AcasăActualitateSistemul de Gospodărire a Apelor Olt a marcat Ziua Dunării

Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt a marcat Ziua Dunării

 În fiecare an, în data de 29 iunie, la propunerea țărilor dunărene și sub auspiciile Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea, se sărbătorește Ziua Internațională a Dunării. Această zi marchează semnarea Convenției, privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, eveniment care a avut loc pe 29 iunie 1994, la Sofia (Bulgaria).

Manifestările dedicate Zilei Dunării se desfășoară în toate statele dunărene, pentru a marca dorința comună a acestora de a-și uni forțele în sprijinul protejării acestui fluviu unic în Europa.

La nivel național, cu ocazia Ziua Dunării, se vor organiza numeroase evenimente sub sloganul „Fii activ!”, o adaptare a sloganului transmis de Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR), ce simbolizează importanța protejării râurilor din întregul bazin dunărean.

afis ziua dunariiCu acest prilej, Administrația Bazinală Olt, condusă de directorul Ion Stoenescu, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt, condus de directorul Adi Barbu, a marcat acest eveniment, pe raza orașului Corabia.

În acest sens, cu sprijinul autorităților locale, copiilor din ciclul primar li se va prezenta cartea lansată de Administrația Națională Apele Române „Ovi își face noi prieteni”, carte care are, la final, o hartă vie, pe care au fost localizați principalii afluenți. Astfel, s-a realizat un joc educativ-interactiv, prin care copiii au învățat principalii afluenți ai Dunării și necesitatea protecției apelor. Totodată, a avut loc și o expoziție de desene cu tema „Mediul și apa”. Activitățile s-au desfășurat la sediul primăriei Corabia și s-au încheiat cu premierea copiilor.

Activitățile organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Dunării acordă o importanță deosebită conștientizării și participării populației la eforturile de conservare a fluviului Dunărea. Obiectivul principal al acestor manifestări este acela de a implica cetățenii țărilor dunărene în multiple activități independente sau comune, desfășurate pe plan local, național și regional.

Guvernul României acordă o atenție deosebită programelor și proiectelor ce au drept obiectiv protecția calității apelor

Cu această ocazie, Grațiela Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a transmis următorul mesaj:

„Apele fluviului Dunărea și ale afluenților săi cuprind un ecosistem acvatic de o mare valoare economică, socială și ecologică. Ele reprezintă sursa de apă pentru agricultură, industrie, piscicultură, alimentări cu apă potabilă, navigație, hidroenergie și agrement pentru o regiune dens populată a continentului european.

Ca țară cu ponderea cea mai mare ca suprafață și populație și ca stat aval în bazinul Dunării, România este deosebit de interesată în consolidarea și intensificarea cooperării între țările dunărene, prin care să se promoveze acțiuni coordonate de protecție a calității apelor și de management al riscurilor naturale și antropice, la nivelul întregului bazin. Aceasta va fi calea asigurării condițiilor unei dezvoltări durabile a întregii regiuni.

Cele mai importante acțiuni ce trebuie întreprinse pentru îmbunătățirea calității apelor din bazinul fluviului Dunărea sunt cuprinse în cadrul Planului de management al bazinului fluviului Dunărea, plan de management care reprezintă nucleul Directivei Cadru pentru Apă.

Acest plan este elaborat în comun de statele dunărene, în cadrul Comisiei Internaționale pentru protecția fluviului Dunărea, și este alcătuit dintr-o componentă conținând problemele comune la nivelul bazinului și din planurile naționale ale țărilor din bazinul Dunării.

Trebuie să recunoaștem însă că rezultate satisfăcătoare la nivel regional se pot obține numai prin stabilirea și realizarea unor obiective concrete la nivel național. Guvernul României acordă o atenție deosebită programelor și proiectelor ce au drept obiectiv protecția calității apelor la nivel național, alocându-se, pentru aceste activități, fonduri atât de la bugetul de stat, cât și din fonduri europene și credite externe.

Astfel, în noua perioadă de programare bugetară 2014-2020, componenta de apă are alocată cea mai mare parte din fondurile disponibile. Este însă necesar să se depună eforturi susținute pentru utilizarea acestor fonduri și pentru creșterea gradului de absorbție. De aceea, prioritatea numărul unu al activității de gospodărire a apelor, trebuie să fie implementarea proiectelor cu finanțare europeană”.

Despre Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt

SGA Olt are ca obiecte de activitate gospodărirea durabilă a resurselor de apă în spațiul hidrografic Olt; implementarea Directivelor Europene, pentru atingerea „stării bune” a apelor în spațiul hidrografic Olt; cunoașterea, conservarea și protecția resurselor de apă; apărarea împotriva inundațiilor; exploatarea și întreținerea lucrărilor de gospodărire a apelor; avertizarea utilizatorilor de apă și a autorităților administrației publice locale despre pericolul producerii unor poluări accidentale; asigurarea dezvoltării unitare a infrastructurii în domeniul gospodăririi apelor, prin realizarea unor obiective de interes public național, constând în surse noi de apă și lucrări de apărare împotriva inundațiilor; asigurarea serviciilor de gospodărire a apelor la nivelul solicitărilor; precum și informarea publicului despre problemele apei și ale protecției mediului.

De asemenea, SGA Olt coordonează, prin directorul unității, Grupul de Suport tehnic al CJSU Olt pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații, fenomene hidrometeorologice periculoase, accidente la construcțiile hidrotehnice și poluări accidentale. Acordă asistență tehnică comitetelor municipale, orășenești și comunale, pentru întocmirea planurilor de apărare specifice. Asigură, prin Centrul operativ al S.G.A. Olt, în colaborare permanentă cu Centrul Operațional al I.S.U. „Matei Basarab” Olt, întocmirea rapoartelor operative zilnice, în timpul situațiilor de urgență, rapoartelor de sinteză, după încetarea acestora, precum și transmiterea lor la Centrul Operativ al Ministerului Mediului și la Centrul Operativ al ABA Olt.

Asigură organizarea anuală a acțiunii de verificare a stării tehnice și funcționale a construcțiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor, precum și urmărirea realizării măsurilor și lucrărilor stabilite cu această ocazie. Nu în ultimul rând, SGA participă la evaluarea și stabilirea pagubelor produse de inundații din revărsări de cursuri de apă, scurgeri de pe versanți, accidente la construcții hidrotehnice, secetă hidrologică și poluări accidentale.

LINIA ÎNTÂI

Comandat de Partidul Social Democrat - Organizația Județeană Olt. CUI mandatar financiar coordonator 11240017.
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -