre Călărași că este un județ liberal prin excelență, luând în calcul și faptul că impunătorul sediu administrativ al județului Călărași, care adăpostește și moderna sală destinată culturii, în care s-au desfășurat respectivele alegeri, este străjuită de statuia lui Carol I și apoi de statuia celui care a fost unul dintre făuritorii României moderne, liberalul I.C. Brătianu.
Deși, personal, scriu aceste rânduri de pe poziții de dreapta, dând dovadă de oarece subiectivism, nu pot să nu-l prețuiesc pe politicianul Dan Șova. Singurul intelectual adevărat din echipa parlamentară a PSD Olt. Prin inteligența de care dispune, el își permite să surâdă unui prezent politic al PSD, nu tocmai clar, în conjunctura în care Victor Ponta a fost nevoit să facă atâtea concesii inamicului public numărul 1, adică președintelui Traian Băsescu.
Știm cu toții că USL a luat naștere tocmai ca o revanșă a Românilor în fața unei istorii mutilate, prin punctele ei esențiale, de către Traian Băsescu și acoliții lui. Dar oricât ne-am strădui noi, ziariștii din Olt, din Călărași și de aiurea, să-l inculpăm pe Victor Ponta în conferințele de presă ale prietenului său, Dan Șova nu va înceta niciodată să-și apere președintele, prin formele cele mai rafinate ale retoricii sale. Asta denotă o însușire cu care puțini pesediști sunt dotați: loialitate față de partid și față de liderul național. Deci, pasiunea pentru politică a lui Dan Șova este dublată de loialitate.
Se înțelege că, plecând într-o construcție cu un politician precum Dan Șova, ești sigur că acesta va fi alături de tine, până la capătul drumului. Mai mult, într-o mare de nesinceritate (ca să nu spun minciună), în care se scaldă mai toate partidele (cu prisosință, PSD), Șova își permite să fie sincer. Ele este atât de înțelept (deși tânăr) ca să-și dea seama că sinceritatea – atunci când ești dotat intelectual din toate punctele de vedere – îi dezarmează pe adversari. O altă calitate de care dispune Dan Șova (pe care n-o are niciun demnitar din PSD Olt) este decența. Și acest lucru a fost dovedit de acesta prin ceea ce el a spus, în cadrul alegerilor de la Călărași, cu referire la ceea ce a reprezentat pentru PSD Călărași Doru Ioan Tărăcilă, unul dintre părinții fondatori ai partidului din județul în care se află orașul Lehliu Gară… Deci – loialitate, sinceritate și decență… Dacă mai adăugăm la toate acestea și acea doză de generozitate, de care trebuie să dea dovadă orice politician veritabil, avem convingerea că Dan Șova va reuși și la PSD Călărași. Acolo unde existe încă un conclav de vechi complicități, într-o formațiune nereformată în integralitatea sa. Așa cum este alcătuit, cu defectele sale dar, mai ales cu calitățile sale, Șova se poate opune noroiului care domină viața politică românească, în general, și PSD Călărași, în particular.
„Nevoia de alb” pe care o clamează în politică acest politician, mergând parcă pe remarcabilul titlu al volumului de poezie cu același nume, semnat de tatăl său (cunoscutul poet Coman Șova), ne demonstrează că Dan Șova nu este în căutarea unui alt fel de politică, ci în căutarea sensului umanist al politicii, în căutarea adevăratei solidarități, care se află în conținutul doctrinei social-democrate.
Mi-l aduc aminte pe Dan Șova, atunci când a dirijat alegerile din PSD Olt, scoțându-l președinte pe Paul Stănescu, actualul lider reales al PSD Olt. Asta, în dauna unuia dintre cei mai puternici președinți pe care i-a avut PSD Olt vreodată, senatorul Ion Toma. Dan Șova a dominat atunci toată scena politică a PSD Olt, tocmai pentru faptul că a reușit să-i determine pe primarii de aici ca să aibă revelația de a nu mai vota la comandă. Din păcate, odată cu plecarea lui Șova din județul nostru, PSD Olt și-a pus la bătaie vechile năravuri comuniste, de suferit pentru acest lucru având întreaga suflare a acestui județ lipsit de opoziție.
Oricum, dacă va exista vreodată vreun politician care să-și amintească cu drag de județul Olt, județul acesta roșu și primitiv, acela va fi – cu siguranță – Dan Șova, cel mai instruit senator pe care l-a avut Oltul, după Ioan Paul Popescu, fost deținut politic, fost senator PNȚCD, fost vicepreședinte al AFDPR și fost secretar-general adjunct al Senatului României.
Dumitru Sârghie
cine nu s-a confruntat cu, să-i spunem, criminalitatea din Olt nu poate să aprecieze oamenii. Aşa că lasă-i mitică pe toţi la lada de gunoi a istoriei.Nu au fost de folos unei democraţii ideale şi nicidecum poporului care a suferit sub toate regimurile.