AcasăEvenimentSFATURI DE VIAȚĂ LUNGĂ

SFATURI DE VIAȚĂ LUNGĂ

În fiecare an, pe 29 septembrie este marcată Ziua Mondială a Inimii, instituită în scopul creșterii gradului de conștientizare a populației globului asupra factorilor de risc, ce duc la apariția  bolilor cardiovasculare și să determine o schimbare în atitudinea oamenilor față de problema adoptării unui stil de viață sănătos.

Bolile cardiovasculare sunt tulburări care implică atât inima, cât și vasele de sânge. Principalele categorii de boli cardiovasculare sunt: boala inimii coronare (insuficiența cardiacă, aritmie, problemele valvei inimii), atacul cerebral, care poate fi ischemic (oprire a circulației sângelui spre  creier) sau hemoragic (spargerea vaselor de sânge din creier), boala arterei periferiale (circulația anormală a sângelui către extremități) și boala aortică (anevrism).

Simptomele bolilor cardiovasculare. Acestea diferă în funcție de tipul bolii cardiace, dar există simptome comune ale acestor boli: durere puternică în piept, răceală în membre, transpirație rece, aritmie, umflarea picioarelor, dificultate de mișcare, febră, tuse frecventă.

Factori de risc: fumat, alimente nesănătoase, sedentarism, colesterol crescut, hipertensiune arterială, exces de greutate / obezitate, probleme sociale (stresul, sărăcia, poluarea). Acești factori de risc sunt responsabili pentru cel puțin 80% dintre bolile cardiace coronariene și cerebrovasculare.

Tipuri de afecțiuni cardiace:

Boala coronariană este o boală a vaselor de sânge care alimentează mușchiul cardiac. Principalii factori de risc sunt: hipertensiunea arterială, colesterol mărit, diabet, sedentarism, vârsta înaintată, moștenirea genetică, alimentație nesănătoasă.

Accidentul vascular cerebral se produce atunci când este întreruptă alimentarea cu sânge a creierului, fie ca urmare a unui accident ischemic, fie ca urmare a spargerii unui vas de sânge (hemoragie). Factorii de risc ai accidentului vascular cerebral sunt: hipertensiunea arterială, fibrilația atrială, colesterol crescut, diabet, vârsta înaintată, alimentație nesănătoasă, fumat.

Boala cardiacă reumatismală presupune deteriorarea mușchiului cardiac și a valvelor cardiace provocate de febra reumatică.

Boala arterială periferică este boala arterelor care afectează brațele și picioarele. Factorii de risc sunt aceiași ca în cazul bolii coronariene. Tromboza venoasă profundă se produce la nivelul picioarelor. Factorii de risc sunt: o intervenție chirurgicală, obezitatea, terapia de substituție hormonală, folosirea contraceptivelor orale.

Simptomele infarctului miocardic: durere sau disconfort toracic (mai mult de câteva minute), durere sau disconfort la nivel de mandibulă, gât sau spate, slăbiciune, senzație de greață, transpirații reci, dureri la nivelul brațelor/umerilor, dificultate în respirație.

Dacă tu sau o persoană din apropiere pare a suferi de aceste simptome, sună imediat la 112!

Prevenirea bolilor cardiovasculare: nu fumați, mențineți greutatea sub control, alimentație sănătoasă, faceți mișcare zilnic, evitați stresul, reduceți aportul de grăsimi, consumați fructe și legume proaspete, control medical periodic pentru depistarea precoce a bolilor. (sursa: www.google.Dr.Max)

Ștefania MARINEANU

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments