AcasăSiminica Mirea cere lămuriri Grupului de Comunicare Strategică
Array

Siminica Mirea cere lămuriri Grupului de Comunicare Strategică

Siminica Mirea, senator PSD Olt, a transmis o scrisoare deschisă adresată Grupului de Comunicare Strategică, în contextul ultimelor anunțuri publice oficiale. Având în vedere anunțul conform căruia măsurile de carantină vor fi ridicate treptat, după data de 15 mai, senatorul de Olt solicită o serie de informații de interes public cu privire la premisele relaxării carantinei în concordanță cu câteva aspecte care țin de sănătatea publică.

„În conformitate cu recomandările virusologului Hendrik Streeck, directorul Institutului de Virusologie din cadrul Facultății de Medicină din Bonn, dar și cu punctele de vedere exprimate de alți specialiști în domeniu, ridicarea măsurilor de carantină se poate realiza doar respectând o serie de norme, în raport cu categoriile vulnerabile din cadrul populației, precum și prin instituirea unei serii de măsuri de protecție, la nivelul spitalelor. În acest sens, aștept ca Grupul de Comunicare Strategică să prezinte un plan de măsuri coerent și bine pus la punct, cu privire la protejarea persoanelor vârstnice, dar și a măsurilor suplimentare ce vor fi luate pentru a asigura protecția cadrelor medicale. Germania a luat în calcul testarea medicilor și asistentelor o dată la 4 zile, pentru a putea avea o perspectivă riguroasă, în acord cu specificitatea virusului de a fi foarte contagios, asupra personalului aflat în prima linie.

siminica mirea 785 netDe asemenea, specialiștii recomandă și testarea masivă a populației, în vederea relaxării măsurilor de carantină. În prezent, în România, au fost efectuate peste 100.000 de teste, ajungându-se la câteva mii pe zi. Nu avem un număr constant de testări efectuate în acest sens, dar există suficiente suspiciuni rezonabile că încă nu au fost testate suficiente persoane. De pildă, există relatări ale unor persoane aflate în carantină și care au afirmat că au fost declarate sănătoase și lăsate să plece, doar în baza unui certificat epidemiologic pe baza faptului că n-au avut simptome. Câte teste își propune statul să realizeze până la data de 15 mai, astfel încât să creeze premisele relaxării măsurilor de carantină?

Câte persoane au fost testate propriu-zis? Este de notorietate faptul că o persoană infectată necesită mai multe teste până când poate fi declarată sănătoasă. În acest sens, nu există o corelație între cele peste 100.000 de teste realizate și numărul de persoane testate. Aveți în vedere elaborarea unui plan prin care să măriți capacitatea de testare și să eficientizați procedura astfel încât să obținem o perspectivă mai amplă asupra fenomenului și să știm cât de multe persoane s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2?

Iată doar câteva dintre întrebările la care Grupul de Comunicare Strategică ar trebui să răspundă, pentru a fi siguri că relaxarea măsurilor de carantină va fi în acord cu situația în care ne aflăm. Avem, într-adevăr, o serie de dificultăți cu care societatea se confruntă, atât în plan social, cât și în plan economic, dar nu trebuie să luăm decizii pripite pentru sănătatea cetățenilor români, fără a dispune de premisele necesare luării acestor decizii. Așa cum știm, România nu excelează la capitolul efectuării testelor pentru COVID-19, iar o altă caracteristică este redată de faptul că o parte consistentă a personalului medical din întreaga țară s-a infectat cu acest nou virus.

Sper ca această scrisoare să nu fie luată în derizoriu, căci reprezintă o serie de aspecte pe care Grupul de Comunicare Strategică va trebui să le lămurească pentru publicul larg al acestei țări”, se menționează în scrisoarea deschisă amintită.

Ionuț Dumitrescu

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments