AcasăActualitateSpitalul Județean de Urgență Slatina – datorie de 12 miliarde de lei...

Spitalul Județean de Urgență Slatina – datorie de 12 miliarde de lei vechi în contul firmei ELCOMEX

Ceea ce era previzibil s-a întâmplat. Spitalul Județean de Urgență Slatina a pierdut bătălia în instanță cu firma ELCOMEX, Tribunalul Olt obligând unitatea sanitară să-i achite acesteia suma de 12 miliarde de lei vechi, pentru investițiile făcute în blocul alimentar pe perioada cât respectiva firmă a deținut contractul de furnizare a hranei pacienților. Mai mult, cererea de eșalonare a plății a fost respinsă de către magistrați, care i-au acordat spitalului un termen de grație de doar trei luni (22 mai-22 august 2013), urmând ca datoria să fie achitată integral la expirarea termenului stabilit.

spitalIstoria acestui contract de furnizare a hranei, încheiat cu ELCOMEX, se pierde în tumultul anului 2003, timp în care peste județul Olt guvernau Marin Diaconescu – prefect și Marin Ionică – președinte al CJ Olt. Beneficiind de o serie de acte adiționale, respectivul contract s-a desfășurat, cu destule contorsiuni, generate de o parte și de alta a baricadei, până la 1 ianuarie 2012, când serviciul de hrană a revenit în administrarea spitalului.

Fără a face prea multe comentarii, vom da cuvântul celor implicați în această „afacere”, nu înainte de a reaminti cititorilor perioada  de tristă amintire, în care la conducerea SJU Slatina s-a aflat caracaleanul Nicu Vladu, cel care a lăsat în urma sa multă suferință și un adevărat deșert material și moral, pentru care – iată – alții trebuie să dea socoteală.

mitracheDoru Mitrache, patron ELCOMEX:

Consiliul Județean Olt invocă insuficiența fondurilor, iar pe de altă parte plătește 14 miliarde lei vechi, pentru asfaltarea curții posterioare a spitalului

„Orice analiză corectă a unei situații se face atunci când fiecare se pune în situația celuilalt, iar în cazul instituțiilor publice trebuie să primeze de fiecare dată interesul public. Este însă de-a dreptul imposibil să pretinzi așa-ceva de la președintele CJ Olt, Paul Stănescu.

Un contract nu poate fi derulat împotriva voinței beneficiarului, mai ales în România. În anul 2011, i-am solicitat atât verbal, cât și în scris, președintelui CJ Olt să găsim împreună o soluție ca blocul alimentar al spitalului, pe care l-am modernizat conform legislației privind siguranța alimentară, să rămână, în continuare, la dispoziția spitalului. Condiția firească era ca spitalul să achite contrava-loarea investiției, care oricum era cu mult sub nivelul celei dispusă de președintele CJ Olt pentru înființarea unei alte bucătării în locația spălătoriei.

Orice comunicare a fost exclusă de către d-l Paul Stănescu, care a reușit performanța unică, atât în România, cât și în întreaga lume, ca un spital să aibă două bucătării. O ambiție, ca să folosesc un termen elegant, care a costat bugetul public aproape 1,2 milioane de lei, plus alte pierderi cauzate de faptul că utilajele și echipamentele din fosta spălătorie au fost dezafectate și aruncate în curtea spitalului, fără să se țină cont că durata normată de funcționare a acestora era la jumătate, iar creditul contractat de Ministerul Sănătății de la Banca Mondială pentru construirea spălătoriei doar ce fusese achitat.

Pe de o parte, Consiliul Județean Olt invocă insuficiența fondurilor, iar pe de altă parte plătește 14 miliarde lei vechi, pentru asfaltarea curții posterioare a spitalului, fără prevedere bugetară la capitolul investiții.

În încheiere, îi precizez domnului președinte Paul Stănescu că între glorie și decadență, de multe ori, nu este decât un pas. Pasul înapoi!”

marius oprescuMarius Oprescu, vicepreședinte CJ Olt:

N-am comentat și nu voi comenta niciodată hotărârile definitive ale instanțelor judecătorești

 „N-am comentat și nu voi comenta niciodată hotărârile definitive ale instanțelor judecătorești. Spitalul de Urgență Slatina este bun de plată. Am purtat anumite discuții cu patronul ELCOMEX, d-l Doru Mitrache, și sperăm ca, prin atitudinea domniei-sale, să nu blocăm conturile spitalului, acțiune care ar paraliza activitatea din Sănătatea județului Olt”

Andrei Iordache, manager SJU Slatina:

Din păcate, nu se mai poate face nimic, nu mai avem cale de atac…

„Clauzele din contractul încheiat în urmă cu câțiva ani i-au permis această portiță și a câștigat procesul. Din păcate nu se mai poate face nimic, nu mai avem cale de atac. Decizia instanței este finală, ne-a fost respinsă și cererea de eșalonare a plății. La sfârșitul lunii august, spitalul trebuie să dea cele 12 miliarde – contravaloarea investițiilor făcute în blocul alimentar, sumă de care la ora actuală spitalul nu dispune. Dacă nu obținem o suplimentare a contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate, situația financiară va fi foarte dificilă. Fără suplimentare și fără o reducere a cheltuielilor, vom începe să acumulăm arierate.”

Dumitru Sârghie

3 COMENTARII

  1. Cine plateste aceasta paguba?Banuiesc ca sunt ceva persoane vinovate si anume acelea care au dispus incheierea contractului si acelea care au semnat contractul.Vorba ceea caca lupule ce-ai mancat!

  2. Cine a semnat contractul cu Elcomex?Ma intereseaza motivatia externalizarii acestui compartiment si mai cu seama avantajele.De asemenea ma intereseaza motivatia rezilierii acestui contract si avantajele . Cine imi da aceste raspunsuri ii facilitez un contract cu …spitalul.

  3. Dar dl Stanescu de la CJ nu spune nimic? Sta ascuns?Sa renunte la a mai deturna banii bugetului public pentru “invartelile” pe care le face si sa-i folosesca in interes public, in beneficiul obstei, nu pentru afacerile proprii!

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments