Domnule primar, iată și un „lup mâncat de oaie”… Folosesc această sintagmă, cu referire la evenimentul politic recent, când adversarul dumneavoastră, pesedistul George Brânaru, a trecut, cu arme și bagaje, în echipa PNL Scornicești. O fi de bine, o fi de rău, în ochii aliaților de la București, domnilor Ciolacu și Ciucă, doi lideri care și-au declarat dragoste pentru încă 10 ani de aici înainte?
Dumneavoastră, d-le Sîrghie, sunteți un ziarist foarte experimentat, provocator chiar, și eu, acum, vă suspectez că vreți să-mi întindeți niște capcane. Și asta, pentru a mă pune cumva pieziș în fața liderilor PSD-PNL de la București, domnii Ciolacu și Ciucă, ale căror formațiuni politice au convenit la anumite înțelegeri comune, punctuale aș spune, în vederea viitoarelor alegeri electorale. Sper să nu vă reușească această intenție, de altfel, subliminală gândurilor bune cu care ați pornit acest interviu.
Până la urmă, electoratul trebuie să aleagă virtuțile oamenilor politici și nu ideologiile, ideologii care, vedeți și dumneavoastră, au cam rămas încremenite în conceptele secolului trecut.
Eu cred, ca și domnul Brânaru, noul meu camarad politic, că înainte de a-ți iubi partidul, din care, temporar, faci parte, trebuie să-ți pese de comunitatea care te alege s-o administrezi. Ești subordonatul comunității, în primul rând, apoi al partidului, oricare ar fi acesta… Partidele politice obțin victorii sau pierd, dar virtuțile oamenilor politici rămân…Știu, sunt vremuri în care nu mai credem în moralitatea politică. Dar această moralitate nici nu trebuie lăsată pe mâna celor care nu cred în ea, fie pe mâna unui pesedist, fie la latitudinea unui liberal. Înainte de a fi pesediști sau liberali, suntem oameni. Pentru oameni. Așa gândesc eu, la nivel micro, și tot așa a gândit și domnul George Brânaru, ambii sperând că așa gândesc și liderii celor două formațiuni: domnii Ciolacu și Ciucă!
Credeți că acest act curajos al dumneavoastră și al noului camarad va rămâne nepedepsit de către puternicul PSD Olt, cel care a racolat liberali câtă frunză și iarbă și care anunță alte asemenea racolări?
Când aceste „racolări” au, la baza lor, acte de răzbunare ale unui partid față de celălalt, plătirea unor polițe mai vechi sau mai noi, ori, cine știe ce alte rațiuni ce țin de sinecura politică, totul va sfârși într-un eșec. Electoratul nu mai poate fi dus cu zăhărelul nici de PSD și nici de PNL. Important este ca aceste reașezări politice să contribuie cu ceva la prosperitatea comunității căreia îi ești subordonat ca om politic, pesedist sau liberal. Și asta e de la Aristotel încoace. Niciodată alegătorul nu trebuie considerat subordonatul politicianului. Invers, da! Știu că orice lucru bun nu rămâne nepedepsit, dar îmi asum toate riscurile, în favoarea oamenilor din Scornicești!
Cum e să fii aliat cu PSD la Europarlamentare și, apoi, la locale, să te lupți la baionetă, cu același partid-frate, pentru fotoliul de primar și pentru o majoritate liberală, în consiliul local?
Spre deosebire de alte partide și chiar de PSD, Partidul Național Liberal a păstrat intact dreptul democratic al liderilor săi din teritoriu de a-și orândui liber strategiile administrative și electorale, în funcție de specificul fiecărei comunități în parte. Acesta este și rostul democrației, în ansamblu, să nu produci o criză de comandament, doar pentru faptul că, la nivel central s-a statuat o „linie exactă”, pe care nu știu care lider județean, municipal, orășenesc, comunal n-a respectat-o.
Nenorocirea „liniei exacte” înseamnă comunism, ori PNL, partid istoric, nu poate opri istoria, așa cum încearcă alte partide. Conștiința fiecărui politician în parte și raportul de subordonare al acestuia față de comunitate constituie cheia succesului în politica actuală… În ceea ce ne privește pe noi liberalii de la Scornicești, vă spun că vom avea majoritate în consiliul local și vom vota la europarlamentare în cunoștință de cauză. Cum credeți dumneavoastră că, în orașul lui Ceaușescu, liberalismul e cel mai puternic la nivelul județului Olt? Faceți, vă rog, o analiză obiectivă, pe perioada 1990-2024, și veți fi surprins de ce veți constata.
Cum explicați electoratului dvs., în special celui de dreapta dreptei și nu de dreapta stângii, această inteligentă manevră politică?
D-le Sîrghie, în general, oamenii politici intră și ies unii din viața altora. Nimic nu e încremenit în proiect, atâta timp cât îți dorești ca primar și lider politic, cum sunt eu la nivel de Scornicești, să rămână ceva în urma ta. Nu e cazul să repet ce am făcut eu, cu echipa mea, ca edil, în condițiile în care vremurile nu au fost chiar favorabile nici nouă, liberalilor, dar nici pesediștilor, păstrând proporțiile. Ați scris despre asta și nu vreau să mă repet. Dar eu și cei care îmi sunt alături, acum și d-l Brânaru, fost pesedist, ne-am impus un principiu, pe care nu-l ascundem față de electoratul din Scornicești, în ansamblu: dacă adversarii sau, conjunctural, aliații noștri sunt urâți, nu le spunem că-s frumoși; dacă sunt leneși, nu le spunem că sunt harnici; dacă sunt proști, nu le spunem, nicicum, că-s deștepți, și nici dacă sunt ticăloși, nu ne grăbim să-i adoptăm, zicându-le că sunt oameni de treabă…
Știu că rostirea adevărului, în vremurile de azi, are valoarea unei aventuri periculoase. Însă electoratul este sătul de minciună și nu se mai lasă mințit, așa, cu una cu două…
A venit vremea adevărului, iar eu, ca politician, alături de echipa mea, am avantajul că n-am făcut politică pe vremea minciunii. Așa că mergem înainte, cu toate pânzele sus. Scorniceștiul va fi un etalon al liberalismului, în carne și oase. Prin fapte, nu prin vorbe!
Va fi George Brânaru viceprimarul dumneavoastră?
Acuma vreți să mă puneți rău și cu electoratul local, sugerându-mi că George Brânaru ar fi veni la PNL, conform cutumelor politice postdecembriste, după „ciolan”. Nici nu ne-a trecut prin minte o asemenea „răsplată”, înainte de a vedea și analiza matematica votului, rezultată în urma alegerilor europarlamentare și locale și, mai ales, de a supune la vot, post-alegeri, în noul consiliu local, un asemenea „fotoliu” de viceprimar.
Democrația nu este floare la ureche. Ea deranjează, incită la adevăr și la libertate. E costisitoare, dar, până la urmă, oamenii din orașul lui Ceaușescu au învățat să trăiască cu acest preț mare, dar nobil al democrației adevărate (și nu al celei originale), a democrației autentice, care este, în special, apanajul liberalismului dintotdeauna.
A consemnat Dumitru Sîrghie