AcasăOra SatuluiSunt alături de cei care m-au votat și – mai ales –...

Sunt alături de cei care m-au votat și – mai ales – de cei care nu m-au votat!

Pe Ion Cheroiu, primarul renumitei comune Brâncoveni, l-am găsit la Centrul Cultural Brâncoveni, alături de un grup de copii și de doi instrumentiști ai Ansamblului „Doina Oltului”, participând activ la o repetiție a formației de dansuri populare, mai nou înființate și desprinsă generic din Ansamblul Mugurașii Brâncovenilor. Deși această treabă nu mai este în fișa postului său, încă de la alegerile locale, din vara anului trecut, când a fost ales primar, primul-gospodar al Brâncovenilor (fost director al Căminului Cultural din localitate) nu poate să aibă liniște, până nu-și rezervă un timp și pentru această îndeletnicire, dragă inimii sale. „Nu e în fișa postului meu, dar ei, acești mici dansatori, sunt sufletul meu și le voi fi mereu alături. Voi găsi toate mijloacele financiare, ca să-i promovez pe acești copii minunați”, ne-a declarat cu un fel special de mândrie patriotică locală.

brancoveni primarDin Centrul Cultural Brâncoveni, am parcurs, împreună cu d-l primar, cale de un minut, drumul până în biroul domniei-sale, acolo unde ne-a răspuns la câteva întrebări : ce investiții începute a moștenit de la vechiul primar, ce are de gând să întreprindă dumnealui în acest mandat și – nu putea să lipsească întrebarea – ce face el pentru cultura localității, având în vedere faptul că, înainte de a fi primar, a fost manager cultural. În final, d-l primar a adresat – prin intermediul nostru – un mesaj locuitorilor comunei Brâncoveni.

Încercăm să prindem comunele învecinate din urmă

„Sunt pentru prima dată primar… Am candidat, am câștigat și am venit să fac treabă în această comună. Având în vedere faptul că la noi în comună, cu regret o spun, nu s-au făcut multe investiții, am venit cu curaj să încerc niște proiecte și dă demarez investițiile la nivelul comunei Brâncoveni. Sincer să fiu, parcă îmi era necaz când vedeam comunele din jur care au plecat cu un bun demaraj în privința investițiilor, iar la noi nu se făcuse nimic.

Am moștenit două Studii de Fezabilitate (SF), unul pentru asfalt pe Drumul Comunal 80, care nu era prins în program și unul pentru reabilitare centrale termice la Grădiniță și la Școala din Brâncoveni. Parcă am știut că voi câștiga și, încă din aprilie, director de Cămin Cultural fiind, am introdus SF pe Ministerul dezvoltării, care a devenit eligibil repede și, în toamnă, am prins și primul strat de 800 de metri de asfalt. Mă bucur pentru acest aspect și de-abia aștept să vină primăvara să putem continua cu acest drum comunal. În scurt timp, mergem la București să perfectăm actele la Fondul de Mediu. Aceste lucruri le-am moștenit și promit că, în foarte scurt timp, le voi finaliza.

Ca investiție mare, mai avem un SF tot pe asfalt în satul Văleni și străzile adiacente din comuna Brâncoveni, de 3,6 km, prin Fondul de Mediu. Proiect care aștept să se finanțeze și sper să ca, în această legislatură, să se finanțeze. Vreau să mai facem un SF și proiect pentru Apă și Canal, să vedem ce program găsim, ca să-i putem da drumul, pentru a încerca, cât de cât, să prindem și noi comunele învecinate din urmă.”

Mulțumesc d-lui director Costinel Alecsandrescu

„Am fost director de Cămin Cultural din iunie 2009… Brâncovenii sunt o comună bogată, din punct de vedere istoric și cultural. Cu mândrie, vă spun că avem peste 70 de călușari în comună. Iar prima formație de căluș s-a înființat în Brâncoveni în anul 1924. Am observat că obiceiurile și tradițiile au început să dispară din zonă. Atunci, mie plăcându-mi, eu fiind la viața mea călușar, am venit chitit să fac o formație de călușari mici. Și am reușit în scurt timp, cu ajutorul unui om din sat, care se numește Andrei Petre și căruia îi mulțumesc, pentru că a pus în practică toate mișcările și plimbările originale pe care noi le știm de când eram copii, să înființăm Mugurașii Brâncovenilor în anul 2009. Formație care a avut și are un mare prestigiu. În anul 2009, am câștigat Premiul III la Festivalul Național al Călușului de la Slatina, în 2010 – premiul II, 2011 – premiul I. Și pentru că aveam această formație de călușari, am zis să facem și o formație de dansuri populare. Atunci am zis că îmi trebuie și un coregraf și m-am îndreptat către d-na Daniela Mândroc, care a promovat copiii sub toate formele.

brancoveni copii

Pe această cale vreau să mulțumesc, încă o dată, d-lui Costinel Alecsandrescu, directorului Ansamblului Profesionist Doina Oltului, care a fost mereu alături de noi. Mulțumesc, de asemenea, coregrafilor Daniel Mândroc și Vali Rogojinaru, precum și corepetitorului de la Doina Oltului, maestrul Ionel Popescu.

Nu mai e în fișa postului meu această ocupație, dar ei – acești mici dansatori – sunt sufletul meu și voi fi mereu alături de ei. Voi găsi toate mijloacele de finanțare ca să-i promovez pe acești copii minunați.

Sunt la a doua formație pe care încerc s-o încheg, formația mică de dansuri populare și de călușari. În cele două formații avem în jur de 40 de copii de la școala din Brâncoveni, care ne reprezintă și care vor duce mai departe obiceiurile și tradițiile culturale românești.”

Ușa primăriei va și deschisă în permanență pentru consătenii mei

„Sunt alături de oricine. Și de cei care  m-au votat și, mai ales, de cei care nu m-au votat, tocmai pentru a le câștiga și lor încrederea. Sunt primar pentru toți locuitori i comunei Brâncoveni. Le mulțumesc oamenilor pentru încrederea pe care mi-au arătat-o și îi rog să aibă încredere în continuare. Îi rog să vină să-și spună toate doleanțele, pentru că ușa primăriei va fi deschisă în permanență pentru consătenii mei. Le promit că nu-i voi dezamăgi!”

 Dumitru Sârghie

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments