Cornel Ionescu, primarul comunei Schitu, păstorește această comunitate din anul 1990 și până în prezent, exceptând o singură legislatură, cea din 1996-2000. Legislatură după legislatură, oamenii din Schitu i-au acordat creditul, considerându-l ca fiind liderul lor, cămașa lor de vreme rea, primarul lor, atât la bine cât și la rău…
L-am întâlnit zilele trecute pe Cornel Ionescu, un primar jovial, pus întotdeauna pe șotii, dar și foarte serios, atunci când vorbește despre problemele și trebuințele oamenilor din comuna sa…
D-le primar, sunteți de atâta amar de vreme în fruntea bucatelor, cum s-ar zice, omul nr. 1 al comunei Schitu. Precizați, punctual, pentru opinia publică, ce s-a înfăptuit în comuna dvs. de când ați preluat fotoliul de primar și până în prezent.
Păi, să încep cu începutul. Mai întâi, am reabilitat în totalitate sediul primăriei, care avea doar două camere, iar – în prezent – beneficiem de 11 camere, cu toate utilitățile necesare. Am construit un dispensar medical uman, unde au fost angajate două cadre cu studii superioare și două cu studii medii. Am înființat o agenție de poștă și am pus la punct un locaș pentru o arhivă de stat. Am reabilitat Căminul Cultural și am betonat peste 10 km de drum. Am reabilitat lăcașele de școală și le-am dotat cu un microbuz. Am reușit să achiziționăm pentru Primărie utilaje necesare deszăpezirii și altor lucruri necesare, reducând astfel cheltuielile. Am amenajat și reabilitat drumurile comunale. I-am sprijinit pe cetățeni, din toate punctele de vedere, privind înființarea societăților cu caracter juridic și familial.
Am finalizat punerea în posesie a pământului pentru 99% dintre locuitorii comunei noastre. Mai avem doi cetățeni, pe Legea 247, care n-au primit avizul de la ADS. Mai sunt multe alte lucruri pe care le-am înfăptuit pentru comuna noastră, însă eu vi le-am spus pe cele mai importante…
D-le primar, ce investiții demarate aveți la această oră și care sunt sursele de finanțare?
Avem un proiect, pe Ordonanța 577, de asfaltare a Drumului Comunal (DC) 93, pe o distanță de 4,636 km. Lucrarea a început prin drenarea și pietruirea drumului și prin săparea rigolelor de scurgere. Așteptăm fonduri de la guvern pentru continuarea ei. Avem o documentație completă pentru apă și canalizare pe fonduri europene de mediu, pe care am depus-o la Guvernul României. Am pus la punct un proiect pentru înființarea unui târg săptămânal și o documentație pe măsura „10 000 km de drumuri”, pentru 3 km de asfaltare, proiect aprobat și confirmat, apoi sistat de guvern, din motive pe care nu le cunoaștem.
Vrem să reabilităm, de asemenea, Școala cu clasele I-VIII pentru a-i aduna pe toți copiii la un loc. Școala este dotată corespunzător, însă localul – clădirea în sine – nu mai corespunde cerințelor. Deși Școala cu clasele I-IV din satul Lisa este reabilitată în proporție de 70%, acoperișul acesteia trebuie obligatoriu schimbat. Avem probleme și cu acoperișul Școlii cu clasele I-IV din satul Catanele, iar Școala cu clasele I-IV din satul Greci, deși are toate dotările moderne necesare, căldura este asigurată în mod clasic, cu sobe și lemne… Trebuie să menționez aici că avem plăți restante la lucrările efectuate pentru școli de cca. 80 000 lei.
Gândurile noastre sunt mari și generoase, însă banii sunt puțini, atât fondurile proprii, cât și cele guvernamentale. Cu toate acestea, ne-am propus ca în acest mandat să pietruim toate străzile comunale, să amenajăm o bază sportivă, să reabilităm Biserica din satul Lisa, printr-un program împreună cu Ministerul Cultelor, acordând astfel și un titlu gratuit de 1000 m2 Bisericii, în centrul localității Schitu, pentru construirea unei capele mortuare. Vrem să regularizăm, prin Apele Române, pârâul Iminog, pe o lungime de un km, până în luna iulie. O fi mult, o fi puțin, Dumneeu și Guvernul României să ne ajute!
Schimbăm registrul… Cum vede un primar rural ca dvs. relația dintre Victor Ponta și Antonescu?
Sincer, eu o văd bună, în ciuda tuturor speculațiilor și aparențelor. Sunt doi tineri care se înțeleg bine… Numai că, în mijlocul lor sunt mai mulți factori perturbatori, care nu vor binele acestei țări, darămite binele celor doi lideri naționali. Trebuie o atenție foarte mare, fiindcă ruperea relațiilor dintre Ponta și Antonescu, dintre PSD și PNL, anulează atât munca noastră, a primarilor acestei țări, precum și speranțele tuturor românilor care-au pus ștampila pe USL. Românii au așteptări mari și – iată – că, de un an de zile, nu s-a făcut mai nimic. Ponta și Antonescu sunt obligați să-și respecte promisiunile electorale măcar în proporție de 50-60%. Ne așteaptă o campanie electorală grea, la europarlamentare, iar locuitorii comunei Schitu îmi reproșează că pesediștii mei au făcut promisiuni doar pe hârtie.
Care este mesajul dvs. către premierul Victor Ponta și către premierul Liviu Dragnea?
Mai întâi vreau să fac un apel la parlamentarii noștri din Olt să ducă celor doi lideri naționali mesajul nostru. Acela ca, până la finele anului 2014, fiecărei localități să-i fie validate și finanțate minim două proiecte. Schitu are nevoie de apă și de asfaltare ca de oxigen. Cetățenii comunei noastre, care aduc mereu partidului peste 1300 de voturi, au început să ridice pretenții, atât în fața mea cât și a consilierilor. Să ne someze că nu ne mai votează, dacă nu se vede nimic…
Rog, de asemenea, pe președintele Paul Stănescu să țină cont de promisiunile făcute în campania electorală și în Sala de Ședințe a CJ Olt, să facă o analiză profundă și să țină cont de comunele care au adus PSD-ului peste 70% la locale și mari procente la Referendumul pentru demiterea președintelui Băsescu. Personal, am dat cu subsemnatul la DNA, pentru un rezultat de 107,62% la Referendum și consider că oamenii din Schitu merită o atenție mai mare pentru devotamentul lor. Îl rog pe d-l președinte al CJ Olt, să gândească așa cum gândește domnia-sa, cu mintea de pesedist, și să nu se lase influențat de unii migratori de la PDL. Îi cer să acorde comunei Schitu suplimentarea unor fonduri bănești, atunci când se vor echilibra bugetele, pentru ca să ne achităm și noi contravaloarea lucrărilor la școli. Un om rațional, precum este d-l Paul Stănescu, nu are cum să nu ia în calcul și comunele sărace, care nu au economie. Speranțele mor întotdeauna ultimele…
Linia Întâi