Liviu Voiculescu, senator PNL, susține propunerea legislativă cu privire la modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, a Legii nr. 46/2008, privind Codul Silvic și a Ordonanței de Urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ.
Conform senatorului, blocajul creat în emiterea titlurilor de proprietate pe terenuri forestiere generează, la rândul său, un alt blocaj în procesul de expropriere pentru cauză de utilitate publică și îngreunează exploatarea zăcămintelor de cărbune, punând în pericol siguranța energetică a României.
„Pentru deblocarea emiterii titlurilor de proprietate pe suprafețe forestiere și, implicit, pentru a se crea posibilitatea eliberării titlurilor de proprietate, în coridoarele de exploatare a cărbunelui, cu scopul acordării de despăgubiri persoanelor expropriate, cea mai eficientă și mai puțin birocratică procedură de urmat este aceea ca terenurile forestiere evidențiate în urma inventarierii realizate în baza Legii nr. 165/2013, la nivelul fiecărei unități administrativ teritorială, centralizate pe județe și înaintate ANRP, potrivit art. 6, alin. 4 din Legea anterior menționată, să fie trecute prin lege în proprietate privată a statului și la dispoziția comisiilor de fond funciar.
Această necesitate rezultă din faptul că, din interpretarea dispozițiilor Codului Civil, bunurile ce aparțin domeniului public al statului, prin efectul legii, pot fi trecute în proprietatea privată a statului, numai lege și luând în considerare că terenurile forestiere din România, indiferent că au aparținut, înainte de anul 1948 statului român, ori unor persoane fizice, au fost catalogate, după 1990, prin diferite legi, ca aparținând domeniului public al statului, se impune ca doar prin lege acestea să fie trecute în proprietate privată a statului și la dispoziția comisiilor locale de fond funciar, în vederea reconstruirii dreptului de proprietate către persoanele îndreptățite”, a declarat Liviu Voiculescu.
Dragoș Sîrghie