George Șofaru, am participat sub steagul PNL, alături de tine și de staff-ul campaniei tatălui tău la o campanie anti-pesedistă pentru ocuparea postului de primar la Văleni. Și tu și tatăl tău, după ce ați câștigat primăria Văleni, ați virat la PSD. Ai putea să le dai o explicație coerentă celor care v-au considerat atunci liberali autentici?
În primul rând, nu știu cine ne-a considerat liberali autentici. Poate doar prin natura profesiei și a activităților întreprinse, eu și tatăl meu am putea intra în sfera liberalismului. Pentru noi nu a fost o alegere ușoară… Eu fac politică, iar tatăl meu face administrație. Așteptările de la el sunt uriașe, iar în România secolului XXI, mandatul unui primar este apreciat în funcție de realizările pe care acesta le are în cei patru ani. În fața electoratului, întotdeauna un primar va ieși să își justifice realizările sau nerealizările administrative, nicidecum apartenența politică. Tatăl meu, primarul comunei Văleni a avut două variante: fie să rămână în PNL și să facă politica liberală, iar la capitolul realizări administrative să apară un mare zero, pentru care să dea socoteala mai târziu în fața cetățenilor, sau să treacă la PSD și, ajutat de acest partid, să poată să îndeplinească o parte din țelurile pe care și le-a propus, atunci când a fost ales, iar în acest fel să poată ieși cu fruntea sus, în fața alegatorilor. Până în acest moment, cu ajutorul conducerii partidului de guvernământ, consider că este în grafic cu multe dintre promisiunile din campanie, spre „dezamăgirea” contestatarilor, iar lucrurile nu se opresc aici.
În ceea ce mă privește, am plecat la PSD înaintea tatălui meu, atunci când am realizat că partidul Brătienilor nu mai are în comun decât numele cu acel partid istoric și elitist. Nu vreau să intru în detalii despre motivele plecării mele, dar mă bucur că am venit într-o echipă competitivă, unde m-am adaptat neașteptat de repede și, singurul meu regret este că nu am făcut pasul ăsta mai devreme. Sunt convins că această mutare va fi una benefică, atât pentru mine, ca tânăr politician, pentru tatăl meu ca și primar în funcție dar, mai ales, pentru cetățenii comunei Văleni, care au șansa să se bucure, în fiecare zi, de evoluția unei comune pe care am găsit-o în degradare accentuată și cu mulți „scheleți” în dulap, despre care vom vorbi la timpul potrivit.
De curând, ai fost ales vicepreședinte al TSD OLT, într-o conjunctură în care partidul celor trei roze (atât de la Centru, cât și de la Olt) prin unii dintre reprezentanții săi, sunt la un pas de a fi condamnați. Nu e prea onorant pentru tine nu-i așa?
Dacă ar fi fost să îmi aleg partidul în funcție de cinstea și corectitudinea liderilor săi, aș avea două variante: fie să stau acasă și să abandonez lumea politică, fie să mă teleportez la începutul Secolului XX și să fiu coleg cu Ionel Brătianu, Petre Carp, Iuliu Maniu sau Nicolae Titulescu. În prezent, majoritatea oamenilor politici, indiferent de partidul din care provin, au probleme cu justiția, probleme despre care nu sunt eu în măsura să vorbesc, atâta timp cât nu cunosc spețele, iar sentința lor este încă în pronunțare.
Ca să vă răspund la întrebare, o voi face așa cum am făcut-o și la Conferința județeană a TSD OLT de acum trei săptămâni, unde am afirmat, în fața a peste 200 de tineri, că mă simt onorat să fac parte din conducerea acestui partid și că simpla calitate de membru este mai onorantă decât oricare altă funcție în alt partid.
Cum vezi tu, ca tânăr licențiat în istorie, reformarea clasei politice, cu privire specială la PSD?
Această reformare o voi vedea ca pe un fapt pozitiv, dacă tinerii politicieni veniți din spate, vor depăși calitatea intelectuală a celor cărora le vor lua locul. Este nevoie de reformarea clasei politice, însă făcută echilibrat, cu responsabilitate și nu în orice condiții sau de dragul reformării. Cel mai bun răspuns la această întrebare a fost dat de Ion I.C. Brătianu acum mai bine de un secol: „Cei mai mulți își închipuie că politica este o joacă, un fel de distracție cu foloase și onoruri, dar realitatea înfățișează politica precum ceva grav de tot, în care ai în mâna ta viața și viitorul țării tale, așa că trebuie să știm cu adevărat ceea ce ne dorim!” (Ion I.C. Brătianu)
Cât de mult a afectat venirea lui Darius Vâlcov și a camarilei sale de la PDL la PSD?
Pentru PSD, la vremea respectivă, venirea lui Darius Vâlcov a reprezentat o lovitură frumoasă de imagine, partidul a depășit scorul de 60% în Olt, organizația județeană a dat, în sfârșit, ministrul celui mai important minister al guvernului Ponta, un ministru cu un mandat relativ scurt, dar cu o activitate intensă. În prezent, situația nu este una ușoară pentru dumnealui și nici pentru partid, rămân însă multitudinea de realizări din cele două mandate, precum și activitatea ministerială, care fac din Darius Vâlcov un politician valoros, pe care nu ai cum să nu îl apreciezi și ale cărui fapte pozitive înclină balanța în defavoarea celor negative.
Ești profesor și, totodată, managerul unei firme agricole private recunoscute în județul nostru și chiar în zona Olteniei. Cum se împacă ideile socialiste pe care le propagi cu sfera capitalistă în care lucrezi?
Trăim într-o perioadă în care nu mai suntem nevoiți să alegem tot timpul între alb și negru. Mai există și gri sau acea cale de mijloc, care ne permite să atingem toate aspectele, astfel încât să nu defavorizăm pe nimeni. Niciun stat din Europa, indiferent de ideologia guvernului, nu a adoptat doar măsuri pur liberale sau pur socialiste. Peste tot există un echilibru și o îmbinare între aceste două doctrine, pentru a satisface toate nevoile categoriilor sociale aflate în țara respectivă. În România, ne confruntam cu o situație similară și pe lângă multe măsuri sociale luate pentru marea parte a populației, avem și măsuri de sorginte liberală menite să ajute mediul privat. Susțin că este nevoie de un echilibru în care să primeze interesul societății în fața interesului unui individ sau a unui grup restrâns de indivizi.
Social-democrația, în simbioză cu anumite idei liberale, creează un echilibru pentru realitatea românească, iar firma pe care o conduc s-a adaptat de la bun început acestei realități.
Ce demnitate publică vizezi?
Deocamdată, nu intenționez să candidez pentru nicio demnitate publică. Este încă devreme și consider că mai am nevoie de multă experiență, pentru a putea ocupa cu succes o astfel de funcție, dar va veni momentul în care va trebui să ies la rampă și să optez pentru o funcție care consider că mi s-ar potrivi. Nu am intrat în politica pentru a avea un serviciu, nici pentru a face afaceri cu statul, ci pentru a-mi construi o carieră în acest domeniu, așa că nu voi opta pentru vreun post în deconcentrate, ci, mai degrabă, vizez un post de consilier județean, un post de consilier la Parlamentul European sau chiar mai mult de atât. Desigur, pentru toate acestea voi opta la momentul în care se va considera că sunt o soluție viabilă pentru partidul din care fac parte, nicidecum nu voi începe o bătălie pe care nu o pot câștiga și nici nu voi ieși în față pentru a fi candidatul de sacrificiu.
Bat la ușă alegerile locale… ce mesaj ai ca tânăr socialist pentru masele largi populare din Olt, în general, și din Văleni, în special?
Ca tânăr socialist, nu pot transmite un mesaj general, pentru că la alegerile locale fiecare alegator va pune ștampila pe omul pe care îl va considera cel mai demn pentru a conduce destinele comunității din care acesta face parte, iar în acest caz, apartenența politică nu știu cât de mult va conta.
Sunt sigur că PSD va intra în alegerile din 2016 cu cei mai buni candidați, candidați care au câștigat încrederea electoratului sau care o vor câștiga în campania respectivă, iar mesajul meu pentru ei este să aleagă omul în urma căruia se vede ceva și care, așa cum s-a ajutat pe sine, își poate ajuta și semenii.
Alegatorilor din Văleni le transmit să aibă încredere în actualul primar, pentru că politica faptelor cântărește mult mai mult decât dezinformările unora. La final, ei se vor bucura de o comună exemplară, iar primarul va avea satisfacția că și-a dat toată silința să facă pentru Văleni ceea ce a făcut și pentru el!
LINIA ÎNTÂI
Pt Robin: Ce usor este sa arunci cuvinte fara sa stii. Ai stat tu lângă acest om sa vezi ce face? Il cumosti cu adevarat? Sau esti doar un frustrat care împrăștie ura pt ca nu poate face mai mult?
Mai scutește lumea cu prostiile tale de figurant încrezut. ..ai crescut mare pe spatele tatălui tău. ..ți ai tras mașină din sudoarea țăranilor. …jeg ordinar ce ești. …