A apărut volumul al XIII-lea al Revistei de Istorie „Studii slătinene”, coordonate de Ion Ivașcu și Bogdan Bădițoiu. Tipărit la aceeași generoasă editură, Hoffman, volumul aduce un omagiu prof. Dan Bodea, istoric, poet, slujitor deplin al cuvântului și, mai presus de toate, român absolut.
Nume consacrate ale istoriei și culturii contemporane care semnează în acest volum ne vorbesc elogios despre calitățile, caracterul, modestia, spiritul de dreptate, profesionalismul, talentul și dârzenia care l-au ținut pe Dan Bodea drept și neclintit în fața vremurilor.
Iată un fragment din Gândurile… rândurile profesorului Ion Ivașcu cu privire la personalitatea prietenului său Dan Bodea.
„Dan Bodea, moroșan prin naștere, a adus cu el aici, în Regat, acel parfum nobiliar și acea tenacitate a urmașilor lui Dragos și Bogdan… A adus cu el aici, în «Țara lui Bucur» neclintirea celor care mereu veghează pe turnuri, la hotare de limbă, la hotare de țară. Spunea, în studenție, atunci când ne-a fost dat să ne cunoaștem: «cei ce coboară din nord au limpezimea apelor de izvor, / Și se dăruie precum apele crinilor».
Acest om din nord impresiona prin umilință și ascultarea cuvântului, anunțându-se ca poet, ca istoric, ca filosof, ca om politic ce-l aducea din timpuri necunoscute pe Vaida Voievod și pe Maniu. S-a făurit ca istoric într-un spațiu emblematic, într-un templu unde împărățea Pârvan, Iorga, C. Giurăscu, Emil Condurachi, Dumitru Berciu, Ștefan Ștefănescu, Mihai Maxim sau Constantin Bușe.
Pledoarie pentru Dan Bodea poetul, slujitorul cuvântului care zidește, care vindecă, care aduce alinare atunci când furiile parcă rupt vremurile și le sfarmă zidurile. Pledoarie pentru însetatul de adevăr, căci poezia este adevărului mireasă și frumusețea îi însoțește pe cei care slujesc la altare-șoptire-căutare, în înțelepciune-adâncire”.
Lansarea revistei va avea loc la Biblioteca Județeană Olt „Ion Minulescu”, săptămâna aceasta, sâmbătă 16 noiembrie, ora 11.00.
Ionuț Dumitrescu