AcasăInterviuSuntem o mică insulă într-o mare roșie!

Suntem o mică insulă într-o mare roșie!

D-le primar, 2013 a fost un an greu, un an dificil, chiar dacă sunteți la Putere. Cum l-ați simțit d-voastră?

Un an foarte greu din toate punctele de vedere, și economic, și social, și politic. Într-adevăr, chiar dacă suntem la „Putere”, lucrurile nu au stat foarte bine. Din momentul preluării mandatului, chiar din 2012, guvernul USL nu a alocat fonduri către autoritățile publice locale. Dar, chiar dacă a fost un an greu, cu multă muncă și cu multă grijă, am reușit să realizăm cam 90% din ceea ce ne-am propus la începutul anului. Am reușit investiții importante, în străzi, drumuri, iluminat public și școli, precum și acțiuni culturale, educative și sportive. Am reușit să ținem și Sărbătoarea Pâinii, am reușit să pregătim școlile în condiții extraordinar de bune, pentru anul în curs. Din punct de vedere sportiv, am înființat o Asociație Sportivă, care s-a pus pe picioare; o competiție sportivă pentru clasele V-VIII, cu cinci echipe participante, inclusiv echipa Liceului Potcoava, într-un turneu de patru etape în toamnă și patru în primăvară; două terenuri de sport. Deci, lucruri foarte importante. Pot spune, fără falsă modestie, că suntem orașul din nordul județului care are cele mai mari realizări, în 2013. Din păcate, nu am beneficiat de înțelegere și sprijin din partea autorităților nici locale, nici centrale. Sperăm la lucruri mult mai bune anul viitor. Din păcate, sumele de bani s-au alocat, în continuare preferențial. Deși s-a spus foarte clar că, începând cu iulie 2013, nu se vor mai aloca bani pentru arierate, conducerea județeană a dat liber la primăriile PSD să facă arierate și au venit și le-au acoperit acum, la sfârșit de an, mare parte din aceste datorii. Așa n-o să performăm. Eu consider că ar trebui premiați cei care-și fac treaba, cei care își colectează taxele și bugetele locale, cei care au proiecte, și nu cei care mâzgălesc școli și zugrăvesc primării.

davidescu scornicesti 573Cu siguranță, când ați preluat administrația primăriei, ați avut și moșteniri triste din trecut. Ați mai acoperit câte ceva, dintre aceste moșteniri?

Cu riscul de a mă repeta, am tot spus, am preluat o primărie aflată în pragul colapsului, cu peste 17 miliarde lei vechi datorii, cu facturi neachitate, rate la bănci în urmă, dar nu putem da, la nesfârșit, vina pe greaua moștenire. Am ajuns, anul acesta, la zero, nu avem niciun leu datorie, am achitat absolut tot și suntem singura primărie din județ care-și respectă furnizorii și constructorii. În maxim două-trei zile de la primirea oricărei facturi, noi achităm. Nu avem niciun leu datorie. Singurele datorii le avem pe proiectele guvernamentale, pe Ministerul Dezvoltării, pe Ordonanța 28, deoarece, din păcate, ministerul dă dovadă de neseriozitate. Am semnat contracte pe care nu le-a onorat. În rest, suntem cu un pas înaintea tuturor. Vrem să facem treabă. Am făcut treabă și, când ne uităm în jurul nostru și vedem că suntem deasupra tuturor localităților din Colegiul 2 Scornicești, nu putem decât să ne bucurăm. Suntem pe calea cea bună, chiar dacă am avut un buget foarte mic. L-am distribuit cum trebuie și am avut grijă de fiecare leu ca să meargă acolo unde trebuie.

Ați spus că sunt probleme din punct de vedere social, economic și politic. Din punct de vedere economic, cum se mai prezintă, la ora aceasta, Scorniceștiul?

Din păcate, din punct de vedere economic, ca tot județul Olt, exceptând Slatina, care e într-o creștere continuă, stăm foarte slab. Eu sunt adeptul pașilor mărunți. În momentul în care am preluat mandatul, mi-am propus, și-mi propun în continuare, să ajutăm investitorii ca să creeze locuri de muncă. Rezultatele au fost nesatisfăcătoare, la început. Dar, pe parcurs, cu multă muncă, am reușit să atragem investitori. În acest an, s-a deschis o fabrică de conserve la intrarea în oraș, la fosta Fabrică de Bere. Spre începutul anului 2014, sperăm să se dea drumul și la Complexul de porci de la Negreni, care a fost preluat de o mare firmă daneză. Mai avem și mici întreprinzători care și-au deschis porțile, dar lucrurile o să se vadă în timp, peste câțiva ani. Noi considerăm că trebuie să construim ceva serios, ceva durabil, nu ceva ce construim astăzi și se surpă mâne, ci locuri de muncă care să țină zeci de ani. Niciun investitor care vine să bage milioane de euro nu-și va lua mâine jucăriile și va pleca, ci va sta să scoată profit. Lucrurile merg încet.

Populația Scorniceștiului este mai pauperizată decât în legislatura trecută?

Din punct de vedere social, lucrurile sunt puțin încurcate. În continuare, există dorința tinerilor de a pleca din oraș, de a se muta în marile orașe sau în afara țării, pentru că neexistând perspective, automat își caută locul în altă parte. Noi avem o problemă generală, nu numai Scorniceștiul, o problemă foarte gravă: resursa umană valoroasă. În fiecare an, vârfurile de la toate generațiile pleacă la universități și la facultăți de renume în țară și-n străinătate. Din păcate, în ultimii zece ani, niciunul nu s-a mai întors și, neavând valoare, neavând formatori de opinie, profesori, ingineri valoroși, economiști, n-o să dăm înainte. Trebuie să reușim, cumva, să-i atragem pe acești tineri valoroși înapoi în localitate. Și apoi să începem să construim. Avem nevoie de doctori, de farmaciști, de ingineri și de funcționari publici. Din păcate, nu am reușit să-i aducem înapoi. Avem o strategie ca, pe viitor, pe cei mai buni copii din generațiile care or să vină să reușim să-i aducem înapoi. Doar așa putem construi viitorul, altfel, nu o să avem nicio șansă.

Din punct de vedere politic, d-voastră sunteți un primar incomod, care spune lucrurilor pe nume. Nu ați avut repercusiuni din cauza atitudinii intransigente pe care o aveți față de aliații politici?

Aveți dreptate, sunt unul dintre primarii incomozi pentru conducerea județeană, și mă refer la culoarea roșie. Pentru că totdeauna am fost tranșant și consider că măsurile luate de ei sunt comuniste și duc la regres, nu la progres. Aceste diferențieri, aceste moduri de a împărți banul județului în mod egal, după metoda  comunistă, fără a ține cont ce populație are localitatea respectivă, ce proiecte are, dacă primarul vrea să construiască ceva… Se merge pe principiul că toată lumea trebuie să primească la fel. Eu consider că și măsurile luate sunt total greșite din punct de vedere politic. Nu putem să mergem, în continuare, pe zeci de ajutoare sociale, pe zeci de facilități, pentru așa-zisele persoane care sunt în dificultate. Nu! Banul trebuie să meargă acolo unde e nevoie. Ajutoare sociale trebuie să primească cei care merită. Dacă faceți o comparație, Scorniceștiul – un oraș liberal – are, în medie, pe an, în jur de 12 dosare de ajutor social. Luați oricare altă primărie din județ și o să vedeți că are peste 100. Gândind strict electoral, pesediștii visează doar să învețe lumea să nu muncească, pentru a obține un vot. Nu! Haideți să încercăm să-i convingem pe oameni să pună mâna să muncească și atunci vom avea progrese. Din păcate, în momentul de față, suntem o mică insulă într-o mare roșie.

Lucrurile or să se schimbe în 2016 și am convingere 100%, pentru că, pe lângă mine, pe lângă localitatea pe care o conduc, răsar unități de elită ale PNL cu posibili candidați la primărie, cu oameni de mare valoare și oameni de dreapta, care gândesc strict în favoarea creșterii economice și nu în favoarea pomenilor electorale pe care le acordă încă PSD. Dacă nu-i învățăm pe oameni să muncească, n-o să reușim. Dacă nu schimbăm clasa politică, n-o să reușim.

Mai am o problemă. Parcă în PSD, tot tineretul care intră se plafonează și devine după chipul și asemănarea înaintașilor lor. Nu se poate, la un moment dat eu am încredere că sunt tineri de valoare, dar trebuie să se schimbe mentalitatea și acolo. Haideți să progresăm. Să lăsăm campaniile electorale pentru 2016 sau pentru atunci când o să vină. Ei preferă, în continuare, să dea mii, sute de mii de ajutoare sociale. Nu este posibil așa ceva. Nu suntem un județ care nu poate să muncească. Suntem un județ cu oameni care vor și pot munci. Eu sunt unul din exemplele pe care ar trebui să le urmeze și celelalte  localități. Repet, în medie, avem 12, maxim 15 dosare de ajutor social anual, la o populație de peste 10.000 de locuitori.

Este luna decembrie, se apropie sărbătorile de iarnă. Aș dori să încheiem cu niște gânduri către comunitatea pe care o conduceți și, eventual, pentru oamenii de la județ.

Fiind luna decembrie, anul acesta am reușit un moment extraordinar. Pe data de 6 decembrie, am reușit să aprindem luminile în Orășelul Scornicești, pentru prima dată în 23 de ani. Având în vedere că anul acesta am finalizat sediul primăriei și un părculeț minunat, am ales niște figurine extraordinare pe care nu le mai are nimeni în județul Olt. A fost un spectacol de culoare și lumini, un spectacol de artificii extraordinar. În seara când am aprins luminile, au fost peste 1.000 de copii prezenți. Totdeauna sunt adeptul calității și nu cantitatea face performanța, ci calitatea. Puțin și de calitate. Iar figurinele pe care le-am adus sunt unice.

Vreau să le transmit multă sănătate și putere de muncă tuturor cetățenilor orașului Scornicești. Împreună, considerăm că putem avea viitor. Am încredere că generațiile care vin vor schimba nu numai Scorniceștiul, ci întreaga Românie. Dar, din păcate, va trebui să mai așteptăm.

Încă aștept ca marii lideri ai acestui județ să bată pas lateral și să dea drumul la oameni capabili să conducă acest județ și să ia măsurile necesare pentru prosperitate. Lor le doresc doar multă, multă sănătate și să fie mai înțelepți.

LINIA ÎNTÂI

- Advertisment -

Most Popular