Centrul Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina găzduiește luni, 14 februarie, începând cu ora 18:00, spectacolul muzical „Dezleganie. Turneu dedicate lui Constantin Brâncuși”, un proiect independent al proiectului CORBU.
Perioada aleasă pentru desfășurarea turneului marchează istoric încadrarea în timp a vieții și a morții lui Constantin Brâncuși (n. 19 februarie 1876 – d. 16 martie 1957), iar simbolic „Începutul Lumii” (1924), titlu pe care îl poartă una dintre lucrările sculptorului.
Turneul va cuprinde trei părți și se va desfășura în lunile februarie, martie, aprilie 2022.
„Ideea de a-i dedica un turneu lui Constantin Brâncuși a început în anul 2020 și s-a născut din tăcerea unei pietre pe care am contemplat-o, atât de mult timp, încât a început să emită sunete. Un sunet necunoscut, interiorizat, profund, cu nuanțe de bocet, de zgomot, de revoltă, de bucurie pură. Acest sunet necunoscut ne-a trecut, simultan, prin toate stările imaginate și neimaginate.
Conceptul turneului are în spate pasiunea lui Constantin Brâncuși pentru vioară, protagonistul principal al proiectului fiind Sergiu Corbu Boldor – violonist.
Spectacolul muzical pe care îl propunem anul acesta este dedicat Sufletului.
Dezlegania muzicală este o cădere, o lumină, o umbră, o poveste, un vis, o critică, o revoltă, o trecere de la starea de neființă la cea de ființă, o mișcare continuă a sufletului authentic aflat în starea de grație, o piatră sonoră care se desăvârșește cu fiecare element adăugat sau eliminat. Dezlegania este o legătură între tăcere și sunet, între sunetul ascuns și sunetul vizibil, între material și imaterial, între simplitatea complex și complexitatea simplătății, întrefiind-ul dat și fiind-ul donat, iar punctul comun îl găsesc în unitatea contradictoriilor pe care o regăsesc și la Brâncuși și la Sergiu Corbu Boldor. E timpul să simți altfel”, a declarat Luiza Mitu, coordonator al proiectului muzical CORBU.
Sergiu Corbu Boldor a absolvit Universitatea de Muzică din Oradea cu specializările Pedagogie muzicală și Interpretare vioară. Pe lângă vioară, Sergiu Corbu Boldor a studiat ca instrumente secundare: chitara, chitara electrică, chitara bass, percuții, mandolină, fluier, caval, drâmbă.
Sergiu Corbu Boldor are o experiență de peste 12 ani pe scenele mari ale industriei muzicale. A urcat pe scenele naționale și internaționale, performând la vioară, împreună și alături de nume ca: Phoenix, Celelalte Cuvinte, Partizan, Dirty Shirt, Semnal M, Taxi, Hara, farfarello, Haggard, Guano Apes etc.
În prezent, colaborează ca violonist cu trupa Hara și corul All’s Choir, muzicieni din Opera Națională Română și Filarmonica George Enescu București.
Din 2017, este inițiatorul și coordonatorul Proiectului Muzical CORBU.
Sergiu Corbu Boldor, alături de Liviu Farcaș și Victor Mihai, a realizat live coloana sonoră a celor 25 de ore și 30 de minute de spectacol din cadrul proiectului manifest „Hektomeron” al Teatrului Național „Marin Sorescu”.
Mihaela Sîrghie