D-le deputat, după ce Petru Dumitriu, sătul de comunism, în 1960, a cerut azil politic, în Berlinul de Vest, i-a apărut un roman intitulat „Zero sau punctul plecării”. Știm cu toții ce s-a întâmplat la PNL Olt… În tentativa dvs. de a reconfigura organizația județeană, plecați de la zero sau există, totuși, un nucleu dătător de speranță?
Interesantă întrebare, d-le Sîrghie. PNL are un nucleu sănătos și serios de membri, în acest județ, care, indiferent de maniera de conducere a PNL Olt din ultimii 34 de ani, are cele mai fidele valori, după care se ghidează această formațiune politică. Sunt nenumărați oameni care, în ultima perioadă, au făcut un pas lateral, în implicarea lor politică, dar care azi revin alături de PNL.
Totodată, în ultima perioadă, în urma activității efervescente pe care BPJ interimar o desfășoară, am sesizat un lucru care mă bucură. Sunt foarte mulți tineri, care s-au întors în țară, din periplurile prin străinătate și și-au deschis diverse afaceri în localitățile județului Olt, venind spre PNL și dorind să schimbe ceva, în acest județ. După cum vedeți, echipa PNL Olt are toate ingredientele necesare, pentru a încerca să schimbe ceva în acest județ, aproape falimentar, în urma conducerilor din ultimii 34 de ani.
Recent, la Slatina, ați organizat întâlnirea regională a Ligii Aleșilor Locali a PNL, regiunea S-V Oltenia, sub patronajul președintelui PNL, la nivel național, Nicolae Ciucă… Care sunt, pe scurt, concluziile acestei ample manifestări politice?
A fost o manifestare de excepție, o acțiune care a dorit să dea startul luptei electorale din 2024, pentru că vectorii cei mai importanți, pe care-i poate avea o formațiune politică, sunt aleșii locali. A fost o activitate reușită, care a dorit să încarce pe toți participanții, peste 600 la număr, de dorința de a face tot ceea ce ține de noi, să câștigăm bătăliile electorale din anul viitor.
Care sunt liniile directoare, în reconstrucția PNL Olt și ce candidaturi se prefigurează, pentru fotoliile de președinte al organizațiilor județene și municipale?
În primul rând, cei care vor fi aleși, la conferința județeană a PNL Olt, fiecare în parte și toți împreună, trebuie să fie animați, de câteva lucruri fără de care nu ar avea nicio șansă de reușită, în viitoarele bătălii electorale, și anume: să pună interesul cetățenilor din județul Olt înaintea interesului personal; să pună interesul și valorile PNL înaintea oricărui interes individual; să fie oameni sinceri dedicați cauzei de a schimba, în bine, lucrurile din județul Olt și de a refuza orice înțelegere cu cei care, în ultimii 34 de ani, au distrus acest județ. În ceea ce privește candidatura, vi se va satisface această curiozitate în perioada imediat următoare.
Una dintre marile responsabilități ale viitorului președinte al PNL Olt este obținerea unui scor bun, la Alegerile Europarlamentare, care ne bat, deja, la ușă… Cine are curajul să-și asume o astfel de realizare, pe fondul picajului nemaiîntâlnit, de la Revoluție încoace, în care se află PNL Olt?
Aș avea pretenția de la d-voastră că știți istoria din ultimii 34 de ani a PNL Olt. Înainte de anul 2004, Oltul nu avea niciun primar PNL, iar după alegerile locale, au fost aleși primari PNL, în mai multe localități, și am construit și actul guvernamental, în decembrie 2004.
Imaginea pe care o are PNL Olt, astăzi, este cauzată de cei care au tratat această formațiune politică ca pe propriul SRL. De aceea, viitoarea conducere PNL va trebui să dea dovadă de seriozitate, sinceritate, transparență și empatie și, dacă acest lucru se va întâmpla, vă garantez că locuitorii județului Olt vor găsi în PNL Olt principalii parteneri de dezvoltare pentru acest județ.
E clar, la nivelul județului Olt, cel puțin declarativ, alianța PSD-PNL este ruptă… Cât mai durează, la nivel național, această „întovărășire” nefirească?
Dacă pe timp de pace, această alianță poate părea nenaturală și toxică, în vreme de crize și război, această alianță poate fi dovada înțelepciunii de care sunt capabili liderii politici actuali. Pentru că, în definitiv, cel mai ușor lucru pe care puteau să-l facă cele două partide, ar fi fost să paseze guvernarea de la unul la altul, iar România să aibă de pierdut. Dar coaliția actuală de guvernare dintre cel mai mare partid de dreapta, PNL, și cel mai mare partid de stânga, social-democrat, a fost răspunsul politic care a permis traversarea acestor perioade dificile cu succes și care a furnizat stabilitate și încredere pentru români.
Legat de acest subiect, recent, președintele PSD Olt, d-l Marius Oprescu, a spus textual: „Dacă tot trec în Opoziție, liberalii ar trebui să-și dea demisia, din funcțiile publice pe care le ocupă!” Cum comentați?
Am spus-o, de fiecare dată, în ultima perioadă, că noi suntem în opoziție, în județul Olt, dar, la nivel național, sprijinim guvernarea, prin reprezentanții noștri din Parlament, din Guvern și din instituțiile deconcentrate ale statului. Atât timp cât bugetul Consiliului Județean este folosit după bunul plac al celor ce conduc această instituție, noi nu vrem să fim părtași la astfel de lucruri. Cred că ați văzut o altfel de abordare, atât în Consiliul Județean, cât și în Consiliul Local Slatina, a reprezentanților PNL. În ceea ce privește declarația președintelui PSD, din câte îmi amintesc, nu domnia-sa a mandatat reprezentanții PNL din deconcentratele Olt. Lucrurile acestea sunt știute de toți. Normal, ar trebui să știe lucrurile acestea, dar ce pot să spun eu este că „de unde nu este, nici Dumnezeu nu cere.”
Aveți cel puțin patru piloni importanți ai liberalismului în Olt: Marian Vasile (primarul comunei Studina), Ion Spiridon (primarul comunei Urzica), Daniel Tudor (primarul orașului Scornicești), Constantin Dobrița (primarul comunei Mihăești)… Niciunul dintre ei, în acest moment, nu pare să fie tentat de candidatura la președinția PNL Olt. Par chiar puțin resemnați… Care este adevărul?
Toți cei patru și mulți alții pot conduce, cu brio, destinele unui partid așa cum este PNL Olt. În viitoarea manieră de dezvoltare a organizației, funcția de președinte nu va fi atât de importantă. Echipa strâns unită va fi atuul PNL în viitoarele bătălii electorale. Cei 4 colegi amintiți vor fi parte importantă în viitoarea conducere a PNL Olt.
Când va avea loc Conferința Județeană a PNL Olt?
Cu siguranță, în prima parte a anului viitor, pentru că sunt niște pași procedurali pe care trebuie să-i respectăm. Statutul este strict, în ceea ce privește convocarea și desfășurarea unei astfel de manifestări politice. Și noi ne dorim să trecem, cât mai rapid, prin aceste proceduri, pentru a avea o conducere legitimă și aleasă statutar.
Este d-l Nicolae Ciucă prezidențiabil?
100%, Nicolae Ciucă va fi Președintele României! România nu-și permite, în conjunctura geo-politică actuală, experimente care îi pot fi fatale. NU vreau să mă refer aici, suntem și în preajma sărbătorilor Nașterii Domnului, la capacitățile intelectuale, școlile absolvite ale contracandidaților săi. Dar cea mai indicată persoană, pentru a prelua funcția de Președinte al României, dintre toți cei care, până în acest moment, sunt potențiali candidați, este Nicolae Ciucă, care, de departe, va câștiga competiția.
Ce ar mai fi de spus?
Multe ar fi de zis, dar le vom spune, cu siguranță, din ianuarie încolo, pentru că locuitorii județului Olt merită o viață mai bună, merită respect din partea autorităților și cred eu că merită să se mândrească cu cei care îi conduc. În încheiere, doresc să urez sărbători cu bine tuturor cetățenilor județului Olt! Un an care vine, plin de realizări și de înțelepciune, pentru că poporul român, în 2024, trebuie să aleagă cu mare, mare, mare înțelepciune. Sărbători binecuvântate!
A consemnat Dumitru Sîrghie